懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以我嘅個人忍知,澱粉質會係引致血糖高,咁我知道咗自己中咗妊娠糖尿病 之後,就盡量跟營養師餐單食同埋盡量戒澱粉質, 血糖指數一直都靚仔,係4至5度。。 今日去醫院篤手指,見營養師,佢見到我寫乜嘢食過啲乜嘢,居然鬧我做乜自己戒咗澱粉質,唔完全跟佢餐單食,然後喺醫院食午餐,營養師話人人都要食曬嗰碗飯,兩個鐘後篤手指,即刻超標,又肥佬,抽咗血去驗,啱啱收到醫院電話過咗7,又要再入醫院,我真係覺得係果碗飯累事,我唔明白點解唔畀戒澱粉質。 有冇姊妹知道原因?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

係咁架佢地!我無戒哂,但食唔夠,都比佢鬧! 佢餐單要食五匙,佢問我時,我話食左少少,佢追問我即係幾多,我話大約三匙,佢就話唔得!一定要5匙!
不過,其實戒哂澱粉黎keep血糖低係唔健康ge, 以均衡營養黎計,所以佢地跟數據做野就係咁...
大事化小, 小事化毛.........

侯爵府

KittyKittylolo 發表於 19-1-8 22:05
以我嘅個人忍知,澱粉質會係引致血糖高,咁我知道咗自己中咗妊娠糖尿病 之後,就盡量跟營養師餐單食同埋盡 ...

我妊娠糖尿果陣都有食澱粉質,不能全無

有咗bb既要控制血糖,亦要有均衡嘅營養供應俾bb,唔係單單血糖靚就ok

男爵府

因為食唔夠碳水化合物就會產生酮體,而你身體裡面酮體太多會導致 bb 中毒。
我唔明,你覺得醫生同營養師會害你?
點解要全戒碳水化合物??
食正確份量,睇下自己胰島素係咪真係唔夠,咁樣先係真正幫緊 bb...

大宅

KittyKittylolo 發表於 19-1-8 22:05
以我嘅個人忍知,澱粉質會係引致血糖高,咁我知道咗自己中咗妊娠糖尿病 之後,就盡量跟營養師餐單食同埋盡 ...

我都中咗,不過我自己攞黎衰,夜晚鐘意宵夜,空腹keep 住6咁上下,食完野都正常。多菜少肉。

男爵府

小驚 發表於 19-1-8 23:42
因為食唔夠碳水化合物就會產生酮體,而你身體裡面酮體太多會導致 bb 中毒。
我唔明,你覺得醫生同營養師會 ...

講得真好。世上真係有好多自覺比專業人士更叻嘅自以為是嘅人。
陀b需要各種營養,樓主係要唔跟人地專業知識整出黎嘅餐單,其實對營養師同醫生無影響,反正將來承受後果嘅係自己同個b。

複式洋房

原來會產生酮體,咁我明白了

複式洋房

KILW 發表於 19-1-9 02:46
陀b需要各種營養,樓主係要唔跟人地專業知 ...

我冇自覺比專業人士更叻,我只係唔明白點解 唔可以全戒澱粉質,佢又冇解釋,而且政府醫院實在太多醫療事故,我對佢哋冇乜信心,營養師應該解釋清楚畀我聽點解吾可以全戒澱粉質, 會有咩問題,而唔係只鬧我做乜戒,咩都唔解釋,呢啲係溝通問題

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唯有配合醫生,完全戒晒都冇可能。

珍珠宮

對亞,同意,講得真係好,

複式洋房

非常同意你講法。。

男爵府

KittyKittylolo 發表於 19-1-9 08:08
原來會產生酮體,咁我明白了

營養師都無同我講,係醫生解釋俾我聽...
唯有聽聽話話咁過呢幾個月啦

男爵府

Stephanie323 發表於 19-1-9 18:34
非常同意你講法。。

你而家朝早空腹血糖點呀?

男爵府

你只係用一個唔正常方法黎過左過測試, 唔代表你身體無問題同方法岩, 全戒澱粉質, 而你陀緊b, 一定係唔應該咁食法....危害自己之餘, 仲有bb呀

洋房

其實都係醫療資源不足問題。我產檢同營養師都有睇過私家同公立,營養師私家的第瑋次見見我成45分鐘,覆診都見足半個鐘,就可慢慢講,公立就10分鐘。你要問佢先講,或者見之前自己先上網/睇書了解咗有唔明先問,否則佢都未必咁詳細解釋。

複式洋房

小驚 發表於 19-1-9 18:44
你而家朝早空腹血糖點呀?

朝早空腹系正常,4.4

複式洋房

YuriOtome 發表於 19-1-9 19:10
其實都係醫療資源不足問題。我產檢同營養師都有睇過私家同公立,營養師私家的第瑋次見見我成45分鐘,覆診都 ...

請問可唔可以pm 私家營養師畀我呀

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

妊娠糖尿,真係要跟足營養師既餐單食架,雖然我自己都唔知道可能食少又會影響D咩...

複式洋房

正確。

別墅

產生酮體,會影響到bb 腦部發育。所以你千萬不要戒澱粉質。要跟足餐單,我都係其中一份子。請加油!

首頁

尾頁

跳至