自由講場

跳至

首頁
34567...29

尾頁

男爵府

Sobored 發表於 19-1-7 19:56
Kent? 有咁平?

你住英國邊度呢?

男爵府

Conybrownbb 發表於 19-1-7 17:35
係。巴士成日無啦啦唔出現,火車都係成日delay同無左一班
...

我裡
在Kent,因為係london commuters受歡迎地區之一,所以大部份好準時

大宅

holemone 發表於 19-1-7 19:31
我自己果區係London commuter towns之一,仲有eurostar站去paris/brussels/amsterdam/Disneyland.

三房有 ...

House 定apartment 呀?可唔可以介紹幾個例子,上次我有朋友問起,可以等佢research 下,thx!

男爵府

jojodic 發表於 19-1-7 22:11

House 定apartment 呀?可唔可以介紹幾個例子,上次我有朋友 ...

house同apartment都係呢個range

大宅

holemone 發表於 19-1-7 22:22
house同apartment都係呢個range

咁得意?我之前睇d區貴好多

男爵府

jojodic 發表於 19-1-8 00:04
咁得意?我之前睇d區貴好多

你試下睇TN21 - TN28 區

子爵府

BK Milk勳章

無jm住美國呀?

我住美國三藩市, 我反而好想好想退休返香港呀
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

水晶宮

MeowMuiMui123 發表於 19-1-7 20:22
等我問奶奶八下...我都唔知。交稅就有我份。
但我見好多白人老人家過得幾好。我教會有好多...!
...

生活質素好的白人退休老人家,好多有家底的。就算經濟一般的,老一輩人比較傳統,仲係講究去教會要着到sunday best,出門要執到企理,呢啲係佢地認為的教養
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

我愛Corina 發表於 19-1-7 17:47
前面有jm 話 out of London 幾萬鎊買到呀
我先話唔平呀。

係真係有既,早幾日先睇電視有間係Birmingham 賣出,咁我諗唔會係正市中心啦,同埋係舊,但係幾萬鎊係咁上下架啦,比錢執下,又一間好屋;因為香港移民去外國好多都想住市中心或者靚區,有好多小區或者其他city都唔係好識

男爵府

我愛Corina 發表於 19-1-7 15:54
我睇過Manchester 同Birmingham city flat/apartment 兩房都過£200 k ...

最近有啲身痕想買上Yorkshire, 2佰5左右有間4房全新detach, 但係又驚唔捨得London既生活

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

草八刀 發表於 19-1-7 20:00
係真係有既,早幾日先睇電視有間係Birmingham 賣出,咁我諗唔會係正市中心啦,同埋係舊,但係幾萬鎊係咁上 ...

除左舊同唔方便外,價錢亦反映埋附近係咪有好多公屋,外國住公屋d人同香港唔同,質素真係好差架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

草八刀 發表於 19-1-7 20:20
最近有啲身痕想買上Yorkshire, 2佰5左右有間4房全新detach, 但係又驚唔捨得London既生活
...

£250好抵呀,近火車站出倫敦嗎?

但都係London 好。

男爵府

我愛Corina 發表於 19-1-8 04:32
£250好抵呀,近火車站出倫敦嗎?

但都係London 好。

唔近,係山上邊,風景好

瑪瑙宮

草八刀 發表於 19-1-7 20:34
唔近,係山上邊,風景好

咁咪好唔方便囉?

男爵府

我愛Corina 發表於 19-1-8 04:36
咁咪好唔方便囉?

我地無所謂呀,因為都係home office;之前去睇過,而家有新屋出又想再去八下

男爵府

草八刀 發表於 19-1-8 04:48
我地無所謂呀,因為都係home office;之前去睇過,而家有新屋出又想再去八下
...

yorkshire風景一流。有d人屋企大到養埋5-6隻孔雀

男爵府

bonnyye 發表於 19-1-8 01:59
無jm住美國呀?

我住美國三藩市, 我反而好想好想退休返香港呀 ...

點解呀?

男爵府

holemone 發表於 19-1-8 04:54
yorkshire風景一流。有d人屋企大到養埋5-6隻孔雀

我睇新屋,無舊屋咁大架

伯爵府

luvkaka 發表於 19-1-7 15:38
回覆 holemone 的帖子

本來退休同老公講返加拿大, 但佢一句KO咗我, 退得休一定係香港啦, 方便咁多, 唔洗揸 ...

呢句真,退咗休,日日都係閒日。係香港邊怕多人。假日咪留在家休息吓。同埋老咗最怕人少冷清。

我去華人區foodcourt.,不少老人日日都係嗰度坐。 見到我都想立即回港。

我家長老就醒,仔女都在外國一條友係香港住都唔過來。係香港朋友多。如退休前唔識落d.去報吓班,社區中心活動都識唔少。日日有節目。食嘢由元朗食到堅尼地城都重有大把食店未去。重有神州大地咁多旅遊點。過到來,我估可能真係日日坐foodcourt或屋企。就算有朋友都冇咁多地方玩。

我長老的長老係外地住咗30年。返香港住老人院都好happy. 老人家,瞓極都係一張床。同埋瞓的時間短。

我都等緊退休返香港。

子爵府

BK Milk勳章

holemone 發表於 19-1-8 04:55
點解呀?

好多原因加埋

一來美國悶.....

二來我收入中等, 好重稅, 無福利, 同你地香港一樣. 但重點係我地交好多稅, 買野又要比稅, 乜都要收稅, 唔似香港好小稅甚至乎唔洗交. 美國一樣要養窮人, 難民.

三來安全問題, 新聞報紙經常見人開槍, 我上星期開車差d比人撞, 我都已經唔出聲, 對方仲惡人先告狀拎支槍出黎兇我.....

仲有好多平時積積埋埋令我唔中意美國, 香港小稅但又可以做到有平醫療, 政府又盡力搵地起公屋, 有時又有$4000拎, 或者免差餉呀咁, 跟住d交通有時又有優惠, 無乜天災, 治安都唔錯啦, 言論自由, 美國有咩? 毛都無條, 連安全都做唔到. 又無乜基建, 好落後咁(比起香港同中國). 我每年返香港, 次次都唔想返黎, 但老爺奶奶係美國, 老公又唔想扔下佢兩老.

好彩我地唔打算生小朋友, 唔係仲煩.

HoneyBee30    發表於 19-1-9 06:51
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

首頁
34567...29

尾頁

跳至