潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

appleyuen 發表於 19-1-6 11:15
我想問如果孭上身自用過關都唔得?

唔得啊!除非你件野係加拿大買,能提供單據,我朋友著住件tweed過境,就係因為覺得自用,同埋平時都係咁樣著就無放心入面,就過境被查,罰左稅3000蚊,然後被起訴,法庭判罰5萬幾,我講都係加幣,個法庭理由係因為你覺得自己平時係咁樣著無問題,咁樣既係你有好多次咁樣從海外帶名牌入境,所以重罰

男爵府

appleyuen 發表於 19-1-6 11:15
我想問如果孭上身自用過關都唔得?

其實10幾年前我老公帶左隻爛鬼G-shock過關,結果被查,罰左100蚊加幣,當時我老公直接話唔要隻錶,但海關話唔要都得,但罰錢必須交,仲黑名單左10年!直到換護照

子爵府

KWOKPHOEBE 發表於 19-1-6 11:27
唔得啊!除非你件野係加拿大買,能提供單據,我朋友著住件tweed過境,就係因為覺得自用,同埋平時都係咁樣 ...

哇真係好掠錢
好保護自己國家利益

男爵府

回覆樓主:

子爵府

原來加拿大重嚴過我哋New York 呢邊!我哋起碼可以帶$2000 USD 嘅物品入境!所以我家姐上個月响日本買咗個Dior Book Tote 比自己加上幫我買咗個Deluvax 都好擔心會比海關揸,不過後來淨係要佢㩒機答幾條問題但唔駛寫帶咗幾$入境佢當堂輕鬆哂!JM 你真係好搏!

男爵府

畀面勳章

男爵府

男爵府

KWOKPHOEBE 發表於 19-1-6 01:01
安全運到溫哥華,其實過海關真系好鬼驚,但安全到家,萬幸今日就帶新寵去街

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

KWOKPHOEBE 發表於 19-1-6 11:27
唔得啊!除非你件野係加拿大買,能提供單據,我朋友著住件tweed過境,就係因為覺得自用,同埋平時都係咁樣 ...

嘩!加拿大咁嚴㗎 !

男爵府

ungela914 發表於 19-1-6 12:41
原來加拿大重嚴過我哋New York 呢邊!我哋起碼可以帶$2000 USD 嘅物品入境!所以我家姐上個月响 ...

都係機過境,其實同美國一樣,因為套系統係美國提供!(極度無語(emoji))但部機唔係最終決定你比唔比查,最後比張過境紙先係看樣!但加拿大離開7日先得800蚊實在太誇張

男爵府

appleyuen 發表於 19-1-6 13:30
嘩!加拿大咁嚴㗎 !

萬稅國家,外加比較窮!所以係咁樣啦!都幾多人投訴,因為試過老實布關過境,點知又要罰,搞度而家D人都請願唔報,個件事係一家人去歐洲旅行,跟團,然後個媽咪買左個LV一個Chanel,加埋一共2900加元,而佢一家四口,計算係3000,(小朋友之有700),然後最搞笑係過境時候D團友為了方便都填0,就係乜都無買,然後個家人覺得自己光明磊落九老實填2900,結果最後海關要罰,理由係手袋係女人用,所以只能算媽咪免稅額800,多出來要罰稅但其他團友就一D事都無,你話係咪氣死

大宅

想問下如果係去加拿大旅遊,應該冇這個限制對嗎?

男爵府

littlegirl3298 發表於 19-1-6 15:13
想問下如果係去加拿大旅遊,應該冇這個限制對嗎?

旅遊帶禮品價值不能超過200蚊,然後你身上行李裡面所有物品都需要係自用,不能被懷疑帶進去進行買賣,意思係唔好帶盒,包裝,同埋名牌手袋,手錶等都需要隨身攜帶,盡量唔好帶兩個話以上,襯衣等理由會不被接納的!手提電腦等等都需要係舊的,手提電腦查好嚴,如果你係有計畫到加拿大旅遊,建議先網上查一下有關入境條例,同時可以吃進口的東西不要帶,藥物最好要醫生證明,D乜豬肉乾牛肉乾千萬不要帶,按片罰的

伯爵府

回覆樓主:

原來加拿大買野咁鬼煩既,我朋友仲同我講佢會成日落美國買野返去,我以為好容易乍

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

男爵府

生命麵包 發表於 19-1-6 17:14
原來加拿大買野咁鬼煩既,我朋友仲同我講佢會成日落美國買野返去,我以為好容易乍

...

如果溫哥華去西雅圖買野,開車去係容易超超超超多,我講個D都係飛機國際航班,我都經常去美國買,開車一般唔多查,美國選擇多,溫哥華無乜選

伯爵府

KWOKPHOEBE 發表於 19-1-6 18:13
如果溫哥華去西雅圖買野,開車去係容易超超超超多,我講個D都係飛機國際航班,我都經常去美國買,開車一般 ...

原來係咁,多謝你講解

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

回覆 KWOKPHOEBE 的帖子

Very nice

首頁

尾頁

跳至