自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

.

rainbowchuuu3    發表於 19-1-9 17:02
BBJOJO    發表於 19-1-7 22:58

侯爵府

Fungbb0131 發表於 19-1-5 01:39
結咗婚8年1蚊家用都無比過,咁就快過年喇,我問佢比幾錢我過年,佢即刻話上個月請咗假,下個月放年假又揾少 ...

因為由一開始已經係零家用
所以只能安慰自己
起碼你c6都肯出租金同水電

水晶宮

結咗婚8年1蚊家用都無比過,咁就快過年喇,我問佢比幾錢我過年,佢即刻話上個月請咗假,下個月放年假又揾少 ...
當初無傾好架咩?依家坐抵傾掂去囉
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

其實佢交完租金同水電是否已所淨無幾,要坐低傾下。

侯爵府

回覆樓主:

如果唔係先有b後結婚的話,咁情況你仲肯生嘅?

BBJOJO    發表於 19-1-7 22:58

男爵府

佢係未冇晒錢先?

男爵府

開個聯名户口傾好大家每個月入幾錢入去,過時過節有咩大筆d既錢要用就係聯名户口攞。

wcpcelia    發表於 19-1-5 16:18

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

8年都無點解今年咁突然問佢拎其實都應該預左無

大宅

JM你8年都忍到真係好勁,我可能8個月都頂唔順開片了,不過結婚前無共識的嗎?現在才來埋怨有點遲喔,我覺得大家坐低傾下,起碼屋企開支要負責返,做男人要有承擔的

珍珠宮

你和他人工差不多?他覺得你自己已儲埋很多錢?

珍珠宮

只交水電同屋租?
姐係其餘所有開支都係樓主俾?
定係大家一人一半?

如果除了水電、屋租,家庭開支全由樓主俾
咁條數都好大喎
日用品、食物、清潔用品,開支大得嚇人

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

俾屋租水電都付出唔少啦,如果佢搵唔多,咁你出屋企其他開支同小朋友洗費都好平公啦

日月水火    發表於 19-1-9 22:00

伯爵府

最主要問題係佢幾錢一個月?你覺得佢收埋好多私己唔拎出來?如果佢都勉強唔夠洗,真係唔通去借大耳窿咩

子爵府

咁佢搵幾錢一個月先?本身係咪你搵得多過佢?如果佢出咗租&水電已經所剩無幾,又點再比到錢你呢?

公爵府

回覆樓主:

我都有做嘢,我老公從無俾錢我過年,我無介意,因屋企費用全部佢搞掂,小朋友嘢就由我搞,樓主,有時如C6搵錢唔多就真系好難要求佢樣樣俾錢,除非佢亂使錢另計,但起碼你有份工可俾自己使,自己買嘢氹下自己開心都唔錯
或者如其他JM咁講開個聯名戶口,每月共同儲錢,等日後有乜大事可有得用

象牙宮

2024年龍年勳章

佢交屋租水電, 呢D 都唔算付出家用?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Sumyeema1 發表於 19-1-5 11:29
佢交屋租水電, 呢D 都唔算家用?

呢度啲人覺得錢要過佢地手,先叫家用

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我都差不多係咁安排,丈夫負責交租、水電煤、管理費、幫工姐姐、佢自己架車既開支。
我就負責所有屋企開支、子女學費、課外活動、新年利是、送禮等等。我都冇問過佢攞錢,因知佢負擔太大,所以我都明白及接受。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我情況都差不多,但唔介意,因為c6 已負責供樓同水電費,佔佢人工三分二,我負責飲食同阿囡啲開支,我人工高過佢,佢有錢會再俾我,兩公婆唔需要計得太清楚
I 大蚊豬   

首頁
12345...13

尾頁

跳至