3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

樓主 社工可以幫助妳

我也曾經歷陀b不停見紅入院、女兒出生要訓箱仔,人家個個手抱bb,自己的bb卻入了icu,感覺生bb很不真實,看著箱中的bb甚至沒想像中般可愛

後來我決定要好好照顧她、日間上班晚上堅持每晚接她回家同睡,就這樣過了4年、期間我發現她竟有特殊學障、不停地哭和擔心、不停地訓練她、不停地做家務...突然有一天我發現她如此可愛、我是如此愛她,我終於明白為何有人說自己的孩子是最可愛的

作為母親是要堅持的,我常憶起自己懷著她時希望她能健康快樂,而別的要求是其次的,總有解決的方法,如果是管教問題,不妨找相關的專家,我也建議樓主找社工幫助,找過方向也好

子爵府

nicole_yan 發表於 19-1-8 09:26
到6歲,有左細妹加上佢升小學,於是我辭職全職湊佢两個。

因為陀住啊妹個段時間好辛苦,個1年入面我好少湊 ...
想知你有無好d?我都係有同樣問題,有揾醫生,不過停左了

禁止訪問

大宅

nicole_yan 發表於 19-1-7 14:41
我發覺唔知點解我好憎個大女,我知咁落去唔係辦法,想求助。

同老公傾下,或者搵心理撫導,快

男爵府

睇完你故事,覺得你大女好慘,所有唔好嘅事媽咪都歸咎係自己身上,公平咩?自細唔係父母湊已經好疏離,感情點會好,平時有時間你都未必會真正陪伴佢關心佢。仲要有個妹,我相信佢心底一定會覺得你偏心細妹,唔愛佢。其實小朋友好簡單,父母陪伴和傾談已勝過一切。

我覺得樓主應盡快去搵社工或睇精神科醫生。

希望你盡快和囡囡修補關係,家庭幸福美滿。

大宅

nicole_yan 發表於 19-1-8 10:36
同佢全部都係激心嘅事,冇開心事

掉反轉想下,意外地黎到呢個世界係一種緣份,小朋友百厭都係正常的,如果佢知道你憎佢,其實小朋友會不開心的,你只所以憎係咪因爲你個時未準備好就意外地懷孕而令你好大壓力,有好多想做的事情都不能繼續,而認為你大女是一個拖累呢,希望你可以諗多點好的事情及去找輔導員傾一傾吧

別墅

快d 搵專業人士, 我有親戚係咁, 最後佢趕左個成年的女出街,唔俾佢返屋企, 睇得出你好想愛佢, 佢都等梗你教佢, 愛佢。 加油, 得閒update 我地!

禁止訪問

大宅

我個朋友之前都有同樣問題,好憎個大女,後來真係睇心理輔導解決左,原來係佢自己深層次的問題,要搵人幫手發掘出來才可。

大宅

回覆 nicole_yan 的帖子

我個朋友之前都有同樣問題,好憎個大女,後來真係睇心理輔導解決左,原來係佢自己深層次的問題,要搵人幫手發掘出來才可,如需介紹我可以問下佢。

男爵府

回覆樓主:

得罪講句,你女嘅性格行為,係由細到大你點樣對佢,佢生活環境而造成,如果要好,兩個一齊去做心理輔導啦

子爵府

小朋友完全無令你可愛之處嗎?

子爵府

樓主,我估你一路以來其實有產後抑鬱,導致你有咁嘅諗法,盡快去求醫

再唔正視對你同小朋友都唔好

複式洋房

過去的已經過去,不能再重來。幸運的是將來還可以由自己選擇。決定權在你手!你可以放棄,也可以補救。做決定前先三思一下後果是不是你想預見及所能接受。祝你及你家人生活愉快。

大宅

樓主。。。我個仔係意外懷孕之後先結婚,因為未結婚有bb老闆好反感,一通知就比人炒左,呢幾年我同老公關係都好反覆,可能始終唔係因愛而生b, 愛情唔夠基礎,我覺得無老公心理上support覺得好攰。。。個時我陀仔頭5個月佢重未識踢我肚時,我成日好想佢流左去,直到佢踢我我至有感覺有個生命在我肚內。。。生世後個頭2.5年我心理上都重學習緊點做人媽,有時無晒耐性會鬧爆呀仔。。。直到有一日我仔仔有cancer, 我同呀仔經歷左好多先可以走到今日佢好返啦可以返學啦可以周圍去玩去旅行啦^^,
,自從佢有病,我先確切咁發覺到自己係唔可以失去佢。。。

大宅

我覺得仔有大病係上天給我提示,比多1次機會我去反省,好多野我由頭諗一次,諗自己做人媽媽應該要比個仔咩環境咩照顧,因出生真是唔係佢揀架。。可能呢一刻困難你未走出,到萬一要永遠失去佢,是你想要嗎?^^如果唔係,請大家一齊加油,做人父母原來都要學^^

大宅

queeniechan2004 發表於 19-4-8 21:40
回覆 nicole_yan 的帖子

我個朋友之前都有同樣問題,好憎個大女,後來真係睇心理輔導解決左,原來係佢自己 ...

請問睇咩科?我覺得我老公需要睇

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我覺得最大問題係出自妳心態,當然小朋友開始大都會惡教,不如妳試吓搵東華呢類機構,有社工教妳點同小朋友相處同點樣管教佢哋

3月個時我聽過講座介紹
http://pcit.tungwahcsd.org/service2.html

另外政府都應該有類似服務,3P親子正策課程
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/child_health/14725.html

妳報名試吓啦

大宅

你自己既原生家庭係點樣?原生家庭會影響我地好多野,如價值觀等,而呢啲又會影響你點睇家庭,丈夫,仔女關係,呢啲唔係三言兩語,片言隻字係網上打得出,去揾社工,心理學家傾下,了解下成個家庭既問題係邊到

珍珠宮

王國教室勳章

媽媽,明白你之前有太多唔開心同壓力,唔好介意你可能有產後抑鬱同其他情緒問題。
最好盡快見心理學家/精神科醫生。
凡事都有解決方法㗎,好明白你,知道唔容易,但你要面對呀!
好似傷風感冒咁,好返就無事

首頁

尾頁

跳至