1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

下個月尾就兩歲啦!呢家只係識講鴨鴨(佢中意隻b.duck)啊爸,啊姐
以前一歲就只係識叫媽媽唔識叫啊爸,學識左叫爸爸之後就唔叫我啦同埋例如我教佢講水水,佢就會講阿爸 講I LOVE YOU,佢講到I 字,但LOVE YOU就只係發到少少音。
好擔心,男仔會遲幾多先講野?媽咪都唔識叫係米好唔正常?

珍珠宮

好似男仔講嘢係會慢D

複式洋房

GCHK 發表於 19-1-5 12:37
好似男仔講嘢係會慢D

我聽好多人講都係!但慢慢踏入兩歲啦⋯真係有啲擔心

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

2歲既話我建議你帶佢去做評估先

珍珠宮

Jessica0608 發表於 19-1-5 12:39
我聽好多人講都係!但慢慢踏入兩歲啦⋯真係有啲擔心

平時同佢互動多D,俾佢模仿

大宅

或者同朋友啲仔女一齊玩,小朋友會想模仿哥哥姐姐講野。

大宅

你地18個月返健康院評估嘅時候,姑娘有咩comments ?

別墅

Jessica0608 發表於 19-1-5 08:01
下個月尾就兩歲啦!呢家只係識講鴨鴨(佢中意隻b.duck)啊爸,啊姐
以前一歲就只係識叫媽媽唔識叫啊爸,學 ...

我仔二歲時都好少詞語,所以帶咗佢去做評估,結果語言遲緩一年,做咗4堂言語治療,返到屋企用返上堂學咗嘅技巧日日同佢玩& train佢,2個月後明顯多咗詞語同少少句子,跟住開始返N班,開始講句子,而家2歲半,講好多嘢。
果時好多人話男仔遲啲,我都以為係,但身邊朋友的仔仔未夠兩歲都多嘢講(不是比較),覺得有啲唔妥,所以帶佢做評估。
樓主平時可以形容吓自己或仔仔做緊啲咩,出街時形容吓周圍啲物件,我果時好似傻婆咁,係咁講,原來小朋友係有吸收到,吸收夠就會講返出嚟,你仔仔會唔會返N班? 我覺得好有幫助。

複式洋房

MrsPerthLiu 發表於 19-1-6 00:41
你地18個月返健康院評估嘅時候,姑娘有咩comments ?

叫兩歲再返黎

複式洋房

Kwan0406 發表於 19-1-6 09:20
我仔二歲時都好少詞語,所以帶咗佢去做評估,結果語言遲緩一年,做咗4堂言語治療,返到屋企用返上堂學咗嘅 ...

其實佢所有野都明,但唔識表達。會有時彈下啲單字出嚟,但你再逼佢講佢又唔會講只會講阿爸

洋房

男仔講嘢係會慢D

禁止訪問

複式洋房

sally310 發表於 19-1-7 12:16
我仔之前都係咁啊!成日手指指,會YEE YEE AH AH,但叫佢跟我講野又唔肯講。好多朋友都話男仔語言發展慢D ...

呢家情況同你完全一樣?可PM傾下嗎?

複式洋房

happybb8989 發表於 19-1-7 03:04
男仔講嘢係會慢D

擔心啊⋯⋯

別墅

我個仔都係快2歲,未講野!

我都評估遲一年,但未上訓練,想等協康會話1月有位。

你評估訓練有乜野學?可以教我嗎?

複式洋房

浩軒 發表於 19-1-7 15:04
我個仔都係快2歲,未講野!

我都評估遲一年,但未上訓練,想等協康會話1月有位。

你係邊做評估??

男爵府

我仔都好遲嘠 3歲先肯開口

大宅

男仔會遲,但唔係借口
明顯比同齡慢就要注意

我仔兩歲時有少少組合
兩歲兩個月講句子
而家兩歲半好多嘢講,但啲音唔正
希望佢慢慢好

可以上網search樂語路,有啲skill教和基本知識

大宅

其實。。。如果佢已經言語發展慢少少,係咪專注教一種語言比較好?
因為真心教i love you對2歲好似真係難左少少呀(尤其是佢講野唔叻)

複式洋房

hontari 發表於 19-1-9 01:13
其實。。。如果佢已經言語發展慢少少,係咪專注教一種語言比較好?
因為真心教i love you對2歲好似真係難 ...

其實我唔係教佢講啊!係因為佢曾經跟過電視講所以我先再重複講(emoji)

首頁

尾頁

跳至