自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

政府今日(7日)公布,由下月1日起,將調高綜合社會保障援助(綜援)計劃的標準項目金額,以及公共福利金計劃下的高齡津貼,包括「廣東計劃」和「福建計劃」下發放的津貼、長者生活津貼及傷殘津貼金額,並把領取長者綜援的合資格年齡由60歲改為65歲。

而下月1日前已領取長者綜援的60至64歲人士均可獲豁免而不受影響。殘疾或健康欠佳的受助人的綜援金額亦不受影響,即不論他們的年齡,亦可繼續領取較健全成人為高的金額。

大宅

回覆樓主:

謝謝分享

寶石宮

回覆樓主:

為何提高年齡

珍珠宮

回覆樓主:

之前好似唔見有講,幾突然喎

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

點解無啦啦提高呢 班議員應該會嘈到拆天架

子爵府

wannabe118 發表於 19-1-7 20:44
點解無啦啦提高呢 班議員應該會嘈到拆天架

今曰新聞報導,已經列在在去年財政預算案中,由立法會議員投票通過的。
由此証明d議員及其助理沒有認真閲讀預算案。
如果有認真閲讀,為什麼去年不出聲?

瑪瑙宮

回覆樓主:

男爵府

bks2014 發表於 19-1-10 22:24
今曰新聞報導,已經列在在去年財政預算案中,由立法會議員投票通過的。
由此証明d議員及其助理沒有認真閲 ...

建制派今次嬲嬲猪,話特首賴皮屈佢哋,唔知下次有議案議決會唔會紐吓計

子爵府

shun282 發表於 19-1-10 22:32
建制派今次嬲嬲猪,話特首賴皮屈佢哋,唔知下次有議案議決會唔會紐吓計
...

反對派姓張和姓邵的才無恥、 在電視鏡頭前裝可憐 , 扮無辜、在哭喪.

去年的預算案自己不看清楚、也不督促自己的助理 仔細看, 真是hea,. 怎對得住投票給他們的選民?

男爵府

回覆樓主:

唉, 政府減老人福利,捱左半世,想享下少少都無,政府可能見將來老年人口越來越多,延遲5年,政府都慳唔少錢

男爵府

賊喊捉賊

複式洋房

回覆樓主:

長者就要有咁老做到咁老,新移民就唔使做都有錢收有屋住,咩世界

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

有些人六十歲捱到五勞七傷!唉!

大宅

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

近年很多新港人是長者

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

幸福花 發表於 19-1-11 00:42
有些人六十歲捱到五勞七傷!唉!
如果真係做到勞七傷, 佢可以申請傷殘津貼
亦仍然可申請綜援

但仍有大多數人60仲好健壯, 可自食其力, 咪去領低津囉

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

isamlum 發表於 19-1-11 00:51
近年很多新港人是長者
80歲港伯娶個60歲

別墅

2019勳章

isamlum 發表於 19-1-11 00:51
近年很多新港人是長者

呢個都有道理喎

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至