意見反饋
義工

湊B百科 今日: 2|主題: 3153

急!!!!求救

大宅

國民生產總值:1206

我岩岩冇留意到包裝寫乜,食咗幾粒朱古力,點知掉包裝先睇到原來含1.3%酒精...
點算好?我係咪唔好餵奶好d?

王國熱話
點解老婆係都要同她媽媽住?
離婚律師介紹
C6每次工作壓力大,就會搵我同小朋友發脾...
關係攪成咁

珍珠宮

國民生產總值:43120

BB防敏心得分享勳章

你可以泵佢出黎,隔日再餵架

男爵府

國民生產總值:8107

siufatmama 發表於 19-1-8 19:37
我岩岩冇留意到包裝寫乜,食咗幾粒朱古力,點知掉包裝先睇到原來含1.3%酒精...
點算好?我係咪唔好餵 ...

應該無咁嚴重⋯⋯

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-8 19:39
你可以泵佢出黎,隔日再餵架

明白了

珍珠宮

國民生產總值:41581

應該冇咁嚴重嘅,泵出來囉,第二日先喂

翡翠宮

國民生產總值:89395

BB防敏心得分享勳章

應該唔會過到BB,如果擔心,暫時唔好喂BB飲人奶。

大宅

haha748494 發表於 19-1-9 22:59
應該唔會過到BB,如果擔心,暫時唔好喂BB飲人奶。

我隔咗4個鐘先餵比佢,見佢都冇事
不過下次會再睇清楚先食

公爵府

國民生產總值:29618

siufatmama 發表於 19-1-8 19:37
點算好?我係咪唔好餵 ...

嗰度只係好少好少酒精。。。即刻餵都冇問題啦。

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-1-10 13:37
嗰度只係好少好少酒精。。。即刻餵都冇問題啦。

見好多媽媽話有酒精嘅奶唔餵得喎
不過我見佢啜完都冇野

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 siufatmama 的帖子

系吖,喂緊人奶,食嘢方面都系要注意下。

大宅

haha748494 發表於 19-1-10 16:24

系吖,喂緊人奶,食嘢方面都系要注意下。

下次會注意返架啦

公爵府

國民生產總值:29618

siufatmama 發表於 19-1-10 14:09
見好多媽媽話有酒精嘅奶唔餵得喎
不過我見佢啜完都冇野

係視乎攝取量。你嗰幾粒朱古力得好少好少,根本唔會有幾多落到奶,除非你食完啲朱古力都覺得醉啦。嚴格嚟講,就算飲咗一支細啤酒,一般成人兩三個鐘後身體已分解酒精(確實幾耐視乎飲品種類、份量、體重等)。

以下資料來自國際母乳顧問 Kellymom 網頁

Breastfeeding and Alcohol

By Kelly Bonyata, IBCLC

Guidelines
  • Current research says that occasional use of alcohol (1-2 drinks) does not appear to be harmful to the nursing baby.
  • Per Hale (2017), “mothers who ingest alcohol in moderate amounts can generally return to breastfeeding as soon as they feel neurologically normal.”
  • The American Academy of Pediatrics Section on Breastfeedingnotes: “ingestion of alcoholic beverages should be minimized and limited to an occasional intake but no more than 0.5 g alcohol per kg body weight, which for a 60 kg mother is approximately 2 oz liquor, 8 oz wine, or 2 beers. Nursing should take place 2 hours or longer after the alcohol intake to minimize its concentration in the ingested milk.”
  • Many experts recommend against drinking more than 1-2 drinks per week.
  • There is no need to pump & dump milk after drinking alcohol, other than for mom’s comfort — pumping & dumping does not speed the elimination of alcohol from the milk.

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-1-10 18:52
係視乎攝取量。你嗰幾粒朱古力得好少好少,根本唔會有幾多落到奶,除非你食完啲朱古力都覺得醉啦。嚴 ...

哇 好詳細嘅回覆多謝你先
又長知識啦!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

等BB戒左人奶,再放開肚皮,食果D之前想食,又唔可以食嘢。

珍珠宮

國民生產總值:41581

siufatmama 發表於 19-1-9 23:02
我隔咗4個鐘先餵比佢,見佢都冇事
不過下次會再睇清楚先食

冇事就放心喇,下次注意D

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.