跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章 畀面勳章

小孩幼稚園時真的很乖巧,自從升小一到現在小二,性格慢慢變得暴燥很容易發脾氣,而且說盡傷人心的話,真的很擔心他。

大家有什麼方法引導孩子說心底話?

複式洋房

aniki2412 發表於 19-1-7 18:41
小孩幼稚園時真的很乖巧,自從升小一到現在小二,性格慢慢變得暴燥很容易發脾氣,而且說盡傷人心的話,真的 ...

我都有呢D煩惱

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

mwshadow 發表於 19-6-27 23:06
我都有呢D煩惱

我都係

洋房

我會日日都好似催眠咁同小朋友講,媽媽好愛你,媽媽真係好愛你,有咩事都可以同媽媽分享,無論開心定唔開心!

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

aniki2412 發表於 19-1-7 18:41
小孩幼稚園時真的很乖巧,自從升小一到現在小二,性格慢慢變得暴燥很容易發脾氣,而且說盡傷人心的話,真的 ...
兩個人的時候,可以溫柔地攬住佢,同佢傾吓自己年幼時返學曾經遇到的問題,再引導孩子說出佢自己問題...

溫馨提示:多些身體接觸,例如拍拍肩頭,撫摸頭/背/手,攬吓佢...令孩子感到愛和關心

我有兩個仔,已經超過20歲,我地感情非常好,到而家都會傾心底話

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

複式洋房

2019勳章 畀面勳章

NWSpeed 發表於 19-7-8 20:50
我會日日都好似催眠咁同小朋友講,媽媽好愛你,媽媽真係好愛你,有咩事都可以同媽媽分享,無論開心定唔開心 ...

真的要試試多點說愛他,不過他很多時候都沉醉在自己的世界內,希望慢慢能感染他吧
^v^每天時間過很快~~

複式洋房

2019勳章 畀面勳章

wong2323 發表於 19-7-10 09:08
兩個人的時候,可以溫柔地攬住佢,同佢傾吓自己年幼時返學曾經遇到的問題,再引導孩子說出佢自己問題...

溫馨 ...

真羨慕你跟兒子們的互動啊!
等我再温柔點,跟他聊天吧!不過他經常顧左右而言他,不談自己事

洋房

其實「愛」真係不防講出聲,或做出面(即攬、錫」,因為有啲人(不論大人定小朋友,尤其小朋友)的觀察/感覺都係好慢好遲鈍,唔做到咁揚,佢哋get唔到

Get到後,就會容易傾到偈

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

aniki2412 發表於 19-7-10 16:48
真羨慕你跟兒子們的互動啊!
等我再温柔點,跟他聊天吧!不過他經常顧左右而言他,不談自己事
...
努力加油!

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

複式洋房

2019勳章 畀面勳章

NWSpeed 發表於 19-7-10 17:13
其實「愛」真係不防講出聲,或做出面(即攬、錫」,因為有啲人(不論大人定小朋友,尤其小朋友)的觀察/感 ...

謝謝賜教 我要坦白露骨啲示愛!哈哈

複式洋房

2019勳章 畀面勳章

wong2323 發表於 19-7-10 17:38
努力加油!

謝謝你!

洋房

加油,肯做,永遠不會遲

首頁

尾頁