意見反饋
義工

3歲或以上 今日: 7|主題: 5962

小朋友專注力及讀寫障礙

複式洋房

國民生產總值:478

2019勳章

本人有一子七歲一女五歲,哥哥評估有少少焦慮,而老師同我也覺細女常發呆,問野又吾答,到現在也有鏡面字,初初寫生字,整個生字是反轉冩,所以最後約見母嬰見醫生,醫生有即時考妹妹,也有不少鏡面字,於是建議去智能中心做評估。智能中心姑娘見我比妹妹功課,也覺得有讀寫問題,但如果排見醫生做評估也排到小一小二。我也沒能力出去做評估跟進,但也知妹妹應該有專注力不足及輕徴讀寫障礙。現在妹妹有學琴及珠心算,希望改善專注力,只怕今年升小一怎樣?我放工回家得幾個小時,根本做不到什麼,都吾知點好,我又不可以做全職或part time。

王國熱話
有冇人睇過廖琳娜醫生?
放胎第7日 係咪已冇機會
16/1/2019 值入左一粒4BB,今天第五日
咁樣算唔算流啡(有圖)

複式洋房

國民生產總值:477

見你咁,我諗返起我表姐早排都好似你咁,囝囝有讀寫障礙
學校建議佢帶囝囝去見醫生,開頭佢好怪責自己
覺得自己生到個仔咁,又擔心經濟,因為靠老公一份糧,仲搞到有抑鬱啊!
後尾唯有四圍去揾啲中心,比較下價錢,做下d免費咨詢
依家佢囝囝慢慢開始改善,連佢自己都放鬆同開心左好多
所以盡早揾人幫手同傾下,對自己同小朋友都好

珍珠宮

國民生產總值:41581

jasmina1360 發表於 19-1-8 17:03
見你咁,我諗返起我表姐早排都好似你咁,囝囝有讀寫障礙
學校建議佢帶囝囝去見醫生,開頭佢好怪責自己
覺得 ...

係亞,我覺得有事發生,最唔應該係自責同怪責,總有解決嘅辦法

大宅

國民生產總值:1506

協康會致力協助讀寫障礙學童跨越障礙。由香港賽馬會慈善信託基金資助,並由香港大學、香港中文大學及協康會全力策動及推行為期九年的「喜閱寫意:賽馬會讀寫支援計劃」於2006年展開,本會的團隊並與60間幼稚園、小學及地區團體合作,在學校及社區推出支援計劃,舉辦超過100場家長工作坊,並出版了多套教材,包括《聽說讀寫小寶盒—幼兒語文學習教材套》《聽說讀寫百寶箱—家長手冊》「聽說讀寫小奇兵」應用程式等。而地區支援項目「聽說讀寫小奇兵」更在香港社會服務聯會舉辦的2013年度「卓越實踐在社福」比賽中榮獲金獎,獲得業界的高度評價。

歡迎瀏覽協康會讀寫障礙支援網站http://spld.heephong.org及青蔥計劃舉辦的「聽說讀寫」支援訓練

你試下打去協康會或上佢網問下,睇下!

大宅

國民生產總值:1506

另外專注力,可以喺you tube 度揾D專注力训練的片睇完,自己學佢同小朋友日日玩,或玩棋桌遊果D都可以改善架!

別墅

國民生產總值:879

2019勳章

揾助展會

複式洋房

國民生產總值:478

2019勳章

MinaEric 發表於 19-1-12 00:25
協康會致力協助讀寫障礙學童跨越障礙。由香港賽馬會慈善信託基金資助,並由香港大學、香港中文大學及協康會 ...

Thanks

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.