夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都試過幫屋企人解決財困,你可以參考下。

幫唔幫嘅考慮:
1. 如果佢解決唔到會唔會攪到自己?
2. 如果你唔理佢,佢自己攪唔攪得掂?
3. 佢攪唔掂有邊條路行?

我當年係幫咗我屋企人:
1. 首先,去環聯check 佢究竟欠債幾多?(我親人當年話自己欠40萬,上去check 變95萬)
2. 我幫佢,因為知佢無路行,當時所有銀行借哂,開始去二線財仔,透支信用卡。佢還息都多過佢人工
3. 我同另外屋企人有幫佢借p loan 同問親戚借,一次過還哂
4. 信用卡cut 哂,財政由我管,計返佢每月還幾多(佢呢3年半用8成人工還錢,啱啱還哂)
5. 終身財政受我管理/控制
6. 講咗只幫一次,有下次就去破產

大宅

個人意見,幫唔幫之前,首先佢要話清楚個情況俾你知先:

老公一個月揾幾多
支出幾多
家用幾多
有無不必要洗費
剩返幾多要還錢(夠唔夠佢還錢?)

如果唔夠,要你借。佢都要講清楚點還俾你。如果你都係有返工,會唔會暫時唔收家用,幫左佢先?

當然如果你係覺得佢死佢事,或且堅決離婚,咁幫唔幫就真係唔使諗。

大宅

我以前曾經都試過去銀行借錢幫佢,因我老公係衰爛賭,佢D大話嚇死人,自編,自導,自演叻到冇人有,每次都話最後一次,佢就係利用我心軟,成日講大話,後來在BK認識左一位姊妹,佢帶我去咗一間戒赌中心,先知佢係一個病態賭徒,係中心我都學習咗原來唔可以用錢去幫佢,責任自負,我都曾經有财仔上門,電話不斷騷擾,但我堅持唔用錢幫佢,鼓勵佢去戒賭中心上堂。

所以,如你先生係因賭博問題的話,我見意唔好幫佢借。幫佢只會將錢倒落海 !

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mother07 發表於 19-1-22 19:08
我以前曾經都試過去銀行借錢幫佢,因我老公係衰爛賭,佢D大話嚇死人,自編,自導,自演叻到冇人有,每次都 ...

財仔上門,電話騷擾點收科?

複式洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

繼續捱貴利息還錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-29 13:32
回覆 crystal媽咪 的帖子

繼續捱貴利息還錢

啲2x,3x%利息好黐線㗎喎! 你都要好好為自己打算一下
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

wewanwan 發表於 19-1-7 20:44
唉,睇到你個情況又諗返自己,你慘啲,已經係老公,借又唔係,唔借又唔係,我當年唔肯借錢買樓比佢阿爸住, ...

恭喜你走得快Jm, 呢個男人以為自己係男神嗎?

男爵府

queeniesuen 發表於 19-1-8 11:53
叫佢自己去銀行做債務重組囉.... 又唔使破產,又可以慳息。

係,呢個係最好方法。當年我ex個細佬都係咁做,直接出糧户口每月扣數,3年後還清。
當年全家人都決定吾借,希望佢自己負責和承擔責任。結果證明係正確決定

子爵府

救急不救窮,連原因都交代唔清楚,提議方法又發脾氣,如果盲目借,好易拖垮整個家

子爵府

Catvole 發表於 19-1-29 14:18
恭喜你走得快Jm, 呢個男人以為自己係男神嗎?

因為佢知道係我愛佢多過佢愛我,所以佢以為可以從我身上搵到著數

珊瑚宮

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

老实說~五會幫他借~ 最大問題用咗去那裡~冇人知~ 還清了他再去第二間借咁怎办

複式洋房

有時未必係女人,係入不敷支⋯我有朋友個老公都係!未結婚前已經係咁,我朋友幫佢借錢還卡數。結左婚後又係俾家用問題,信用卡透支俾家用⋯唔知而家係咪又幫個老公咩埋條數!但佢老公唔係玩女人又唔係爛賭

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

唔好借,叫佢破產啦,保障自己同頭家,講真,之前點解借錢,都無話你知

別墅

mother07 發表於 19-1-22 19:08
我以前曾經都試過去銀行借錢幫佢,因我老公係衰爛賭,佢D大話嚇死人,自編,自導,自演叻到冇人有,每次都 ...

請問你如何應付財仔追上門及電話騷擾問題?我俾我C6累到雞毛鴨血,錢又唔係我借,財仔係咁追我還,C6玩失蹤,仲有2個小朋友要處理,好傍惶

侯爵府

畀面勳章

Yoko_SmallMan 發表於 19-1-20 15:59
我就係咁瀨左野,係當年無知既情況下,幫過佢3次,(總數唔好提了),無知到仲以為自己做到個好老婆,幫左自 ...

好恐怖,你最終點樣?你同前夫仲有見面嗎?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

其實欠十幾萬好易攪,用oepay, alipay, wechat pay 可以免息吐現,我每月都有二十萬咁轉返黎, 冇問銀行借錢好耐了,轉出來d 里數 每月都賺一張來回台灣機票了

複式洋房

回覆樓主:

千祈唔好借

大宅

林中趣 發表於 19-3-11 15:33
千祈唔好借

我係過來人走投無路?捨借無門我思前想後?終於揾律師一刀切離婚?保護自己和親人!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 12:52
回覆 cy101 的帖子

當然無啦... 所以先煩.. 怕佢還還下, 唔俾錢我還..

其實你都擔心佢唔還, 你要背上身。
理由, 佢又不說。十幾萬, 不是小數目, 我不會借。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

首頁

尾頁

跳至