懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

2019勳章

以家會孕吐頭暈腳軟
因自己仲係懷孕初期未見肚 10week
有次見到關愛座 我幾攰都唔敢座
冇位座都係挨吓玻璃就算
坐關愛座又怕俾人話 俾人眼望望咁

你地懷孕幾週先開始敢座關愛座啊 ?
大家都一齊分享吓吖~

大宅

2019新春慶豚圓

我一有左就坐,理得d人諗咩!自已安全最緊要!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

關愛座唔係批鬥座,只係有需要者「優先」唔係「專用」,我自己未大肚時真係覺得攰都會坐,不過坐得就唔做低頭族,會留意有冇人需要就立刻讓座。你頭暈腳軟就係有需要啦,世上咁多人邊理得人點諗?相反有啲人表面正常但內裡有需要如覺得唔舒服都可以大方問人介唔介意讓位,因為人哋本來都冇責任去窺探你內心世界,有需要就自己出聲,相信即使唔係關愛座都會樂意讓出。凡事開心見誠有商量互愛互讓先係理想世界。如果有人出聲問我好人好者做乜坐關愛座我都夠膽解釋,將來都會咁樣教小朋友。

複式洋房

Elmangelma 發表於 19-1-5 12:14
以家會孕吐頭暈腳軟

好有同感!前3個月好辛苦but未見肚,係巴士見到關愛座有位我都唔敢坐,好怕成車人望住你,但懷孕了又去唔到上層,下層又full 哂,唉,好無奈。

侯爵府

2019新春慶豚圓

以家會孕吐頭暈腳軟

我8w 已經坐,有需要咪坐,d人話你,你咪話你大肚,唔駛諗咁多

大宅

2019勳章

回覆樓主:

怕比人話可以戴下口罩...吾舒服都可以坐瓜

別墅

2019新春慶豚圓

以家會孕吐頭暈腳軟

我會坐啊 如果有咩跌親撞親就大件事 平時又咁逼⋯⋯特別你頭暈腳軟 跌親就慘了

大宅

ryanychu 發表於 19-1-5 13:55
好有同感!前3個月好辛苦but未見肚,係巴士見到關愛座有位我都唔敢坐,好怕成車人望住你,但懷孕了又去唔 ...

係。呢個時間好尷尬,不過保護自己最重要。

洋房

2019勳章

freshrose 發表於 19-1-5 16:52
我8w 已經坐,有需要咪坐,d人話你,你咪話你大肚,唔駛諗咁多

我怕唔好意思啊 啲人望哂住咁..

複式洋房

Elmangelma 發表於 19-1-5 18:45

我二胎都咁做:隨身帶埋懷孕証明信copy,被無聊人質疑你都可以理直氣壯

侯爵府

2019新春慶豚圓

Elmangelma 發表於 19-1-5 18:45

唔駛唔好意思。大把後生仔都坐關愛座,我果時未見肚坐愛座都有俾人話,我咪問果個人係咪大肚都唔坐得,d人即刻收聲

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

咪唔好意思亞,自己攰既話就坐喇

洋房

2019勳章

freshrose 發表於 19-1-5 19:12
唔駛唔好意思。大把後生仔都坐關愛座,我果時未見肚坐愛座都有俾人話,我咪問果個人係咪大肚都唔坐得,d ...

其實我唔係非一定要坐關愛座嘅人嚟

但以家有咗bb 有時真係冇辦法

好可惜有次 我覺得條腰好酸

於是我企咗係輪椅嘅扶手到

當時係放工時間車廂都多人

冇幾耐有個啊叔拉住輪椅行過嚟好惡講咗句

「行開啦!呢個輪椅位啊」

但輪椅扶手位置應該有一個車廂咁長

佢硬要霸住成個扶手

然後輪椅撞到我,

我當時情緒好冷靜 因為我知如果我好嬲會影響到bb

為咗唔影響肚裡面嘅bb 所以我唯有行開

當我落車時候 啲眼淚就開始勇住流出嚟..

因為唔知點解 當時我覺得自己好受委屈

其實陀住bb已經好辛苦 冇人讓座唔緊要..

點解仲要受呢個唔認識嘅啊叔氣 仲要俾佢撞

洋房

2019勳章

我要做媽媽 發表於 19-1-5 19:14
咪唔好意思亞,自己攰既話就坐喇

於是我企咗係輪椅嘅扶手到
當時係放工時間車廂都多人
冇幾耐有個啊叔拉住輪椅行過嚟好惡講咗句
「行開啦!呢個輪椅位啊」
但輪椅扶手位置應該有一個車廂咁長
佢硬要霸住成個扶手
然後輪椅撞到我,
我當時情緒好冷靜 因為我知如果我好嬲會影響到bb
為咗唔影響肚裡面嘅bb 所以我唯有行開
當我落車時候 啲眼淚就開始勇住流出嚟..
因為唔知點解 當時我覺得自己好受委屈
其實陀住bb已經好辛苦 冇人讓座唔緊要..
點解仲要受呢個唔認識嘅啊叔氣 仲要俾佢撞

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

Elmangelma 發表於 19-1-5 19:48

如果係咁樣我真係可能會同佢嘈,有D老人真係倚老賣老

複式洋房

2019新春慶豚圓

唔駛理啦
大肚都唔坐得
你40年後先有得坐

伯爵府

回覆樓主:

照坐

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-5 20:01
如果係咁樣我真係可能會同佢嘈,有D老人真係倚老賣老

而家啲人係咁架喇我29週,因為冬天著得鬆身同厚,肚唔算好大,書包擺在肚前,我仲要唔係坐關愛座,都俾個阿婆叫我起身讓個阿伯坐,我車程又遠(返工)「奧」到暈,我仲委屈,之後同佢講我有BB喎,佢仲不斷「依依吟吟」係度講,簡直過份而家啲人,我心諗阿婆你咁好眼力留意到我又咁熱心叫我起身讓座,點解你自己唔讓座,佢果時係坐關愛座,隔離仲有個師奶,亦係坐關愛座,你咁好氣,你唔讓

複式洋房

Elmangelma 發表於 19-1-5 19:48

坐過海巴士上西半山,西半山d 路九曲十八彎,企係度真係好難抓穩,唉,誰人明白只有坐住比企係度抓得更穩陣啊。

男爵府

2019新春慶豚圓

以家會孕吐頭暈腳軟

照坐啦,無理佢

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊