自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

喺日本手多多買左兩包果脯。(我偶爾會買杏脯食)一包係萍果,一包係杏。返嚟滿心歡喜開嚟食啦,當堂 。冇諗過竟然落咁多砂糖醃。好似啲糖唔駛錢咁。甜到死 。真係硬食左兩三粒已啃唔落。另一包唔敢開。
求問:有冇第二啲食譜或方法可以消滅左佢哋呢?
真係唔理解點解日本人咩嘢都落糖,仲要咁重手。點吞得落呀!我本身都嗜甜,旦呢啲真係吃不消。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 plumtree 的帖子

前人經驗,煲糖水時用咗佢,例雪梨萍果水咁!你買D雪梨干再加你D甜萍果干煲

wcpcelia    發表於 19-1-6 16:17

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實,幾乎全世界都嗜甜(好多仲係極甜),大陸歐洲美國印度南非日本等等......
只係香港人近年講求健康,乜都少甜走甜

侯爵府

2019勳章

杏舖煲湯落二粒當蜜棗
萍果加雪梨雪耳南北杏當糖水

翡翠宮

plumtree 發表於 19-1-6 13:14
喺日本手多多買左兩包果脯。(我偶爾會買杏脯食)一包係萍果,一包係杏。返嚟滿心歡喜開嚟食啦,當堂 ...

出水咪得囉

翡翠宮

煲湯加幾片蘋果當蜜棗

杏脯煲湯会酸。可以剪碎冲水飲。或派街坊食晒佢
玩具萬歲!

子爵府

喺日本手多多買左兩包果脯。(我偶爾會買杏脯食)一包係萍果,一包係杏。返嚟滿心歡喜開嚟食啦,當堂 ...
日本人甜點多配飲抺茶用,
中和抹茶苦澀味,

消滅途逕煲糖水。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

煲雪梨水, 萍果水時落幾粒囉!

侯爵府

回覆樓主:

琴日又係收到盒日本草餅,甜到呀

侯爵府

I9528 發表於 19-1-6 13:22
其實,幾乎全世界都嗜甜(好多仲係極甜),大陸歐洲美國印度南非日本等等......
只係香港人近年講求健康, ...

其實我冇少甜習慣㗎。所以咪話自己嗜甜囉!而且鍾意食甜野。不過唔係日日食。相對身邊友人都少甜走甜,我已經算食得好甜。

侯爵府

mmya 發表於 19-1-6 14:19
琴日又係收到盒日本草餅,甜到呀

艾草紅豆就正囉!

男爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

整麵包蛋糕

大宅

2019新春慶豚圓

I9528 發表於 19-1-6 13:22
只係香港人近年講求健康, ...

冇錯,日本百貨公司蛋糕整得好靚,但食落真係好甜好甜。其實香港人不嬲食得比較清淡。

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都建議加d新鮮蘋果梨,燉下雪梨囉

侯爵府

plumtree 發表於 19-1-6 14:38
艾草紅豆就正囉!

其實佢有四隻味㗎
我都分唔清邊啲打邊啲
不過肯定有一個係芝麻
有一個係紅豆

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

煲薏米.

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-6 15:07
我都建議加d新鮮蘋果梨,燉下雪梨囉

呢個係最啱我懶人嘅方法 。雖然冇聽過有人咁整,亦冇食過咁嘅配搭。不過應該可以接受嘅。唉!送比人啲人都走夾唔抖。話咪攪佢喎。除咗一個人話想要,就係糖尿病嘅表姐。我知道佢食野冇節制,我真係寧願自己啃或扔都唔比佢。唔想害佢。

侯爵府

kolher 發表於 19-1-6 14:50
冇錯,日本百貨公司蛋糕整得好靚,但食落真係好甜好甜。其實香港人不嬲食得比較清淡。
...

係呀!樣靚旦真係吞唔落。 甜到打冷震。

侯爵府

cy101 發表於 19-1-6 13:51
煲雪梨水, 萍果水時落幾粒囉!

都係一個好方法。又啱我呢種手殘嘅懶人。

侯爵府

熱媽 發表於 19-1-6 13:21
回覆 plumtree 的帖子

前人經驗,煲糖水時用咗佢,例雪梨萍果水咁!你買D雪梨干再加你D甜萍果干煲 ...

都真係不失為一個好方法。易做又方便。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊