自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

11月中, 我女電話被收一次, 12月中, 到我電話被收一次
其實講緊收多左$0.6, 我女個次我都冇理, 第二次, 好奇寶寶上身, 我好肯定冇發過SMS, 咁我查詳細記綠, 發送到的號碼機竟然兩次都一樣 64521920, 呢個電話我打左幾次都係打唔通!
收多 $0.6 事小, 電話被 hack 事大

有冇人都試過冇發過SMS但被收費?

公爵府

我同阿女係唔同台, 佢係中移, 我用緊3

因為跨台收費先知被發SMS, 如果同台, 被發SMS都唔會知

男爵府

Android 就係咁
太多權限放俾第三方app
所以我永遠都唔會用android

公爵府

tumpling 發表於 19-1-8 15:52
Android 就係咁
太多權限放俾第三方app
所以我永遠都唔會用android

好恐怖, 都唔知佢send左我D咩出去

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

自行出sms咁嚇人

公爵府

推, 讓更多人知道

子爵府

回覆樓主:

咁啱都send比同一個電話號碼?
咁啱同時hack哂2部電話?
有冇咁多巧合

大宅

Jasber 發表於 19-1-8 15:23
11月中, 我女電話被收一次, 12月中, 到我電話被收一次
其實講緊收多左$0.6, 我女個次我都冇理, 第二次, 好 ...

裝左咩app? 同app有关?

公爵府

Suncloud 發表於 19-1-8 17:26
裝左咩app? 同app有关?

我基本上只用大家都會用既 App
小熊, 支付寶, 淘寶, whatspp, youtube, KMB, Joox 呢D架咋

公爵府

sg51244 發表於 19-1-8 17:09
咁啱都send比同一個電話號碼?
咁啱同時hack哂2部電話?
有冇咁多巧合

所以我唔認為係巧合, 係有計劃

別墅

畀面勳章

回覆 Jasber 的帖子

今天我都係呀........唔知點解自己send出SMS

公爵府

2018復活節勳章

咁恐怖??容乜易用你號碼扮銀行詐騙,到時水洗都唔清。
但你手機有冇該sms 紀錄,知唔知sms 內容?
使唔使報警備案,查吓咩事被人hack?

借問聲樓主用緊咩手機,同咩apps, 等其他 jm 小心。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有冇重set whatsapp?
裝whatsapp時,有收過我sms

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

oh, 原來已經一月頭嘅事

侯爵府

Jasber 發表於 19-1-8 15:23
其實講緊收多左$0.6, 我女個次我都冇理, 第二次, 好 ...

我試過
話我send 左sms 收左我1x 定2x 蚊
我c6 搵到個電話no.
係外國親戚個電話
令我突然醒起
有日外國親戚話收到我sms 佢
叫佢玩某隻遊戲
我話我點會叫佢玩遊戲呀
之後發現原來我女係我手機download 左個遊戲app
應該係我女唔識click 左我親戚
呢個收費收左2次
我delete 左個app 就冇再收錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

樓主ge情況未試過。
我用數碼通儲值卡,試過喺屋企無啦啦收到佢sms嚟話我用數據上網,首一小時8蚊,當時用緊wifi上網,而且我部雙卡手機,set咗用其他卡上網,根本張數碼通卡祇係用嚟打電話。
打去問又答唔到我,之後仲不了了之,我都費事理,8蚊畀佢囉,遲d會將呢張儲值卡轉去中移動

公爵府

最近輪到我阿媽部電話, 查單發現係年初一半夜2點發出, 咁夜係冇可能咯.....而且我媽根本唔識發SMS...
打去3 CS complain, 佢只係話酌情退回費用, 仲話一定係呢個電話發出

伯爵府

chemlo0920 發表於 19-3-21 17:54
有冇重set whatsapp?
裝whatsapp時,有收過我sms

吓?!我上個月真係被收多咗$0.6呀!我見好少錢就費事問。咁啱上個月定上上個月重裝咗whatsapp,絕對無send過sms。

伯爵府

我反而收到不知名人的sms

珍珠宮

好媽媽勳章

hohoho2013 發表於 19-3-21 18:16
樓主ge情況未試過。
我用數碼通儲值卡,試過喺屋企無啦啦收到佢sms嚟話我用數據上網,首一小時8蚊,當時用 ...

「遲d會將呢張儲值卡轉去中移動 」~
請問轉去中移動意思是上台嗎?
還是繼續儲值卡,儲值卡都可上台?

首頁

尾頁

跳至