懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無媽媽知道或者自己都會咁,埋身餵完d惡露會多返?
回覆 mana_kat 的帖子

Hi mana_kat , 惡露係生BB後,子宮排出嘅新陳代謝物,餵哺母乳會刺激媽媽腦下垂體分泌荷爾蒙,促進子宮收縮,可能會影響惡露份量, 一般冇大血塊、惡臭、下腹痛、血量明顯增加,一般都唔太擔心呀!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

mana_kat 發表於 19-1-5 18:13
請問有無媽媽知道或者自己都會咁,埋身餵完d惡露會多返?

係會啲, 醫生出院前都有同我講,因為餵人奶會刺激子宮收縮。
我甚至有時泵完奶都會多咗惡露。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-7 16:28
回覆 mana_kat 的帖子

Hi mana_kat , 惡露係生BB後,子宮排出嘅新陳代謝物,餵哺母乳會刺激媽媽腦下垂體 ...

感情回覆,但我產後有做過刮宮,惡露應該會少好多的,但早2天埋身餵完,咁啱就多返鮮紅惡露,問過醫生又叫我不需擔心,所以想做問問大家

複式洋房

ykm103 發表於 19-1-7 17:01
係會啲, 醫生出院前都有同我講,因為餵人奶會刺激子宮收縮。
我甚至有時泵完奶都會多咗惡露。
...

係呀,我仲以為我唔正常,多謝你解答呀
mana_kat 發表於 19-1-7 17:05
感情回覆,但我產後有做過刮宮,惡露應該會少好多的,但早2天埋身餵完,咁啱就多返鮮紅惡露,問過醫生又叫 ...
媽媽加油
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至