家庭理財

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

支持

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

支持好文章

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

支持樓主分享
留毛學習

子爵府

學神到

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂(三之一)

今堂講一下如何選擇金融產品。

要投資免不了要買賣一些投資工具,除非你甘心放係銀行收嗰0.1%息。但是金融市場内各式投資產品日新月異,作為投資初哥,見到股票、債券、外滙、貴金屬、期貨、期權、accumulator ⋯⋯簡直花多眼亂。有時連我呢啲老鬼都會遇上從來未見過嘅新産品。

大家想一想就會明白各大金融機構高薪聘請一批才俊,個個都掛住一两個博士銜頭,當然係為咗搵錢,係幫金融機構搵錢,唔係為你呢個小投資者。遇到sales搏命向你推銷一啲正野,肯定佢後面盤房想快啲甩身。而當個產品包裝得越複雜,就自然可以賣得更好價錢。

但請牢牢記住,我地投資係為了賺錢,只要一些簡單產品能夠達到賺錢的目的,點解仲要買啲自己都唔太明嘅產品呢?而且簡單產品的交易成本一定相對較低,更適合一般投資者。明明可以一條直路番到終點,又何必大費周章玩花式,仆直唔好怨人。

明天繼續談談邊啲產品適合一位穩健的投資者。

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂(三之二)

市場上常聽到有人說投資者其實好善忘。什麼股災過一陣子便忘得一乾二淨。但大家對Accumulator應該記憶猶新吧。十年前某上市公司炒輸澳元累計認購權證而招致過百億港元的鉅額損失。亳無疑問,該公司高層低估了該產品的風險,遇上美元強勢而輸到俾人告,雖然打甩左,可惜連累該公司股價唔見左80%。所以我地要好好吸取經驗啊。唔啱你玩嘅產品就千祈唔好掂。

言歸正傳。作為一個穩健的投資者,其實應該參考balanced fund。簡單來說就是股票、債券和現金。

1/ 股票相信較多人認識,重點在於選股(容後再詳談)。 2/債券在香港遠不及股票受歡迎,主要都是機構投資者參與買賣。一般小投資者其實可以用定期存款來替代。 3/ 現金,一般情況下都會保持少量的現金(0~5%)。

恭喜你,有了這三樣簡單的投資工具,你的投資組合便成形了。但下一個問題係比重。股票的比重越高,這組合的風險亦較高。相反,債券或者定存越多,組合亦較穩定。一般而言,股票可佔六成,其余四成為債券。

問題是這樣一個組合是否就一定十分穩健呢?

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂 (三之三)

在繼續硏究尋日嗰個穩健的組合之前,再講多小小其他常見的金融產品。

》期貨。風險:中
呢度係指恆生指數期貨。有大期、細期。作為投資初哥,本人完全不贊成你進行期指的炒賣活動。因為你只需提供小小孖展就可以買賣比孖展多很多倍面值的期指。但個市波動大時一補唔到孖展,隨時俾人斬倉。但係你如果識玩,恆指期貨的好處係佢可以配合你的投資組合,起碼在市場向下時可以進行對冲,保障你投資組合的價值。好似舊年,港股因不同的外圍因素影響,跌足一年,無疑對你的投資組合不利,如果short番啲期指,咁就可以減低損失。當然重點係你的短盤不應大過你的投資組合,否則對冲交易會變質成為投機賣買。

》期權。又或者窩輪。風險:高
完全唔適合投資初哥。我作為投資老手,最喜歡sell call option, 有錢收, 揸住貨又唔洗驚,簡直係日日坐係到收錢。你唔明,唔緊要,呢個唔係小投資者玩的遊戲。

》外匯。風險:中至高
係全球最大的市場,外匯上落漂忽不定。連中央銀行都放棄去預測其貨幣的走勢。一般不建議拈手。基金經理亦多被動地管理其外匯風險:外國股票帶來的外匯風險一概不理。債券的外匯則全部對沖掉。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

留毛~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

平平無奇2 發表於 19-1-10 19:45
2019投資學堂 (三之三)

在繼續硏究尋日嗰個穩健的組合之前,再講多小小其他常見的金融產品。

如果想學下玩option 應該點入手?
有冇得細細地玩下嫁?

伯爵府

Good post!

子爵府

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂 (番外篇之二)

成朝忙於照顧老媽子,心想如果我好似Irving Kahn咁到九十歲仲識得係市場炒番兩手就好了。起碼自理不成問題!

jlht 君問option,想細細地玩下。

當我寫我自己最喜歡sell call option,其實都掙扎左一陣。因為我要客觀地將金融市場的資訊話俾大家知,但又怕俾大家一個錯誤的印象,以為option好玩、好搵錢。其實我當時係幫緊個大户,想做乜啲經紀都會serve你,而且我地24小時𥄫實個市,完全控制到個風險。至於呢度嘅目標讀者:穩健的小投資者,我不贊成佢地玩。而且我亦未見有俾散户玩嘅option。至於股票窩輪,我感覺係人地數到你盤,隨時夾死。

呢個世界,大戶做到嘅野,小投資者未必有份。好似黃金,一般人都話揸金𧵳息,其實如果你係大戶,你揸金一樣有機會收息。問題係你夠唔夠大。

jlht君,如果你係大户,咁你應該問下你個banker,佢一定好高興幫你的。

公爵府

2024年龍年勳章

《手民之誤》

對不起,一時疏忽

第三段第七行⋯⋯⋯24小時睇實個市⋯

第四段第三行⋯⋯⋯揸金會無息⋯

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂 (四之一)

今日講嘅可能係本學堂最重要的一課,投資的風險。

每一個關於投資的課程應該都會強調投資所涉及的不同種類的風險。監管機構亦苦口婆心提醒大家注意投資的風險。但每一次金融危機,你必會見到很多人損失慘重,往往只是他們沒有好好地關心他們的投資所帶來的風險。

其實在金融市場內風險是無法「完全」避免的。正是因為所有的投資產品必然有風險存在,而為了報償你冒了這風險,你的投資便有一定的回報。如果你不想有任何風險,只想持有現金放在家中,那你的回報當然是零。一年後那堆現金不會多一毫子。同一道理,你肯承受較高的風險,你亦可能有較佳的回報。留意,你只是可能有較佳回報,絶非一定會有較佳回報。最常見的情況是你買了風險高的產品,最終還是輸乾輸淨。

回到前面所講的投資組合:股票丶債券丶現金,你所挑選的每一隻股票、債券都有不同的風險。我覺得不同的公司像人一樣,有好人,有壞人。每家上市公司的管理層和下面的員工都是人,自然良莠不齊。怎麼去分辨它們的好壞呢?可以逐一深入硏究當然理想,退而求其次三大credit rating agencies的評級就值得大家參考。股壇長毛的名單亦要留意。唔想你的投資凍過水,你就要做下功課了。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

平平無奇2 發表於 19-1-12 18:53
2019投資學堂 (四之一)

今日講嘅可能係本學堂最重要的一課,投資的風險。

thanks
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂 (四之二)

上一堂講應該點去選擇穩陣嘅股票、債卷,而邊D公司要避之則吉。但即使你做到足,你仲有另一大風險。

你買賣股票、債券,你都會經銀行或者証券公司去進行交易,甚至你做一個定期存款,你都會擺啲錢係銀行或者存款公司。你選擇邊間銀行、存款公司或者証券公司時就一定要小心謹慎。

雖說香港有存款保障,都係保得五十萬存款。其餘嗰啲有排你煩。老一輩都會記得當年廣東信託銀行、BCCI所引起的擠提。大家唔好失憶呀。現在香港銀行體系尚算穩定,難保有一天會出現同樣的情況。每一次金融風暴,正是一批弱者被淘汰掉的時候。

除了我們前面提到的評級可以了解一下那些銀行比較好,通常那些有問題的銀行都會有些蛛絲馬跡,就是他們的存款利率一定比其他銀行高。貪唔貪得過?

始終都係嗰句:無咁大隻蛤乸隨街跳。見到筍野就要小心。如果你能夠將警愓風險變成你DNA嘅一部份,咁你就係一位成功的穩健嘅投資者。

男爵府

回覆 平平無奇2 的帖子

內容充實,文筆又好。多謝指教!

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂 (四之三)

還是風險!今天我們講一種投資者沒法迴避的風險。 其實我們甚至有點喜歡這種風險。因為有了這種風險,我們才有機會去賺取較佳的回報。

在宏觀經濟裏,我們知道每個經濟體系,無論是國家,甚至全球經濟都有其經濟周期。NBER就列出了美國由1857年至今三十多個的經濟周期。可惜全都是事後孔明才訂出每個周期開始和終結的時間。(當然最令市場關注的是他們何時才宣佈由2009年6月開始的經濟增長期正式結束)

所以就算你做足功課,買入了一家好公司的股票,也選擇了一家穩健的銀行作為你的經紀,但相信你亦很難準確地
預測經濟的發展。作為一個投資初哥,這完全是正常的。然而,隨著經濟的增長或衰退,你買的股票價格亦會升跌。但正正是多得這些周期,我們才有機會以較便宜的價格去買入一些優質股,才能夠提升我們投資組合的收益。

舉個例子,像一隻眾所周知的收息股:煤氣(3),2008年全球金融危機之前它曾升到9元以上,但隨著全球股市大動盪,慘跌穿4元。到左2013年,它又升上$13.5,但又跌番落$9.5。所以,每次經濟衰退,大市調整的時候,便是我們考慮趁低吸納一批優質股的時機了。別擔心,一生人總會遇上幾次的。

公爵府

2024年龍年勳章

2019投資學堂 (五)

其實投資涉及的風險還有很多,但是如果你能小心處理之前所講的頭兩種風險,挑選一家好的証券公司,只買一些藍籌公司的股票或債券,你的portfolio都應該好穏陣,令你每晚都可以安睡。今天同大家講另一戒條。

還記得1997年亞洲金融危機,當香港正拼命抵禦大鱷的衝擊,金管局力保7.8聯繫匯率,大家可能沒有留意一家美國hedge fund也在掙扎求存。這家叫做Long Term Capital Management 的對沖基金,裏面人材濟濟,有諾貝爾獎得主,亦有創立全世界通用的option pricing model的天才。該基金在1994年成立後每年都有40%回報,成績驕人。但在1998年幾個月內便輸了46億美元,要聯儲局打救。據報導該公司的交易極其複雜,而其槓桿倍數超過250倍。

很多人往往低估槓桿的危險。亦有人說買樓都係槓桿啦。當你做九成按揭,你只須付出一成首期,銀行便借其餘九成俾你去買樓。即使已變負資產,只要你每月都乖乖地準時供款,銀行都唔會迫得你太緊。但如果無樓揸手,你補唔切孖展就隨時幫你斬盤。雖然順景時槓桿可以幫你賺多啲,但逆景時亦會令你後悔莫及。希望大家都記住LTCM最終要倒閉的教訓,避免槓桿交易!即使最出色的trader都難免有睇錯市的時候,能夠笑到最後才是最重要的。

首頁
12345...11

尾頁

跳至