樓市動向

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

Daeng 發表於 19-2-19 20:51
好多人仲以為會跌三五七成,點會落場去問盤試盤吖?

沙士埋就6年跌7成

大宅

baby668 發表於 19-2-10 08:51
邊度根本唔重要,重要係你有無心搵,我已講到口臭,過年樓市有小陽春,所以要等高潮過後再執平貨
...

想請教一下,我呢排睇緊土瓜灣一啲45年樓齡嘅樓,佢呎價要萬四係咪偏貴?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby668 發表於 19-2-19 01:34
呢排小陽春持續, 傳媒又在不斷報喜

呢個小陽春,搞到業主叫價高返哂!

子爵府

BforGirl 發表於 19-2-19 07:37
報喜報憂都唔緊要 只要如實報導就ok

認識一個朋友從事地產, 去年年尾已經轉咗行, 佢話佢啲舊同事,全部食緊屎, 我大陸表弟又係做地產行業, 佢間地產舖直頭拉閘, 中港兩地呢幾個月嗰市都極差, 自己諗下值唔值得高追

大宅

baby668 發表於 19-2-20 19:41
認識一個朋友從事地產, 去年年尾已經轉咗行, 佢話佢啲舊同事,全部食緊屎, 我大陸表弟又係做地產行業, ...

呢排我都開始睇樓 上車盤 五百幾果隻 打算結婚用
但業主開價好高
全部都高過估價幾十萬
知道好貴
但又想買左樓先結婚
請問應該等多幾耐先買好啊?

子爵府

dolceee 發表於 19-2-25 19:11
呢排我都開始睇樓 上車盤 五百幾果隻 打算結婚用
但業主開價好高
全部都高過估價幾十萬

冇人有水晶球, 但係我已經喺呢度講咗無數次,講到口臭, 年頭必定有小陽春, 非買不可又計掂數,唔怕蝕樓價就去馬, 如果兩公婆人工不多,就千祈唔好買, 總之經濟係一個循環, 自己睇路

大宅

低位入市機會已過,信會跌3成既人就不要再睇樓了,人生仲有好多機會,等下次啦

子爵府

skylet 發表於 19-2-27 13:47
低位入市機會已過,信會跌3成既人就不要再睇樓了,人生仲有好多機會,等下次啦 ...

又係呢啲講到口臭嘅言論, 而家有咁多不利因素, 加上國內經濟嚴重放緩, 大陸最出名嘅地產之一樂有家 炒咗無數經紀,或好多因為開唔到單自動消失, 深圳北京上海 廣州 四大城市 對上半年 不斷下跌 ,強國溫州佬亦都慢慢開始撤退香港, 而家入市嗰班,只係因為樓價會跌咗小小,個個羊群心理入市, 每一次 跌市都會有個小陽春, 老老實實如果冇班炒家托巿,純靠香港人,樓市最少要下跌5成, 唔好同我講 我每日會有大量 強國人來收貨, 記住過一班至係炒家, 佢可以嚟掃貨,亦都可以瘋狂沽貨

** 完全明白這裏有好多專業人士,要好努力水人, 只可以講現價入市風險仍然屬極高**

大宅

skylet 發表於 19-2-27 13:47
低位入市機會已過,信會跌3成既人就不要再睇樓了,人生仲有好多機會,等下次啦 ...

下次下次....下次大概可以...

別墅

唔係樓貴左,係銀紙印多左,唔值錢,只要各國一日印銀紙,有限的土地資源都會水漲船高。環球經濟變差,各國都只會印銀紙。
試問有幾多人可以撈底,自住樓,如果負擔唔到冇得講,負擔到就應該買。
市場會懲罰啲睇錯市嘅人,呢10年懲罰左好多人,好多原本應該係中產嘅人,變咗窮人。(emoji)

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

回覆 J2013 的帖子

係....唔係樓貴左,係銀紙貶值左,不過樓係必須品,一個有責任既政府唔應該將人民所需的任由市場去定位,所以攪到好多人無屋住,不過有咩好講,香港實在太自由,咩都唔會管唔會控制,二來中央不斷放人入來,攪到香港人成為二等公民,真正香港人的資源只會不斷被蠶蝕。

別墅

pinkybee 發表於 19-3-2 11:08
回覆 J2013 的帖子

係....唔係樓貴左,係銀紙貶值左,不過樓係必須品,一個有責任既政府唔應該將人民所需 ...

最過份係啲新移民,老奉攞綜援攞公屋,明明大陸有錢有樓,政府都唔監管。難為香港人手停口停,交稅養呢班人。

男爵府

J2013 發表於 19-3-2 11:18
最過份係啲新移民,老奉攞綜援攞公屋,明明大陸有錢有樓,政府都唔監管。難為香港人手停口停,交稅養呢班 ...

窮伯唔返去娶老婆, 就唔會有新移民搶資源。
香港地窮人最惡, 唔係廢柴就唯有打甩門牙和血吞

大宅

baby668 發表於 19-3-1 23:04
又係呢啲講到口臭嘅言論, 而家有咁多不利因素, 加上國內經濟嚴重放緩, 大陸最出名嘅地產之一樂有家 炒 ...
你講咁多不利因素其實冇意思,自己落去地產公司睇下個現實係點啦,業主供得咁舒服點解要賣?想買平樓?搬去大灣區囉

子爵府

skylet 發表於 19-3-4 15:49
你講咁多不利因素其實冇意思,自己落去地產公司睇下個現實係點啦,業主供得咁舒服點解要賣?想買平樓?搬去 ...

又係講到口臭, 每日食lunch都經過地產舖, 留意住變化, 小陽春期間, 個個業主又再獅子開大口, 咪又係冇人問津, 你自己睇下啲成交,係唔係真係持續不斷搶高先講啦, 依家係業主肯減價件貨先至走到, 如果要做天真嬌去返舊年高位, 百分百保證你冇運行

禁止訪問

子爵府

cmbj1999 發表於 19-3-5 11:56
唔識睇未來樓係升/跌
請問一下,世界都被你看穿了,2003,2008低位買左樓???
如果低位無買,睇巿錯十幾年的人, ...

所以我第一日已經開始話,講真話就會有好多專業人士出嚟, 非常努力地同我唱反調

禁止訪問

大宅

baby668 發表於 19-3-5 13:18
所以我第一日已經開始話,講真話就會有好多專業人士出嚟, 非常努力地同我唱反調 ...

Delete

大宅

baby668 發表於 19-3-1 23:04
又係呢啲講到口臭嘅言論, 而家有咁多不利因素, 加上國內經濟嚴重放緩, 大陸最出名嘅地產之一樂有家 炒 ...

同意你的論點

首頁
45678...10

尾頁

跳至