意見反饋
義工

懷孕前後 今日: 248|主題: 66947

跳至
孕期不適

FB體驗帳戶

國民生產總值:39

2019勳章

第一胎,宜家6W, 唔知係咪因爲高齡,行少少樓梯都覺得無氣。另外,會因為少少野都會嚇親,個心好似要跳出來咁,有無人好似我咁?

王國熱話
想揾啲40-50+ 志同道合既jm一齊傾傾講講
只想活在自己空間
精神病患者
有冇做IT o既爸爸覺得份工好灰?

複式洋房

國民生產總值:336

2019勳章

心情放松D先啦。呢D又唔似因為有B B既反應,大部份都主要作悶,反胃為主。你約左睇第一次產檢未呀:)

FB體驗帳戶

2019勳章

[email protected] 發表於 19-1-7 11:57
心情放松D先啦。呢D又唔似因為有B B既反應,大部份都主要作悶,反胃為主。你約左睇第一次產檢未呀:) ...

謝謝!8w約左到私家醫院見醫生,唔知會唔會幫我照埋超聲波呢?呢個週數照都幾好,心入面都想愈快愈好!

複式洋房

國民生產總值:436

Vtchan2019 發表於 19-1-7 10:58
第一胎,宜家6W, 唔知係咪因爲高齡,行少少樓梯都覺得無氣。另外,會因為少少野都會嚇親,個心好似要跳出來 ...

樓主似係唔夠血,所以小小野都嚇親,因為d血會流去胎度養胎,最好搵個好既中醫調理一下(個人經驗)

FB體驗帳戶

2019勳章

jlht 發表於 19-1-7 13:54
樓主似係唔夠血,所以小小野都嚇親,因為d血會流去胎度養胎,最好搵個好既中醫調理一下(個人經驗)
...

原來係咁,我之前未懷孕都唔夠血易頭暈,第一胎真係咩都唔識,要多多指教,唔該晒你地!

珍珠宮

國民生產總值:41581

可能同你比較緊張有關,放鬆D喇

複式洋房

國民生產總值:299

2019勳章

第一胎,宜家6W, 唔知係咪因爲高齡,行少少樓梯都覺得無氣。另外,會因為少少野都會嚇親,個心好似要跳出來 ...

我都高齡,差唔多6W,我會做咩都慢咗,行路都會慢d,小心d,但唔好咁緊張。要放鬆心情

複式洋房

國民生產總值:459

2019勳章

盡量唔好行樓梯,坐升降機

FB體驗帳戶

2019勳章

GCHK 發表於 19-1-7 16:19
可能同你比較緊張有關,放鬆D喇

其實表面好似無點緊張,但就會發夢擔心個B唔健康,除左休息,都唔知點”放鬆”.

FB體驗帳戶

2019勳章

Kinkikuk 發表於 19-1-7 16:44
我都高齡,差唔多6W,我會做咩都慢咗,行路都會慢d,小心d,但唔好咁緊張。要放鬆心情
...

你係第二胎?第一胎高齡真係好多野要顧慮咁:(

FB體驗帳戶

2019勳章

yen0422 發表於 19-1-7 16:45
盡量唔好行樓梯,坐升降機

有時返工追地鐵之類會行,有時工作又要踎低拿野,睇來我要開始習慣一下新轉變

男爵府

國民生產總值:8107

可能係岩開始所以好多感覺都唔適應呀

複式洋房

2019勳章

Vtchan2019 發表於 19-1-7 17:02
你係第二胎?第一胎高齡真係好多野要顧慮咁:(

第一胎,上年懷孕初段就冇咗,搵咗中醫調理後,啱啱再從新出發

複式洋房

2019勳章

回覆 Vtchan2019 的帖子

你係貧血定地中海貧血? 記得話畀醫生知呢樣嘢, 叫佢畀建議畀你。另外, 因為地貧有一半機會傳俾bb, 去到10-12w抽血check。 你記得保持飲食均衡。

FB體驗帳戶

2019勳章

Kinkikuk 發表於 19-1-7 17:51
第一胎,上年懷孕初段就冇咗,搵咗中醫調理後,啱啱再從新出發

加油,保重!

FB體驗帳戶

2019勳章

[email protected] 發表於 19-1-7 17:59

你係貧血定地中海貧血? 記得話畀醫生知呢樣嘢, 叫佢畀建議畀你。另外, 因為地 ...

應該係貧血,希望身體健康(emoji)

複式洋房

2019勳章

所有孕婦都要驗血,驗媽媽抗體,地貧德國麻疹等等。 政府或者私家都可以驗。 有咩唔明就攞住個report問醫生

FB體驗帳戶

2019勳章

[email protected] 發表於 19-1-7 18:45

所有孕婦都要驗血,驗媽媽抗體,地貧德國麻疹等等。 政府或者私家都可以驗。 有咩 ...

要等見醫生先做到,多謝你嘅資訊!

複式洋房

2019勳章

Vtchan2019 發表於 19-1-7 18:26
加油,保重!

你都加油呀,祝好孕

複式洋房

2019勳章

同埋生冷 同 寒涼 食品都一定要戒啦~
Happy pregnancy

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.