懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

22開始照到BB FL細左兩週,其他數值就大概細一週到。不過之後每兩個星期做一次產檢,直到而家27w都係keep住細兩週到...

醫生話無問題,但都係有少少擔心。
有無媽媽都有相關的經驗可以分享下?

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

kevin45 發表於 19-1-6 12:52
22開始照到BB FL細左兩週,其他數值就大概細一週到。不過之後每兩個星期做一次產檢,直到而家27w都係keep住 ...

我bb之前都係咁,由20週照結構已經開始話大腿骨短一週,之後39週差距有2週短,而家bb兩個月大了,個人整體都好長,隻腳一啲都吾短,我而家有小小擔心佢好似姚明咁高所以我覺得超聲波係有少少差異嘅,吾洗咁擔心

複式洋房

22開始照到BB FL細左兩週,其他數值就大概細一週到。不過之後每兩個星期做一次產檢,直到而家27w都係keep住 ...

我之前都係20週時bb size細左兩週,一直追到30週先啱週數。吾洗膽心,醫生話正常就ok啦。後期bb會大得快啲的

珍珠宮

2019新春慶豚圓

呠豬媽 發表於 19-1-6 17:03

我之前都係20週時bb size細左兩週,一直追到30週先啱週數。吾 ...

對亞,醫生話正常就ok喇

大宅

2019勳章

其實1-2week 可能講緊零點幾difference
而且照ultra sound度,好睇醫生落點
曾經都有醫生度親我囡FL 少左兩w,我都有擔心
但下次第2個醫生度又fit 返week數
咁我再問多幾個媽媽,發現每個醫生部機既data都唔1樣,講緊同size,兩個醫生部機data出黎爭兩星期
所以keep住搵同1個醫生同1部機度到BB有正常生長,而爭2w既可以唔需要擔心!
我囡出世雖然輕,但高度生長線keep住排75,果時白擔心左

民房

回覆樓主:

我17周,22周照超聲波,BB腳圍都系短2周,其他細1周,同樓主情況相同,醫生哪我食多D,跟住我系甘食多D長胎食物,上次29周超,BB大小完全追上進度,FL仲比實際周數大左5日

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

醫生話無問題就系定心丸,心情放輕鬆D,希望可以快D追上。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Cts99 發表於 19-1-6 19:49
曾經都有醫生度親我囡FL 少左兩 ...

聽妳咁講就放心啦

複式洋房

2019勳章

Cts99 發表於 19-1-6 19:49
曾經都有醫生度親我囡FL 少左兩 ...

今日隔左兩星期去見醫生,腳仔只大,大左一日,而家落後3週
但係BPD又大一週喎,呢個數據真係睇唔明

不過,孫醫生仍然係話bb好健康

複式洋房

2019勳章

基本上我由照結構開始到生得前,bb所有野都比正常細幾週,FL係細3週,最後bb係細粒d但好健康,所以醫生話無問題就ok㗎啦!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

pudding_taimei 發表於 19-1-12 01:12
基本上我由照結構開始到生得前,bb所有野都比正常細幾週,FL係細3週,最後bb係細粒d但好健康,所以醫生話 ...

咁就好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊