3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人有一子七歲一女五歳,大仔k3 時會講一些跳下去會不會死的話,我當時擔心去母嬰再去智能中心排平估,期間有去什麼會見心理醫生,當時心理醫生説k3 未識死亡后結果,只叫我回家跟爸爸改變教你法,最近終於排到做評估,有少少焦慮証,但冇什麼跟進了。有介紹某醫院的焦慮課程,如果低收入可申請資助,但本人不是低收入,但沒有能力再付費參加這些課程。大仔又什麼不想學,經常想玩電腦,打機。所以我要佢參加學校課外活動,

珍珠宮

少D打機,多D出去戶外活動,咁人都開朗D

別墅

GCHK 發表於 19-1-5 12:29
少D打機,多D出去戶外活動,咁人都開朗D

佢之前每天公園玩,回家又玩,每星期六日也去街,一回家佢又想看YouTube 打機

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

建議唔好經常俾佢玩電子產品喇,多D搞親子戶外活動。至於死亡既問題,我覺得可能系佢純粹好奇

男爵府

pendymalone 發表於 19-1-5 06:35
本人有一子七歲一女五歳,大仔k3 時會講一些跳下去會不會死的話,我當時擔心去母嬰再去智能中心排平估,期 ...

你自己多點同爸爸帶佢出去親子遊玩 多陪伴

珍珠宮

pendymalone 發表於 19-1-7 17:34
佢之前每天公園玩,回家又玩,每星期六日也去街,一回家佢又想看YouTube 打機
...

咁小朋友係要引導,適當咁設定使用嘅時間

公爵府

pendymalone 發表於 19-1-5 06:35
本人有一子七歲一女五歳,大仔k3 時會講一些跳下去會不會死的話,我當時擔心去母嬰再去智能中心排平估,期 ...

其實真係要父母多啲抽時間陪下佢,多啲同其他小朋友玩下,冇成日郁係屋企

首頁

尾頁

跳至