親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

magfan 發表於 19-2-8 00:05
依家唔洗大陸户口到得啦

唔使大陸戶口?請問點開呢?點做實名認證?

侯爵府

畀面勳章

4ponymum 發表於 19-2-8 12:14
諗住明天上深圳一日,行下商場,大家有無提意邊區或邊個商場方便,最十年無上過去,無任何電子錢包,只有現 ...

冇問題嘅照畀現金,其實根據當地法例,舖頭係一定要有現金交收。 只係如果你没有錢包 ,攞唔到啲優惠 。如果你只係好間唔中一次 ,就無謂搞咁多啦。 同埋優惠都唔係間間有,好似喜茶 都冇優惠。

侯爵府

畀面勳章

carmensoccm 發表於 19-1-31 21:43
暫時唔多地方收香港wechatpay, 但大6又無戶口。 見朋友都係拎電話出來dododo..真係好方便
...

如果大眾點評website舖頭 ,都可以收wechat Hong Kong pay . 其實嗰度都已經好多香港人經常食到嘅 餐廳.

不過咁 大眾點評 好多都需要你有一個 能夠收到sms 既當地電話號碼.

另外如果有香港發 嘅銀聯雙幣credit card, 可以用人民幣碌卡.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我經常係bk睇到啲人話 冇wechat pay好似生存唔到.

其實我自己都經常上大陸. 根本大陸法例就規定店舖唔可以唔收現金, wechat pay 根本就唔係 法例要求嘅官方唯一付款制度 , 所以如果你揸住啲 現金, 絕對係可以 玩到食到, 只係少咗優惠.

另外銀聯 人民幣卡一樣可以錄到 , 冇問題.

侯爵府

畀面勳章

4ponymum 發表於 19-2-8 12:14
諗住明天上深圳一日,行下商場,大家有無提意邊區或邊個商場方便,最十年無上過去,無任何電子錢包,只有現 ...

建議你 搭港鐵 到落馬洲 口岸, 過境後轉深圳地鐵, 會展中心地鐵站出 . 嗰度已經有 連城新天地 ,有美食有商舖. 一路行到coco park已經夠你一日玩.

簡直係完全室內無縫 銜接.

珍珠宮

daisy17772 發表於 19-2-17 01:21
冇問題嘅照畀現金,其實根據當地法例,舖頭係一定要有現金交收。 只係如果你没有錢包 ,攞唔到啲優惠 。如 ...

如果小店,佢唔係話唔收,係話冇錢找啫。比較多麻煩

別墅

daisy17772 發表於 19-2-17 01:23
如果大眾點評website舖頭 ,都可以收wechat Hong Kong pay . 其實嗰度都已經好多香港人經常食到嘅 餐廳.

...

唔該晒!!

首頁

尾頁

跳至