家庭理財

跳至
[金融投資] 2019投資學堂(一)  

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

係金融市場打滾數十載,見盡場內外大鱷蛇蟲鼠蟻醜惡一面,亦聽盡各階層無數大小投資者慘受魚肉的故事。
好多人都説自己唔識投資,結果就完全唔理(好似你個強積金戶口),再唔係就信專家(聽埋啲股評人、基金經理、或者什麼內幕貼士等)。結果辛苦賺來的 錢便源源不絕地流入别人的荷包。

其實投資真的沒有你想像那麼困難。只要你掌握到幾點要訣,每年有穩定的收益完全沒有難度。自己的錢絶對應該自己去管理的。

希望在這裏分享一些有血有淚的經驗,更希望能幫到大家可以避開一些騙人的陷阱。

開學啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

平平無奇2 發表於 19-1-6 00:10
係金融市場打滾數十載,見盡場內外大鱷蛇蟲鼠蟻醜惡一面,亦聽盡各階層無數大小投資者慘受魚肉的故事。
好 ...

好,等你分享
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

Support

男爵府

回覆 平平無奇2 的帖子

複式洋房

回覆樓主:

等指教

大宅

等分享

大宅

好 ...

禁止訪問

男爵府

等分享

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

留毛

男爵府

niuniuma 發表於 19-1-6 17:44
x2

X3

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂 (二)

先説一個小故事。話說某大地產富豪的家人也對投資有點興趣。有錢人絶不會抗拒再多一點錢的。奇怪的是他的投資手法。每次他都會做兩個盤:一個買、一個賣。據他自己說這種策略的好處是無論個市升或跌,他都會有一個賺錢的盤!

第一堂課想大家記住的就是:投資是一種很認真的事。你不知道自己在做什麼,你就千萬不要拈手作任何買賣。

市場不斷推出各式各樣的產品,老實說這麼多年見過的金融產品,最叫我痛心的不是迷債(日後有機會再詳談),反而是倫敦金。當然嚴格來說它根本不是金融產品,只是一個騙局。我簡直不敢相信這種低級騙局居然過了幾十年仍然是這樣活躍,仍然有不少人繼續受騙。更叫人痛心的是至今仍然未見有效的監管。其實金融市場裏各式各樣的騙局何其多。當年南海泡沫,今日的Madoff基金,都令無數人輸光輸淨。

為保你和你的家人在未來幾十年安好,大家切記今天這一課啊!

洋房

求教!!!

子爵府

回覆 平平無奇2 的帖子

我覺得監管未必有用,今日叫倫敦金,假如被監管矩地米改形式改名,可以叫巴爾幹基金,藍色多惱河金,政府D監管永遠追吾切,好似近排興掘礦機,重有D乜sir既債基等等,一樣多人中招,最緊要清楚自己投資緊D咩,吾好比人講兩講就信晒,
在此求教下你既投資心得,多多指教

別墅

多謝分享,請指求

子爵府

伯爵府

留毛,等學嘢

大宅

LM學野~

男爵府

畀面勳章

好 ...

初學投資者跟着專家亦唔係太差,可以作為一個起步點。但要懂得分辦邊個係真專家,邊個係扮專家的財演。這方面可以睇自稱專家的人有無實戰經驗,過往的投資表現,過去分析的準誠度去分辨。

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂 (番外篇一)

本學堂初衷乃幫助一些對投資完全不懂的朋友。因為目睹身邊的人在市場中碰到焦頭爛額,甚至墮入各種騙局,幾乎人生盡毀。只希望大家在本學堂中有一點得著已經啊彌陀佛。講到尾呢個係金錢遊戲,你入得泥玩,就預左有大鱷丶豺狼係度虎視眈眈等開餐。

對各位之回應本來打算不予置評,生怕偏離主題。不過小忌廉君提及監管一帖,始終與投資者利益息息相關,故補充一下。

講得白啲,全球監管機構真係永遠跑在市場後面。你看看虛擬貨幣就知。市場推出新的產品搵錢,監管機構永遠後知後覺,甚至出了事才作補鑊。有間中央銀行仲玩埋一份。老實說,作為市場的監管者又真係唔想阻礙市場自由發展。而且監管機構,中央銀行呢啲公管機構嘅一個永遠的難題就係佢地嘅人工福利根本留不住一批好的員工。醒少少嗰班都巳經入左私人機構揾真銀,有幾多個可以抗拒到錢嘅誘惑。使命感唔係人人有。所以小忌廉君完全正確,等監管機構保護你就真係不如靠自己,做好功課,揀啱你自己的產品,咁先至會出入平安。

首頁
12345...11

尾頁

跳至