自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次去自由行,唔會買太多野,週圍行下為主,應該預算幾多?

同埋韓國天氣負十幾度,同小朋友去應該點着衫好

而且大人係香港買羽絨有介紹嗎,謝謝大家~~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我自己落機後係機場櫃員機攞錢。好難話幾多錢先夠用,用銀聯

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係唔夠錢可以再到明洞有找換店換錢

wcpcelia    發表於 19-1-6 08:54

水晶宮

終於開到啦 發表於 19-1-6 07:24

同埋韓國天氣負十幾度,同小朋友去應該點着 ...

其實真係好難講要帶幾多錢, 因每人對飲食交通要求都唔同。

而最重要係你無任何資料比到大家。

幾多人去? 去幾多日? 節目編排(即會去乜景點... 可能要入場費。 會參加一天團嗎?會去樂園嗎?)

天空之城, 快樂之地

大宅

其實你哩啲問題⋯⋯外人真係好難答到你架!
又唔知你幾多人,去幾多日,平時洗費習慣⋯⋯⋯做左人呀媽,自己就要學下點處理問題架啦!

以我為例,我一個人同朋友去韓國,去6日,我唔大洗,韓國衫對我來講都無吸引力,我會預一千蚊一日洗費(交通費同一日三餐),如果真係有野買既話,我會碌咭,我習慣留啲現金喺身以備不時之需(安全感問題)

子爵府

我同老公好鍾意買野
7日洗左9000,你計2人食野每日用500

wcpcelia    發表於 19-1-6 08:54

伯爵府

唔知你去幾日同去邊
所以好難答用幾錢
我試過帶4歲小朋友冬天去
褲會幫佢著兩條一定要帶帽同頸巾

珍珠宮

回覆樓主:

我係去到先換錢,換左六千左右

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔會只預計幾錢,因為出門在外,會有意外洗費都唔定,例如大雪,飛機停航,要滯留,食同住就要再洗錢 ; 又或帶唔夠衫 / 睇醫生呢類,亦要用錢

所以,現金,永遠帶多,係一個以防萬一嘅最佳安全準備

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔會只預計幾錢,因為出門在外,會有意外洗費都唔定,例如大雪,飛機停航,要滯留,食同住就要再洗錢 ; 又或帶唔夠衫 / 睇醫生呢類,亦要用錢

所以,現金,永遠帶多,係一個以防萬一嘅最佳安全準備

珍珠宮

好媽媽勳章

newc9 發表於 19-1-6 08:50
我同老公好鍾意買野

7日洗$9000,係每人$9000定兩人夾埋$9000?

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

上星期四首爾回港,日日零下十度,孩子馬莎 thermal底衫,企領衛衣,抓毛外套,羽絨,包耳冷帽,厚身口罩,頸巾,厚袜,毛裏長褲,雪靴,厚身手套。

wcpcelia    發表於 19-1-6 15:00

男爵府

BK Milk勳章

上個月同c6兩個去完韓國
7日洗左一萬, 無乜買野
最貴果餐去馬場洞食大韓牛 $1000/2人

侯爵府

終於開到啦 發表於 19-1-6 07:24

同埋韓國天氣負十幾度,同小朋友去應該點着 ...

去到機場唱了500港幣,之後明洞周圍有得唱,對换率亦比香港高

大宅

威大嬸 發表於 19-1-6 10:04
上星期四首爾回港,日日零下十度,孩子馬莎 thermal底衫,企領衛衣,抓毛外套,羽絨,包耳冷帽,厚身口罩, ...

多謝你分享啊

大宅

I9528 發表於 19-1-6 09:13
唔會只預計幾錢,因為出門在外,會有意外洗費都唔定,例如大雪,飛機停航,要滯留,食同住就要再洗錢 ; 又 ...

我諗住係香港唱定錢先去安全啲,多謝你意見啊

大宅

newc9 發表於 19-1-6 08:50
我同老公好鍾意買野

多謝你分享

首頁

尾頁

跳至