懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁我建議你問多幾個醫生意見再做決定,如果真係大部份醫生都建議唔要BB嘅話,我覺得你就應該考慮下啦,咁樣都係對BB負責嘅一種方式

大宅

daviszoe 發表於 19-1-4 20:30
如題 (幫朋友問)
已經食甲狀腺半年時間,意外懷孕(6weeks )
內科醫生唔建議要個bb,但又好想要(emoji) ...
甲亢定甲減?要睇吓各個指數係咪受控,甲狀腺藥物本身唔太會影響到bb,唔少媽咪都食住藥馱b,要注意嘅係病情是否穩定,啱啱開始食藥半年,有可能病情仲係反覆,甲亢容易流產,甲減可能影響bb發展遲緩。揾多個內科醫生攞意見。

別墅

如題 (幫朋友問)

我自己都係甲亢,2013年開始食藥食到2015年一月停藥。2015年九月流產過一次(當時已經冇食藥,唔知關唔關事,但我覺得係唔好彩姐)
到2016年七月又流產第二次,之後醫生化驗組織話係葡萄胎,我覺得都係唔好彩
到2017甲亢又番發,又要食藥,醫生都有叫我避孕,話食緊藥會容易流產。但我冇理,因為之前兩次冇食藥都係流產。終於喺今年五月又bingo,不過要即刻去睇街症,同醫生講我有甲亢同有咗,即刻去內科排期跟進。好彩我個指數keep住正常,有左三個月左右就停左藥,但就要keep住番去抽血,check住個指數。我今日已經33週,2月尾生喇。

別墅

Olivia-L 發表於 19-1-5 18:21
我自己都係甲亢,2013年開始食藥食到2015年一月停藥。2015年九月流產過一次(當時已經冇食藥,唔知關唔關 ...

問多幾個醫生睇下點講,唔係一定唔要個BB先係唯一解決方法。
祝你朋友順利!

別墅

如題 (幫朋友問)

我同先生一齊左5年,一直冇避孕都冇中,所以我都明果種心情,我自己都有甲亢,前後食左三年藥,就係第二年食藥期間有左bb,當然亦都係意外懷孕,但係我知道得來不易,所以我冇放棄佢,咨詢完內科醫生建議我轉另外一隻甲狀腺藥,原本食綠色之後食白色嘅藥丸,對BB冇乜大影響,只要指數穩定,咁就得㗎啦。依家我個b岩岩滿月

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

我都有甲亢,有左前半年停左藥,知道有左時發高燒心跳好快,睇急症,要入院,醫生話甲亢嚴重,指數好高,要食返藥,但10wk時流產,醫院驗胎話係葡萄胎,要keep住驗血半年,半年後先可以再嘗試懷孕,而家內科婦科兩邊keep住驗血同覆診

內科醫生話甲亢白色隻藥對懷孕冇大影響,好多懷孕媽媽陀住b都keep住食,食到20wk左右有機會停藥,反而係甲亢本身呢個病會令自己冇咁易bingo, 唔係因為食甲亢藥影響左個b,建議你朋友睇多個醫生問下意見,好少醫生6wk就叫個媽媽考慮唔要個b,除非你朋友本身身體仲有其他問題

希望你朋友順利!

別墅

如題 (幫朋友問)

我每日食,不過要看週數食,6W至13w食50mg, 之後吃50mg和25mg,現在吃25mg(25週)
6w至13w每兩星期去blood test 1次,我在明愛醫院check, 醫生好有心機

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

又真系幾難選擇,話姐睇多個內科醫生。我自己本身陀B果陣都出現甲減,依家BB好健康。

大宅

如題 (幫朋友問)

甲亢有兩款藥的。一款懷孕不可食,另一款可以。我有親戚也是食藥期間(大約已N 個月)意外懷孕,當時的醫生也是話 B.B. 有成長發育上的風險;馬上轉了藥,然後 keep 住檢驗, bb 出世後直至N 歲,定期有檢驗有否後憒症,已經快18歲了,冇乜特別問題,是某幾隻腳甲天生怪樣D(但醫生不確定是否一定關原有的甲亢藥事)。

睇多個醫生,及馬上轉藥啦。

首頁

尾頁

跳至