意見反饋
義工

湊B百科 今日: 2|主題: 3153

椰子油得唔得?

複式洋房

國民生產總值:149

2019勳章

見到啲媽媽話可以幫BB搽椰子油,但係又有啲人話椰子油會堵塞毛孔,究竟用唔用得?

王國熱話
訂生日蛋糕問題
想同小朋友搞生日會, 但唔係好多錢, 有邊...
六歲生日會場地介紹
小朋友生日Party~~

男爵府

國民生產總值:8107

cheungnk99 發表於 19-1-5 10:08
見到啲媽媽話可以幫BB搽椰子油,但係又有啲人話椰子油會堵塞毛孔,究竟用唔用得? ...

油係會堵塞毛孔嘅

珍珠宮

國民生產總值:43120

BB防敏心得分享勳章

睇你BB皮膚喇,如果佢皮膚好乾既話,係可以用油既。乾可以吸收到

珍珠宮

國民生產總值:41581

唔需要就唔使用椰子油囉

複式洋房

國民生產總值:218

2019勳章

我自己就唔鍾意俾bb用椰子油, 我覺得油得濟

回覆 cheungnk99 的帖子

Hi cheungnk99 ,BB皮膚角質層比成人薄,天氣變化/乾燥會令BB皮膚失去水份,搽薄薄椰子油/橄欖油黎幫BB 皮膚形成屏障作用,保護佢幼嫩皮膚係OK架,媽媽可以係沖完涼趁皮膚仍留有水份時搽加上輕輕打圈按摩,有助加強滲透架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

國民生產總值:1079

薄薄地用少少應該冇問題

複式洋房

國民生產總值:285

我自己用過就唔覺得好滋潤,淨係覺得佢好肥反而真係用返醫生推薦嘅bb產品會比較好

男爵府

[email protected] 發表於 19-1-7 14:28

Hi cheungnk99 ,BB皮膚角質層比成人薄,天氣變化/乾燥會令BB皮膚失去水份,搽薄 ...

原來係咁

翡翠宮

國民生產總值:89395

BB防敏心得分享勳章

我BB就無用過呢D喇,平時抹小小cream。

bchuma 發表於 19-1-7 22:23
原來係咁

Hi bchuma , 用無香料成份天然lotion ,薄薄凡士林亦都有保濕作用,身體表皮油脂能夠滋潤/保護皮膚,選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、沖涼時間唔好太耐,水溫唔好熱會比較好架!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

國民生產總值:149

2019勳章

vanalie 發表於 19-1-7 17:28
我自己用過就唔覺得好滋潤,淨係覺得佢好肥反而真係用返醫生推薦嘅bb產品會比較好 ...
咁有邊隻係醫生推薦?

男爵府

[email protected] 發表於 19-1-8 11:01
Hi bchuma , 用無香料成份天然lotion ,薄薄凡士林亦都有保濕作用,身體表皮油脂能夠滋潤/保護皮膚,選 ...

無用沐浴露得唔得嘠?

bchuma 發表於 19-1-8 19:25
無用沐浴露得唔得嘠?

一般建議將少量沐浴露加水中攪拌,然後幫BB沖涼,市面上有好多BB專用產品,媽媽揀D成分天然BB沐浴露就OK

複式洋房

國民生產總值:185

QV Baby...我仔都係經醫生介紹用佢隻保濕潤膚膏

男爵府

[email protected] 發表於 19-1-9 10:12
一般建議將少量沐浴露加入水中攪拌,然後幫BB沖涼,市面上有好多BB專用產品,媽媽揀D成分天然BB沐浴露就OK ...

例如邊隻好點,有無建議呀?

bchuma 發表於 19-1-9 14:26
例如邊隻好點,有無建議呀?

媽媽可以去個人護理產品店舖選購,購買時比較下標籤成分,避免人造色素、香料等,建議以PH值介乎5-7之間弱酸性沐浴露為首選呀!

男爵府

[email protected] 發表於 19-1-9 17:03
媽媽可以去個人護理產品店舖選購,購買時比較下標籤成分,避免人造色素、香料等,建議以PH值介乎5-7之間弱 ...

好,謝謝建議

複式洋房

國民生產總值:112

好似唔係咁好個喎

bchuma 發表於 19-1-10 15:50
好,謝謝建議

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.