自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

男爵府

身在海外既你,退休會選擇返香港生活嗎?

如退休後仍生活在外地,你會預每月幾錢生活費?

以依家物質指數,每月約2萬港幣夠一對couple退休嗎?

例如£2000 / €2000一個月夠在歐洲/英國退休嗎?

我夢想係去西班牙退休

子爵府

MommyPanel勳章

佢地d福利應該cover到基本所需?我都想了解下

男爵府

ms_maybb 發表於 19-1-6 20:00
佢地d福利應該cover到基本所需?我都想了解下

me too

我都明羊毛出在羊身上。

西方國家稅項咁高,當然有state pension。但夠生活嗎? (我估至少唔使依賴仔女家用)

香港雖然物價愈來愈貴,但醫療的方便程度相信係比歐美英國快和方便。

男爵府

holemone 發表於 19-1-6 19:45

我應該唔會返香港退休係度先有能力買樓,平時睇電視講買屋,真係好有能力買到(我唔可以再講好平,因為要跟返呢度既生活指數)而家Waitrose 上網買夠80減20,我睇咗成個鐘先搭夠數;就算去返普通超市,都抵過香港好多;我初黎頭幾個月有做個表,一個月連埋大約每星期出去食一次,又買酒又買好多野食,連供樓屋企雜費,出街車錢油錢,一個月大約1600-1700,2個人;而家仲間中去歐洲順便入埋酒,每個月又慳幾十

(希望唔好有人入黎攪事,討論下就好)

子爵府

MommyPanel勳章

草八刀 發表於 19-1-6 20:20
我應該唔會返香港退休係度先有能力買樓,平時睇電視講買屋,真係好有能力買到(我唔可以再講好 ...

1600-1700係咩貨幣咁你地退休收入來源係咩?

男爵府

ms_maybb 發表於 19-1-6 20:43
1600-1700係咩貨幣咁你地退休收入來源係咩?

GBP, saving + pension, 到退休時我就唔洗供樓,可以減返600供樓錢,食又唔會好似而家食咁多,又唔一定去貴超市

男爵府

我唔會啦。我由細係沙田大,而家既沙田已面貌全非,淪為大陸人自由行既世界。人多到嘔。香港其他區未住過,唔知退休好唔好住。

我哋兩公婆應該無資格攞pension。係無mortgage而女女又生性自立既情況下,係悉尼每月AUD5000應該夠卦。

加上我係貓奴,係悉尼比到大空間我主子生活。

wcpcelia    發表於 19-1-7 10:55

男爵府

草八刀 發表於 19-1-6 20:20
我應該唔會返香港退休係度先有能力買樓,平時睇電視講買屋,真係好有能力買到(我唔可以再講好 ...

我都好鐘意waitrose 和ocado,也很想念香港一田超市的日本和牛

男爵府

草八刀 發表於 19-1-6 20:56
GBP, saving + pension, 到退休時我就唔洗供樓,可以減返600供樓錢,食又唔會好似而家食咁多,又唔一定去 ...

UK ,state pension依家係£164 per week。比其他國家算好定差呢?

老左唔想在咁冷地方退休。西班牙係首選,可惜有brexit

男爵府

MeowMuiMui123 發表於 19-1-6 20:59
我唔會啦。我由細係沙田大,而家既沙田已面貌全非,淪為大陸人自由行既世界。人多到嘔。香港其他區未住過, ...

悉尼生活指數高啲,計好數就無問題啦,最緊要生活開心

男爵府

holemone 發表於 19-1-6 22:34
UK ,state pension依家係£164 per week。比其他國家算好定差呢?

老左唔想在咁冷地方退休。西班牙係首 ...

我都唔記得pension有幾多如果有164都可以呀,加埋啲儲蓄洗下洗下幾好我地唔會留錢比仔女,只會洗到有淨佢地咪有lor, 好似外國啲人咁

男爵府

草八刀 發表於 19-1-6 23:04
我都唔記得pension有幾多如果有164都可以呀,加埋啲儲蓄洗下洗下幾好我地唔會留錢比仔女, ...

同埋每年加2.5%

男爵府

holemone 發表於 19-1-6 22:34

老左唔想在咁冷地方退休。西班牙係首 ...

我係初初黎嗰時先覺得凍,而家慣咗,今個冬天都未開過暖爐我地住樓,保溫好啲

大宅

我住响你想退休後住既國家,我唔會想返香港住,唔使等退休,即使而家都唔想返香港住。我覺得退休使費唔會好多,醫療又唔使錢,主要只要攪掂食、日用品就得,我估1500-2000歐巳經夠。

珍珠宮

holemone 發表於 19-1-6 19:45

2019 年 £2000 淨食用都ok, 但都要格價睇住荷包,未必可以好常出街食

大宅

sasa@uk 發表於 19-1-6 23:33
2019 年 £2000 淨食用都ok, 但都要格價睇住荷包,未必可以好常出街食

點解?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

呢個鋪好睇,lm

男爵府

畀面勳章

是不是本地人先?分別很大的,正如香港本地人可以$2搭車,如不是,生活費都相差很大。
外國稅復雜同高 (有遺產稅), 生活費一定比香港高。加上外國交通不方便,老了叫的士去醫院好貴,除非有親人朋友幫忙。
記住香港請工人姐姐是有限錢,可以幫忙照顧,外國不用想,靠自己啦!
不過外國空氣好,人少地大,有較大的空間。節奏比較慢。

男爵府

maikita 發表於 19-1-6 23:26
我住响你想退休後住既國家,我唔會想返香港住,唔使等退休,即使而家都唔想返香港住。我覺得退休使費唔會好 ...

你在哪個城市?你覺得spanish易學嗎?我的bestie 住在Jaen, 奶奶家族住Cordoba。上年我去了他們的婚禮,很喜歡西班牙南方的風土人情。

禁止訪問

首頁
12345...29

尾頁

跳至