自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

從未買過保險,半年前第一次買Bupa平個款全家保,呢幾日自已唔舒服,驚係流感,如果去睇醫生check到中左或者直接去廣安睇醫生咁樣保險包唔包?我完全無概念保險可以係咩時候幫到我,個時會買係怕有萬一要住院咁私家會舒服d唔洗等,如果唔包我又付擔唔起住院既開資,政府醫院真係好求其同埋等好耐.... 種種原因令我膽粗粗買左保險,有無Jm可以話我知其實保險有咩時候用到?我淨係諗到手術住院會用到...... Ps:唔係想郁d用保險,只係如果聽曰睇醫生真係中流感我唔想留係屋企,有小朋友怕傳染佢。

伯爵府

回覆樓主

佢哋有24小時hotline可以打去問。
同埋買保險唔好膽粗粗,要睇清楚條款同保單,明白自己俾錢買緊咩保障,不妨趁呢次了解吓。

大宅

回覆 SullytheMonster 的帖子

THX~打左去問,無買門診無用,如果自費中左要住院就有機會賠,但個CS話佢唔肯定有無得賠....話要得賠償部審核左先知,咁即係我真係去住院都未必有得賠到,到時就會變左自費.....突然唔知我點解買BUPA,有D後悔,有無買左BUPA既JM可以話我知買黎有咩用

男爵府

bibileung20 發表於 19-1-5 01:35

THX~打左去問,無買門診無用,如果自費中左要住院就有機會賠,但個CS話佢唔肯定 ...

買時你細閱條款同埋包d咩?我女流感入院係有得賠,不過唔係買bupa!(提外話,其實呢份全家保麻麻地,你計下條數就知...)

子爵府

THX~打左去問,無買門診無用,如果自費中左要住院就有機會賠,但個CS話佢唔肯定 ...

正常住院會賠,住院前後的門診跟進都會賠,我個份係咁

男爵府

回覆樓主:

樓主,如果發燒,流感入私家,好多時就算收你,都要住頭或二等房,除非你份保險好貴,如果唔係實cover唔晒,如有發燒睇番診所有快速測試個D,食左葯好好休息咪仲好,當然緊急就去睇急証啦……祝健康!

男爵府

bibileung20 發表於 19-1-5 00:29
從未買過保險,半年前第一次買Bupa平個款全家保,呢幾日自已唔舒服,驚係流感,如果去睇醫生check到中左或 ...

試過係包,不過我係bupa global 個人計劃。

你要查清楚賠償額係幾多,可能真係會被要求私家房。上次我2個小朋友住院,每人一間,平均2萬 x 2 一晚。

大宅

要睇條款,mybupa app可下載電子版。我一家用company care(包門診)的scheme是包的,仔門診轉住院入過一次半私家房半日費用$14000,用bupa醫療卡無需索償。

wcpcelia    發表於 19-1-5 17:27

男爵府

You have to see the terms. NO contract no talk.

大宅

明白了,多謝各位,如果要私家房應該唔夠了。

男爵府

CS 當然要咁答你,佢又唔係審核部,佢講錯乜都要付責,我相信你打去任何一間保險公司都係咁答你

子爵府

bupa入得院就有得倍, 而且仲包醫院診所門診費用, 反而唔入院無得倍, 正路是去私家醫院睇門診, 駁上房, 費用就可claim

子爵府

回覆樓主:

你買的是bupa together? 如是去指定醫院, 就可用家人的保費, 點都夠倍喎

公爵府

成日覺得呢d自助保險, 要好熟保險同條款先好買, cs只答中間無寧兩可既答案。 入左院唔賠都唔出奇(jm買既同自己買既, 就算同一公司都唔會係一樣嘛)

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

-般係包,佢官腔回應緊係咁講,不過好似其他回應咁講,真係收你都好可能要你住2等或頭等,你要考慮你果份保險可以cover?

珍珠宮

唔好講賠唔賠
私家有床位俾你先諗

伯爵府

幸福黃太太 發表於 19-1-5 09:54
成日覺得呢d自助保險, 要好熟保險同條款先好買, cs只答中間無寧兩可既答案。 入左院唔賠都唔出奇(jm買既 ...

大宅

bbasco 發表於 19-1-5 09:44
bupa入得院就有得倍, 而且仲包醫院診所門診費用, 反而唔入院無得倍, 正路是去私家醫院睇門診, 駁 ...

THX~原來可以咁,我對保險真係唔識.

今朝去左睇急証了,星期六門診唔開,加埋流感快測埋單2千幾,自費。
我買互通保,無加購門診,原來入到院就賠...請問知唔知係咪要自己比晒先?之後CLIAM返咁?我有覺得個個全數賠償其實實際用處不大,醫生網絡得人多,但有用既好少...

水晶宮

幸福黃太太 發表於 19-1-5 09:54
成日覺得呢d自助保險, 要好熟保險同條款先好買, cs只答中間無寧兩可既答案。 入左院唔賠都唔出奇(jm買既 ...

又唔係,比contract no. cs答得好清楚, claim過2次好快好順利,担心可以申請pre approval 入院直頭唔使找數

子爵府

bibileung20 發表於 19-1-5 10:58
THX~原來可以咁,我對保險真係唔識.

今朝去左睇急証了,星期六門診唔開,加埋流感快測埋單2千幾,自費。

互通保即係Bupa together plan, 我都係買依個, 無買門診, 但如果是睇完門診要入院是包埋的, 當然睇返個門診是幾錢, 二千未必claim 晒, 所以如果入院機會大, 我會去私家醫院睇, 睇前仲要問有無床位, 因為入唔到院無得倍, 免找數的是入院前申請等批的, 當數是預知的手術才有用, 流感依D病, 唔會預知嘛

首頁

尾頁

跳至