興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有人用Boox嗎?主要想看公共圖書館的書,

男爵府

我反而有興趣mooink , 考慮中

大宅

samo 發表於 19-1-10 17:12

呢個我部有留意,這品牌有自己的書庫,但係吾識分好吾好,係咪要可以睇 PDF 嘅好D?

男爵府

樂富 發表於 19-1-10 21:28
呢個我部有留意,這品牌有自己的書庫,但係吾識分好吾好,係咪要可以睇 PDF 嘅好D?
...

我反而多epub 的ebook , 不過mooink 貴,6吋$1300左右,mooink plus $2500 , 所以考慮了很久! 你覺得值嗎?

大宅

samo 發表於 19-1-10 22:22
我反而多epub 的ebook , 不過mooink 貴,6吋$1300左右,mooink plus $2500 , 所以考慮了很久! 你覺得值嗎 ...

佢定價真係偏高,但係7.8寸又真係吸引好多,感覺睇得舒服

男爵府

samo 發表於 19-1-10 17:12

我都睇過,但封閉系統,會不會借不到圖書館d書

男爵府

樂富 發表於 19-1-7 23:55
請問有人用Boox嗎?主要想看公共圖書館的書,

原來公共圖書館嘅書好多、好多係PDF,你boox 支持得到嗎?

大宅

cdn 發表於 19-1-12 00:52
原來公共圖書館嘅書好多、好多係PDF,你boox 支持得到嗎?

裝到 hyread 應該就睇到,我未買,識嘅人都係用電話睇

男爵府

回覆 樂富 的帖子

我都留意緊Boox呢部,好吸引,可以看Hyread的書,可以看PDF.
去看過6吋果部,但7.8吋果部更吸引.

行Android係會慢,但可以用E-ink看電子書,唔傷眼,所以好想買.

會留意下臨近新年淘寶有無減價,有就買.

大宅

MamaMia25 發表於 19-1-12 11:04
回覆 樂富 的帖子

我都留意緊Boox呢部,好吸引,可以看Hyread的書,可以看PDF.

我在淘寶看了這部,店主還有閱讀資源,問左加30¥直送香港

男爵府

樂富 發表於 19-1-12 17:11

細屏睇PDF 好辛苦

男爵府

回覆 樂富 的帖子

呢部行Android 4.2,會比較慢.
Boox的新型號行Android 6.

大宅

回覆樓主:

7.8寸差不多2000元!評價有好有壞,要博一博

男爵府

回覆 樂富 的帖子

係呀,價錢唔平,所以成日心大心細.
但6吋屏真身比起Kindle Paperwhite 仲細,想比阿仔看漫畫歷史書實在唔得.

子爵府

我有文石 10.3' 机 (note+)。文石好处是 open system。可装第三方软件。
文石都有唔好处,系统依然在改进中。电应该没有 kindle 长时间。但基本操作我感觉没有大问题。

我装了掌阅和 amazon。
pdf 我觉得最小要 7.8" 才比较舒服。我有 6.8" 机,pdf 可以横屏看,但有点勉强,和不痛快。

BOOX Nova电子书阅读器7.8英寸电子墨水屏300PPI ,可留意。

MoonInk 应该唔是 open system,装唔到其他软件。
心盲最可怕。

子爵府

樂富 發表於 19-1-12 17:11

我是电子书迷,刚刚看了一下,
发现 BOOX Poke Pro 6.0英寸,
e 一个应该唔错。

android 6.0, 16g, 不过是 6" 细机。

不过,感觉阅读效果最好的到目前为止应该依然是kindle。

心盲最可怕。

大宅

回覆樓主:

睇各位分享,7.8寸價錢除較貴外,各項表現應高些。

子爵府

樂富 發表於 19-1-14 13:24
睇各位分享,7.8寸價錢除較貴外,各項表現應高些。

其实看你主要用法,take a balance。
如果 epub, mobi, 主要是文字,细细 6“ 重好,又平又轻。
但如果漫画,最好要 6.8" 以上。
如果是 pdf 或 图多的书,最小 7.8" 以上比较合适,甚至 10.3" 会舒服 d,但价钱贵和带出去不一定方便。
价钱值不值见人见智,反正我买了两部 - 6.8"+10.3" - 无后悔,我有细书有大书,细有细好,大有大好。
我是书痴,所以有好型号,我会再买!

心盲最可怕。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆 fwp 的帖子

如果鐘意看網上小說呢?有無邊部可以看網頁的小說?可以推介一下嗎?阿女鐘意在貼吧看連結小說,但用電話看得多我怕她壞眼。
但又沒有txt版, 不能放進kindle。謝謝!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

mcdullyiu 發表於 19-1-16 10:42
回覆 fwp 的帖子

如果鐘意看網上小說呢?有無邊部可以看網頁的小說?可以推介一下嗎?阿女鐘意在貼吧看連 ...

我自己只看 mobi, epub 这些。所以你讲的功能我没用过。
不过看了一下,kindle 应该可以直接把网页推送到电子书。

https://lifehacker.com/5904858/how-to-send-anything-to-your-kindle-for-reading-later
https://www.guidingtech.com/28084/read-articles-web-kindle/
https://the-digital-reader.com/2015/02/15/send-webpages-kindle/

我没有 kindle。但 kindle 应该是阅读效果最好的。kindle 其中最大的缺点是不能装其他第三方软件和不可以直接阅读 epub,而 epub 是最常见的电子书格式,要转换格式才能读。如果这些不是问题我会推介买个入门级别试下。
心盲最可怕。

首頁

尾頁

跳至