自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

男爵府

sasa@uk 發表於 19-1-6 23:33
2019 年 £2000 淨食用都ok, 但都要格價睇住荷包,未必可以好常出街食

council tax 都£150一個月,utility bills 當£350, 其實得£1500用

男爵府

lisa_prosser 發表於 19-1-7 00:55
呢個post學到野啊! LMLM

我都係志在學野認識香港以外的退休生活,希望唔會變成罵戰post

子爵府

holemone 發表於 19-1-7 01:15
我都係志在學野認識香港以外的退休生活,希望唔會變成罵戰post

呢個post好睇

水晶宮

ms_maybb 發表於 19-1-6 20:00
佢地d福利應該cover到基本所需?我都想了解下

退休後仍有生活質素的仍然要靠一部分積蓄,浄靠老人金生活很拮据

少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

可以揀兩邊走嗎?

其實主要睇下3大係邊,同仔女係邊。我60時3大都很老了,一定要人睇住。

男爵府

回覆樓主:

各有各好,香港有屋住既話我覺得香港好D,揾錢多,食嘢方便,交通方便,機票平,個人醒D。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

holemone 發表於 19-1-6 19:45
身在海外既你,退休會選擇返香港生活嗎?

如退休後仍生活在外地,你會預每月幾錢生活費?

你指係退休生活係退休後至死既生活? 定係退休至百病叢生前既生活?

基本上唔會回流, 至多為長老家人至回流或兩地飛.

一定唔會再移居去其他非英語國家, 而家住緊一個, 語言問題真係好磨人, 唔想退左休腦盟塞時又要重新開始, 有機會去英語國家或返大陸既話至考慮.

響我住既地方, 2個人一個月駛2千歐足夠有餘, 當然係指基本生活. 如果搬去同國既大城巿就唔夠駛.

講百年歸老就想響度死. 雖然我住地方既醫療制度唔好, 不過醫護方面係令人有尊嚴; 暫時未聽過老人院有虐老事件. 仲有d 靈車同大酒店又靚又優雅, 殯儀開支 (保險俾) 價錢公道. 如果回流, 我唔想靠老公仔女以外既家人朋友去照顧我, 佢地都唔熟香港d 社會制度, 搞著佢地就唔好..... 萬一回流左又返唔到黎醫病就冇得好講...

男爵府

holemone 發表於 19-1-7 00:55
係 council tax 都£150一個月,utility bills 當£350, 其實得£1500用

你2個人?utility一個月咁貴既

大宅

草八刀 發表於 19-1-6 23:04
我都唔記得pension有幾多如果有164都可以呀,加埋啲儲蓄洗下洗下幾好我地唔會留錢比仔女, ...

請問state pension 要唔要工作過先可以攞嘅呢?

男爵府

草八刀 發表於 19-1-6 23:02

悉尼生活指數高啲,計好數就無問題啦,最緊要生活開心

我諗對老人家嚟講應該ok。公共交通全日搭$2.5。而且我見佢哋食好少,一杯咖啡一份toast。就算華人老人都係聚係foodcourt或細酒樓。

不過好多人會downsizing住番apartment因唔想再做gardening。

再唔係去Canberra都係一個退休好地方。買一間細屋大概AUD500k。生活好簡單平實。Canberra又唔太「鄕下」始終parliament同federal government係嗰度。

男爵府

bosch 發表於 19-1-7 05:04
你指係退休生活係退休後至死既生活? 定係退休至百病叢生前既生活?

應該係開始退休年齡至死既生活

大宅

holemone 發表於 19-1-7 00:52
你在哪個城市?你覺得spanish易學嗎?我的bestie 住在Jaen, 奶奶家族住Cordoba。上年我去了他們的婚禮,很 ...

我住北部最出名奔牛節果個城市。我覺得西班牙文唔易學,但話難又唔算好難。不過我聽聞有個英國人响西班牙住左7年,一句都唔識講都生存到(不過應該係大城市),你又唔使太擔心我反而鍾意北部多過南部,覺得北部企理啲。

大宅

adachau 發表於 19-1-7 00:19
是不是本地人先?分別很大的,正如香港本地人可以$2搭車,如不是,生活費都相差很大。
外國稅復雜同高 (有 ...

其實外國唔一定交通唔方便,好似樓主講既西班牙,即使唔係大城市,巴士10分鐘左右就有一班,去health center 睇醫生係步行路程,因為一定會安排最近你屋企果間俾你去。至於請工人,雖然無好似香港菲傭咁,但請鐘點同caregiver (唔係專業,不過都叫人幫手照顧下,跟出跟入同買下野)照顧老人家都唔貴。

珍珠宮

草八刀 發表於 19-1-6 20:20
我應該唔會返香港退休係度先有能力買樓,平時睇電視講買屋,真係好有能力買到(我唔可以再講好 ...

記得N年前英國生活。當時market一隻大大隻生蠔平均才港元幾元, 自己買回家開來食。麵包蟹又是好便宜。
幾年後,如女女去英國留學,我都會跟埋去,再過返外國生活日子,移民是好難,因4大長老。不過都想過番聽下Opera, 去下museum, park 。去下鄰近地區遊玩。讀下短期Course都好。

男爵府

畀面勳章

maikita 發表於 19-1-7 08:04
其實外國唔一定交通唔方便,好似樓主講既西班牙,即使唔係大城市,巴士10分鐘左右就有一班,去health cent ...

咁西班牙就幾方便。澳洲就唔得攞!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bosch 發表於 19-1-6 21:04

你果邊靈車係咪黑色/深色,車頭係普通房車咁,後面加長放棺木,多數係Mercedes Benz 呀?

瑪瑙宮

jojodic 發表於 19-1-6 23:07

我住歐洲,係要工作先有,仲要做夠40年先可以拎全額,否則就要mean test ...

男爵府

有錢, 邊到退休都好.

大宅

我愛Corina 發表於 19-1-7 10:12
我住歐洲,係要工作先有,仲要做夠40年先可以拎全額,否則就要mean test ...
...

我剛剛都望過,英國攞全數要工作35年,如果有十年供獻NI 就pro rata, 咁我呢d煮婦唔駛諗啦

男爵府

jojodic 發表於 19-1-7 07:07

要架,係人工度扣,好似僱主都會供啲

首頁
12345...29

尾頁

跳至