1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問你地買邊隻牙膏比G6PD小朋友用?
回覆 十蚊靚菜 的帖子

Hi 十蚊靚菜,G6PD缺乏症的小朋友一般要避免使用含有樟腦、冬青油、薄荷油、某D中藥成份的產品,如果小朋友識吐水,媽媽可以用含氟量較低嘅兒童牙膏(約500-1,100pm),有果香味兒童牙膏可以吸引到小朋友興趣,小朋友幾大?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

十蚊靚菜 發表於 19-1-6 00:08
請問你地買邊隻牙膏比G6PD小朋友用?

避免薄荷應該ok啦 其實醫生話問題唔大,不過我b數值底,牛黃之類點藥都有食

大宅

bchuma 發表於 19-1-7 22:24
避免薄荷應該ok啦 其實醫生話問題唔大,不過我b數值底,牛黃之類點藥都有食
...

請問數值點樣知到,我孫都係G6PD, 但醫院冇話比我地知個數值喎!

男爵府

ling103 發表於 19-1-19 23:21
請問數值點樣知到,我孫都係G6PD, 但醫院冇話比我地知個數值喎!

检测时有数值嘎。具体无留意窝,就医生同我讲数值底,唔紧要,有点禁止药物 我女都有食

複式洋房

bchuma 發表於 19-1-7 22:24
...

數字愈大叫做底 定數字愈細叫底?1算唔算底?

男爵府

katechan22 發表於 19-2-16 06:03
數字愈大叫做底 定數字愈細叫底?1算唔算底?

好似係數值底卦 咁我又真係無睇過報告 醫生講嘠

首頁

尾頁

跳至