夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

啱啱拍拖4個月 男朋友向我求婚, 而且係異地戀 見咗幾次面, 長輩覺得 唔算快?! 想咁多位畀啲意見

禁止訪問

子爵府

問自己是否非君不嫁,如果不是再了解清楚啲

侯爵府

jennylee4120 發表於 19-1-7 19:51
啱啱拍拖4個月 男朋友向我求婚, 而且係異地戀 見咗幾次面, 長輩覺得 唔算快?! 想咁多位畀啲意見 ...

我自己最少用2-3年睇清楚一個人嘅人品同性格,對方咁著急結婚係咩原因呢?

子爵府

拍得四個月仲要見得嗰幾次,我覺得要睇定d先。

子爵府

回覆樓主:

佢嚟香港定你去外地?
老土啲,訂咗婚先
四個月異地戀未必了解足夠
若係你去外地就更加要謹慎

珍珠宮

減齡達人勳章

我當年都係異地戀,佢係英國人,佢喺英國,我喺香港,拍咗拖5個月到,佢已經有問如果有一天結婚,我肯唔肯放底香港一切跟佢住喺英國,我考慮咗一晚,答佢肯。拍拖一年佢就求婚,一年後我地就結婚。
到今天我地已經結婚18年了。
問自己呢個人是否值得你放棄一切跟佢走?你有冇去過佢屋企,真正了解過佢生活呢?我覺得拍拖長短,見過幾多次反而並不重要。

伯爵府

問心覺得自己了解依個人幾多?了解佢嘅家庭背景幾多?婚後安排係點?

大宅

jennylee4120 發表於 19-1-7 19:51
啱啱拍拖4個月 男朋友向我求婚, 而且係異地戀 見咗幾次面, 長輩覺得 唔算快?! 想咁多位畀啲意見 ...

咁童話式既

侯爵府

QY08040408 發表於 19-1-7 22:31
問心覺得自己了解依個人幾多?了解佢嘅家庭背景幾多?婚後安排係點?

同意,我會問多我自己一句,如果失敗承受得成嗎?
唔好點評我

公爵府

牛年勳章

樓主,求婚吾係-定耍應,吾應承吾代表分手的,咪話未有心理準備,仍享受拍拖的感覺,好想繼續用這方式相處等等

琥珀宮

FennieMan 發表於 19-1-7 22:11
我當年都係異地戀,佢係英國人,佢喺英國,我喺香港,拍咗拖5個月到,佢已經有問如果有一天結婚,我肯唔肯 ...

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

最主要GE係伙覺得了唔了解D個人,大家GE價值觀步伐相唔相同~
最好去個長TRIP試下長時間相處得唔得先~

首頁

尾頁

跳至