自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

奧姆真理教教主麻原彰晃(本名:松本智津夫)因1995年東京地鐵沙林毒氣事件,2006年被判死刑。經過漫長在囚「等死」的日子後,麻原彰晃最終在2018年7月6 遭絞刑處決。

等左12年....

日本是世界僅餘維持死刑的發達國家之一,但一直也有爭議,原因包括執行和制度卻相當封閉,甚至可以說,日本對死囚「非常殘暴」。

漫長的審判後是漫長的等待執行

一般而言,日本僅會對犯下多重命案的罪犯判處死刑。然而,由一審判刑到上訴法院過程非常長,導致由犯罪至最高法院判刑往往需時5年以上(麻原彰晃1995年被捕,2006被判死刑)。

2007年時任法務大臣的鳩山邦夫是異例,在任一年間處決13人,是歷來最多。

然而,被判死刑後,仍需法務大臣簽署,才可執行死刑。但由於多數法務大臣因政治主張或其他個人理由不願當劊子手,導致不少死囚遲遲不被行刑。據統計由判刑至行刑需時約76個月,截至2015年,日本仍有超過100名死囚尚待處決。

在這等待的漫長歲月中,死囚是怎樣生活的?日本所有死囚會被關押在單獨房間,儘管每週有23次機會「放風」,但每次僅限15分鐘,且只限露天鐵籠內。

12年一個人單獨喺度...乜都冇,唔准出聲,平時只可坐喺度....

一個星期放風兩次,每次15分鐘,可以見到天空....

執行前一刻才被通知將死

「囚室起居雖然不差,但是原則上除睡眠外不得躺下,只准坐在固定位置。而且嚴禁發出任何聲響,和人交談當然絕不容許。」曾長年任職監獄,面對死囚的刑務官坂本敏夫在一次訪問中表示。

「洗澡一星期只有兩次,夏天會有3次,連刮鬍子要15分鐘內完成。」獄中生活非常嚴格,但對死囚最殘酷的是:「你永遠不知道何時要死。」日本死囚不會被告知確實行刑日期,直到當日被押往刑場前一小時為止。

坂本稱這「心理懲罰」比任何刑罰都要大:「這往往讓囚犯焦慮不安。由於一般死刑都是在早上午前執行,每天早上時段整間囚室空氣都非常凝重,每人都會留意囚室內所有人一舉一動。」

仲係用絞刑...

讓死囚在「社會上消失」

除了不知死刑何時突襲外,日本對死囚的「保密」亦做得非常徹底。首先死囚的親戚會在犯人被處決後才得知消息,辯護律師亦無從得知當事人何時被處決。而外界亦只會在死囚被處決後,才能透過通訊社獲知處決消息。直至2007年為止,政府甚至不會公開被處決的死囚名字。

而在這漫長的等待期間,死囚除親友和律師外不准與任何人接觸,不許參與任何社交活動,外界對死囚亦一無所知。隨時間過去慢慢淡忘,這群等待死亡的死囚們會「從社會上消失」。

儘管日本宣稱這種政策可以讓死囚「心神安定」而「從容就死」,但有指這實際是對死囚的煎熬及儘量降低社會對死囚的關注度,以便順利完成處決

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其他死囚就唔知,但麻原章晃我唔會同情佢囉

mother904    發表於 19-1-6 15:47
蛋皇哥0127    發表於 19-1-6 15:31

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過麻原章晃唔會同情X2

子爵府

回覆樓主:

一定係犯左好嚴重嘅罪行先會被判死刑,我覺得只係咁樣已經係便宜左佢地!真係滿清十大酷刑對付我都唔覺有問題!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

死有餘辜

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

無乜話虐待,邊個叫佢犯嚴重罪行?佢唔先殘忍剝奪別人生命,有邊個會嚟虐待佢?唔明點解會有人同情佢。

珍珠宮

JoanC 發表於 19-1-6 15:13
無乜話虐待,邊個叫佢犯嚴重罪行?佢唔先殘忍剝奪別人生命,有邊個會嚟虐待佢?唔明點解會有人同情佢。
...

我唔會同情呢d犯罪嘅人

子爵府

冇問題!殺一個人都唔會死刑!
究竟做左咩事被判死刑呢?
相信都係抵死的!
不過的確慢左啲!拿拿聲殺左佢唔洗浪費資源嘛!

wcpcelia    發表於 19-1-6 16:29

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

抵死 唔值得同情

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

12年咁嘅生活,真係早死早著

珍珠宮

咁中國就最有效率執行, 快D了左件事

珍珠宮

2024年龍年勳章

相對於被佢害死的人,已經好仁慈。

伯爵府

死都便宜左佢啦!佢害死人時有無諗過人地都有生存既權利同屋企人?呢種人應有此報架

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

櫺囹桼 發表於 19-1-6 14:57
奧姆真理教教主麻原彰晃(本名:松本智津夫)因1995年東京地鐵沙林毒氣事件,2006年被判死刑。經過漫長在囚 ...

判左都要12年先死, 明顯監獄好多位
放下自在

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

食多十二年飯、好好了,本應一早要處決

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

罪有應得

首頁

尾頁

跳至