自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

啱啱結婚,第一年派利是,想問下大家:
(我同老公各有工作,平時供樓一人一半,其他雜費就老公出,老公就唔會額外比家用我。)

請問同我差不多情況的jm, 你地新年老公仲會不會比錢你地過年?咁新年包利是的利是錢是各自包自己嗰份嗎?親戚啲利是係自己派比自己嗰邊嗎?

大家可唔可以分享下大家的做法,等我參考一下:mother:謝謝~

寶石宮

2019新春慶豚圓 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我係屋企雜費係一人夾個數出黎交, 封利是都係果度攞錢, 跟住收到既又會留起, 等下一年用黎封利是

你可以問下c6大約封幾錢一封, 要預幾多, 順便mark底條數比佢睇要幾錢, 佢識做就會自動比錢你啦

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆 gmvn123 的帖子

我上年第一年以人妻身份過年, 過年送禮果D禮盒就我負責買~ (不過我都係用COUPON買, 唔洗比錢)

唱利是果D 錢就一人一年, 老公亦唔會比錢我過年, 因為我有工返, 食自己~

會比錢 媽咪 同 99 (呢D都係自己出心)

伯爵府

gmvn123 發表於 19-1-8 16:15
(我同老公各有工作,平時供樓一人一半,其他雜費就老公出,老公就 ...
我老公負責唱新鈔, 所以變相係佢比錢我封利是。
如果數目唔大, 而平時雜費已經係你老公出, 你付擔得到可以幫佢封定利是?
如果數目大, 同佢商量下來緊新年封利點安排...
男家親戚人數你心中有數, 咁你問佢公司(通常派單封)大約要預幾多封? 每封金額
$20, $50, $100...
佢心水清可能會上繳利是錢比你呢...利是錢都可以列入雜費(如果你有負擔)

珍珠宮

TMC3012 發表於 19-1-8 16:21
我係屋企雜費係一人夾個數出黎交, 封利是都係果度攞錢, 跟住收到既又會留起, 等下一年用黎封利是

你可 ...

我都係咁

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

家家户户都唔同,啱我未必啱妳,啱妳又未必啱我,係度問不如同老公商量下

wcpcelia    發表於 19-1-9 17:37
有請 Top 1 wcpcelia 小姐不要點評我喇, 謝謝合作啊!

珍珠宮

我的家用內已包括各項支出,每月收固定數,所以呢兩個月會使突,其他月份儲定咋
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

會,年年老公比錢我過年,因為我冇雙糧 佢有

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

家庭開支共同分擔,逢年過節各自處理自己的親友,不必遷就對方消費水平。

象牙宮

回覆樓主:

家家不同 雙方傾吓點做

大宅

2019勳章 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 熱血金章 秋日勳章 玩具勳章 熱血勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我地係每月一人一份, 一樣大既數,當公數.
屋企開支全部都係呢度扣, 包括利是錢(無計邊個多封D),
平時佢屋企定我屋企食飯錢都係呢度扣,
開左個whatsapp 谷記數, 到入數時扣返咁~

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

其實真係雙方開門見山傾下點分配好啲,相反上網問完人,然後同老公講講人哋咁咁咁,可能老公更唔高興,覺得樣樣要比較。

伯爵府

(我同老公各有工作,平時供樓一人一半,其他雜費就老公出,老公就 ...

各自派自己親戚,我自己準備女家,佢自己準備男家,今年有白事,一律唔派唔去拜年

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我老公由結婚第一年比錢我包利是,派晒所有人,男女家親戚及同事,無分我定佢,淨左就我袋

不過2公婆,邊有分你我

大宅

自己老公緊係問返自己老公啦。。人人背景,經濟也不同,好難可以參考人地喎。。。。不如你將你心裡既想法同老公講仲好啦

男爵府

我同你屋企支出狀況差唔多,
都係大約每人出一半,
冇另外收“家用/零用”

利是錢各有各比,
我比我啲親戚朋友同事,
佢比佢啲親戚朋友同事,
自己一個比哂雙封,
不過老公同事多,佢封比同事係單封

男爵府

利是錢全部老公比
新年前再比一筆錢我買野過年

利申:
我地2個都有工作
中產收入

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

油麥麥 發表於 19-1-8 16:42
家家户户都唔同,啱我未必啱妳,啱妳又未必啱我,係度問不如同老公商量下
...

同意。

翡翠宮

利是有十元。廿元。一百。五百。單封。双封

家家不同

派比邊個幾大封。自己商量計数
玩具萬歲!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

食自已+各自派自己親戚

首頁