夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

通常聽到婆媳關係點差點差, 但外母與女婿都未必一定好, 好脾氣嘅會忍, 但最終將不滿外母的情緒帶到老婆身上, 夫妻關係慢慢淡雖未去到吵架, 但話題只圍繞小朋友, 連去二人出街街都各有各行

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

外母同女婿一樣有矛盾,只是沒有婆媳矛盾甘尖銳而已,畢竟兩個女人的戰爭比較可怕~

子爵府

kam210 發表於 19-1-7 14:31
通常聽到婆媳關係點差點差, 但外母與女婿都未必一定好, 好脾氣嘅會忍, 但最終將不滿外母的情緒帶到老婆身上 ...

我都係因教小朋友的問題, 本來形象十分好的我, 都曾跟外母有言語衝突. 昨天剛巧有不爽的事情.

話說我跟太太就教小朋友的方法有嚴重的分歧, 我比教嚴(但成績要求不太高, 盡力就行), 有規律, 禮貌規矩, 以目標為先. 太太自由藝術家型, 愛打扮, 工作可以很專注但忽略了規律, 不算著重小朋的反應, 自己追劇會睇過時, 對小朋友堅持性不夠高的人. 起初是由外母湊小朋友, 但她
更甚, 一路鬧小朋友, 可以一路比佢睇電視打機, 話叫極唔聽無辦法. 我在教仔, 仔一哭, 外母外父和太太會說是我不對. 見這樣, 便叫太太不要工作, 在家湊小朋友. 但見太太教得未如理想, 我攞來教(包括功課), 但因為太太鬆, 仔仔懂玩形勢, 不聽我說時, 可親我太太, 我罰仔, 太太不會理, 一句說, 你罰他是你自己事, 不能影響我跟仔的關係和獎償, 嬲到我機乎失控, 下下做衰人, 做衰人不緊要, 還兩個一齊指責我.

當時經常跟太太吵, 關係很差, 跟住改為太太教(因為我係收入的主力, 而且要出差, 不能太專注小朋友), 我比意見和要求, 又話我比她壓力, 做唔到, 又哭又剩...., 自己諗, 心知太太的性格和觀點是這樣, 改都改不到, 唔係辦法, 為小朋友攪到離婚是不值得的, 而且我目的是為小朋友好, 離婚不見得他會更好, 最後用大海無量地, 我選擇了太太而放棄了教小朋友的原則, 即係我唔會管她怎樣教小朋友, 除非很過份. 我負責活動, 和跟小朋友玩. 當然間中我們都有小吵架, 就係見到小朋友經常玩手機, 多口提, 會比人鬧, 說他們有協議, 話我不了解事情, 誤會個仔, 叫我唔好理, 好啦唔理, 但有時仔仔真的過了時, 又話我都要理, 佢理唔到咁多. 咁有時我又見仔仔玩左好耐手機, 多問一句點解仲玩緊手機, 太太會一句冷言, "我叫佢, 佢唔聽, 我可以點....." 我聽到火都黎, 之前講好, 佢唔掂求救, 我會即刻做丑人處理, 點解唔掂唔出聲呢, 我成個支援係到, 點解要hea 做.... 所以仔仔本身反叛, 加上夫妻教法不同, 很難教, 而且我成提示太太捉緊呀仔, 仔仔有時都不喜歡我, 當我仇人, 不算親我的.

值得欣慰的, 仔仔細時, 我們經常花時間和他睇英文電視劇和書, 培養了他對英文不抗拒, 英文成績較好而且肯主動學習英文, 其他科目就一般.

說回昨晚, 因為大嫂的兒子是外母湊, 而大嫂兩公婆因工作的關係, 很少時間放在小朋友上. 外母當著各人, 說樓上呀誰個孫又乖又叻, 自己孫仔咩都唔玩,只玩手機. 我插咀, 小朋友天生的資質係緊要, 但家長一起花時間教小朋友更為重要, 像我們當年都花很多時間, 陪伴個仔睇英文書, 現在英文打底算好.

外母一句寸我, 係喎, 咁妳個仔依家唔見得有幾叻喎.... 我當時停左幾秒, 如果以前會駁返佢, 不過依家會諗一諗, 唔通拖埋老婆跟我湊仔的分歧來跟兩老說咩, 唯有自己食左去.

不過今早都有同太太說我的感受, 我話我因為錫妳而放棄我教仔的原則, 妳知格, 但妳媽咪唔知, 一野吋我個仔唔叻唔應該講分享心得, 我就一野食晒落肚. 佢話我做咩咁介意....., 不過我沒有跟太太發洩, 只是提她如果仔唔聽她說, 要立即出聲, 唔好比仔玩/拖返轉頭, 我幾時都會支援她. 只能苦口婆心......

男爵府

PTMCYS 發表於 19-1-7 16:58
我都係因教小朋友的問題, 本來形象十分好的我, 都曾跟外母有言語衝突. 昨天剛巧有不爽的事情.

話說我跟太 ...

你真係好好~起碼肯為個家退後一萬步去睇件事~到現在又肯幫太太做支援~做你太太都好安心

子爵府

通常聽到婆媳關係點差點差, 但外母與女婿都未必一定好, 好脾氣嘅會忍, 但最終將不滿外母的情緒帶到老婆身上 ...

但我都會主動逗返太太, 一件事還一件事, 唔可以抹殺太太為個家和我的努力和付出.

通常當天可能分開行, 第二天就無野, 拖翻. 要同自己講, 唔可以因為咁就各走各越遠.

子爵府

mingmama 發表於 19-1-7 17:14
你真係好好~起碼肯為個家退後一萬步去睇件事~到現在又肯幫太太做支援~做你太太都好安心
...

唉, 有苦自己知, 如果我推個老婆出來責怪, 個結果又咪係要自己處理, 做人成熟便學懂更多, 要忍耐和用大智慧, 要學習反應慢, 扮聽唔到, 但心內要盤算下一步......

男爵府

PTMCYS 發表於 19-1-7 17:17
但我都會主動逗返太太, 一件事還一件事, 唔可以抹殺太太為個家和我的努力和付出.

通常當天可能分開行, 第 ...

肯主動破冰通常都係重視感情的一個~可以第二日就冇事真係好~冷戰係好傷感情的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

通常聽到婆媳關係點差點差, 但母外與女婿都未必一定好, 好脾氣嘅會忍, 但最終將不滿外母的情緒帶到老婆身上 ...
成日都有,的外母成日講佢個仔點叻點叻,成日都話個仔勁,但是換個燈泡都唔會

子爵府

mingmama 發表於 19-1-7 17:39
肯主動破冰通常都係重視感情的一個~可以第二日就冇事真係好~冷戰係好傷感情的
...

只要目標係白頭到老, 一切小事都唔係太大的問題.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-1-7 17:59

無錯絕對認同

子爵府

回覆樓主:

男嘅有媽寶
一樣有女媽寶
自己阿媽啱哂要老公就哂
個老婆都好有責任

子爵府

PTMCYS 發表於 19-1-7 17:59

琥珀宮

PTMCYS 發表於 19-1-7 16:58

話說我跟太 ...

子爵府

anyuser18 發表於 19-1-7 18:22
男嘅有媽寶
一樣有女媽寶
自己阿媽啱哂要老公就哂

太太不算媽寶, 佢係一個好簡單, 有時有D性格的人, 在不同的立場, 不易妥協. 她工作優於在家教仔, 大部份時候都會聽我說, 以前結婚, 禮金不多, 叫她問她媽媽是否接受, 她突然可以把金額再降低跟她媽媽對著談, 令我當場十分不好意思, 要叫她停. 我是愛她才讓步, 如果我要堅持一件事, 他們是不敢出聲的, 年紀大了, 學會收歛, 著重問題的根源和解決為先.

她教仔不是強項, 因為她對自己都比較自由和隨意, 當然她是仍然努力地教仔, 但仔仔大膽和聰明, 如果不夠堅持, 是不易處理的.

當發現位置錯配, 湊了幾年仔, 發覺情況不像如期, 關係更差, 仔仔不見得學業有進, 而她覺得對住四面牆及我等生活的壓力亦受不住. 見仔仔開始大, 可以自己來回上學, 我便讓她出回來工作, 用補習老師每天在家門準時等候仔仔放學來代替, 既可看仔, 等他準時回家, 又可以補習, 亦可減少了部份我們的壓力, 大家關係都好了點.

未辭工湊仔前, 她的收入和職位都不錯, 湊仔幾年後, 都找不到了, 相差一大止.... 但她都沒有太大怨言. 當吵架時大家會情緒波動大, 但其實大家對家庭和自己都付出了不少, 只是每人的能力不同, 要多記著對方的付出和優點, 回望爭吵的事情原來都是小事來.

都係個句, 老婆係自己娶, 要掌握和包容, 不能輕易放棄, 人是沒有完美的, 要把她放在最合適的位置. 嬴場交, 輸個家說得很對的.

子爵府

PTMCYS 發表於 19-1-8 10:02
太太不算媽寶, 佢係一個好簡單, 有時有D性格的人, 在不同的立場, 不易妥協. 她工作優於在家教仔, 大部份時 ...

回錯咗?
唔係話你太太
anyway, 你可分享自己的故事

子爵府

anyuser18 發表於 19-1-8 10:11
回錯咗?
唔係話你太太
anyway, 你可分享自己的故事

首頁

尾頁

跳至