3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

小兒3歲,返左幼稚園一年(半年N ,半年K1)
但到而家返學仲喊
問佢點解唔想返佢就會話唔想自己一個
想同你(我)一齊

Ps#平時佢都唔肯自己分離上興趣班

我思疑這是分離焦慮,點好?

複式洋房

heimok 發表於 19-1-7 09:21
但到而家返學仲喊

时不时扔给其它亲戚幫手凑几日,也要锻炼吓胆量,对他有利

珍珠宮

啊B 發表於 19-1-7 12:57
时不时扔给其它亲戚幫手凑几日,也要锻炼吓胆量,对他有利

同意,可以俾佢經歷多D,冇咁依賴你

大宅

回覆樓主:

我小朋友都係咁
返左三個月k1
日日返學前都唔願返
但返到學校門口又開心入去
好奇怪

男爵府

但到而家返學仲喊

其實你懷疑定正規評估先 小朋友唔願意分離好正常呀

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢有分離焦慮都真係好正常,你地平時同佢一齊既時候,要同佢講聽日媽媽要去邊度邊度,佢自己要乖,然後點獎勵佢,要話俾佢知架

公爵府

但到而家返學仲喊

好多啱讀書讀喊嘅,係學校有咗好朋友,就會願意去架喇,我仔好鐘意返學,就係有好朋友一齊

男爵府

但到而家返學仲喊

有冇問過老師囝囝喺學校情況?係唔係學校度都喊?定係只有返學同你byebye前喊?如果佢入到學校可以融入課堂,我覺得媽媽唔需要太擔心。

大宅

但到而家返學仲喊

平時主力揍係咪你?每一次分開時要簡短,簡單一兩句講聲再見,媽媽幾點鐘會喺邊度等你接你放學,之後就笑着拜拜轉身即刻走人,當你越拖得時間耐,佢越唔想入去,最重要嗰刻你要忍心由佢喊,我個仔1個月左右就無喊

別墅

bchuma 發表於 19-1-8 21:53
其實你懷疑定正規評估先 小朋友唔願意分離好正常呀

我懷疑姐,正規評估係咪要經學校轉介!?我見學校又無同我反映話佢有呢個問題既,不過有試過話佢情緒唔好,好易喊

別墅

hoganbaby 發表於 19-1-11 13:12
好多啱讀書讀喊嘅,係學校有咗好朋友,就會願意去架喇,我仔好鐘意返學,就係有好朋友一齊
...

成日問佢起學校做過咩、隔離個同學係男定女,叫咩名佢完全都答唔出,運動會同學走過來叫佢得出佢個名,但佢都好似唔識人咁(emoji)問佢人地叫咩名佢又答唔出

別墅

nora) 發表於 19-1-17 09:11
平時主力揍係咪你?每一次分開時要簡短,簡單一兩句講聲再見,媽媽幾點鐘會喺邊度等你接你放學,之後就笑 ...

無呀!我要返工,有時佢起身連校服都唔願換

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

而家真係咩都有個名堂,3 歲人仔同媽咪分開唔開心有幾奇,一陣應該好快有人會介紹,去邊度邊度做評估,遲啲可能有
瞓覺唔願起身症
掛住睇電視唔瞓症
食飯食到天一半地一半症....

男爵府

heimok 發表於 19-1-19 23:00
我懷疑姐,正規評估係咪要經學校轉介!?我見學校又無同我反映話佢有呢個問題既,不過有試過話佢情緒唔好 ...

懷疑我都試過懷疑另一個問題,每個做父母都會特別擔心,呢個非常理解,學校既然無反應問題就得啦,我見我仔仔幼稚園,每次親自活動,都係果兩個小朋友好喊,只可以講性格問題,唔講明點乜嘠。

首頁

尾頁

跳至