意見反饋
義工

懷孕前後 今日: 218|主題: 66946

跳至
有無古典式開刀(即打直開刀)後又順產噶jm?

複式洋房

國民生產總值:171

醫生話我古典式開刀傷口好大,加上子宮入邊噶傷口係倒T型,以後再生BB一定要再開刀,話順產子宮收縮時驚我個子宮頂唔順。但係我本身真係好驚開刀,兼且直開會傷好多風險高好多⋯心思思以後如果再生想順產⋯⋯唔知有無可能咧有無jm可以分享下你地噶經驗咧?

王國熱話
菲律賓 OWWA, OEC申請時間
工人三月就完两年约,我亦已簽左新工人...
工人回鄕是否不用還$?
想請姐姐, 但唔想同住

翡翠宮

國民生產總值:89395

BB防敏心得分享勳章

到時先算,要睇BB胎位各方面。我系打直,兩胎相差10歲,醫生都話可以試順產。

FB體驗帳戶

國民生產總值:196

YINCHAUWONG 發表於 19-1-9 00:26
醫生話我古典式開刀傷口好大,加上子宮入邊噶傷口係倒T型,以後再生BB一定要再開刀,話順產子宮收縮時驚我 ...

我古典式開刀,醫生誅如果再生順產係驚子宮爆,所以一定要再古典式開刀同足月就開。我無諗住生第2胎,但之前有睇過話開刀確係會爆風險大。

複式洋房

haha748494 發表於 19-1-10 16:20
到時先算,要睇BB胎位各方面。我系打直,兩胎相差10歲,醫生都話可以試順產。 ...

咁我都有番少少信心,但係我子宮係倒T傷口

複式洋房

阿隨 發表於 19-1-11 01:16
我古典式開刀,醫生誅如果再生順產係驚子宮爆,所以一定要再古典式開刀同足月就開。我無諗住生第2胎,但之前 ...

醫生都係同我講再生順產子宮收縮噶時候驚子宮傷口頂唔住,即係會有爆噶風險。同樣建議再開刀⋯我當時發燒緊急開刀噶,好多風險。我家下聽到再生都要再古典式開刀都腳仔軟了

子爵府

國民生產總值:11516

你到時搵到人同你順產先再算la.
倒T 風險一樣甘大,應該無咩醫生醫院會敢同你搏。
不過上胎古典式/倒T, 下一胎再開刀唔使開返古典式架喎,正常式都可以 (肚皮傷口打直唔等於裡面都係打直開)

侯爵府

國民生產總值:23848

瞓得好勳章

醫生話我古典式開刀傷口好大,加上子宮入邊噶傷口係倒T型,以後再生BB一定要再開刀,話順產子宮收縮時驚我 ...

我第1胎係打直緊急開刀 ,
第2胎順產,
第3胎打直開刀

大宅

國民生產總值:1091

尋日我開刀,佢原本都話我有可能古典式開刀,你係指肚外面打直既意思嗎?我最後係打直開,不過我好奇諗,曾經開過刀就會有機會胎盤植入,會胎盤黏住上胎舊傷口,咁如果呢胎打直開刀,范圍咁大同位置咁高,咪仲容易胎盤黏住傷口,唔知係咪咁呢!樓主係咩事要古典式開刀呀?

大宅

國民生產總值:1091

sasa0516 發表於 19-1-12 06:40
第2胎順產,
第3胎打直開刀

每胎相隔左幾耐?係咩原因兩胎都要開刀呀?我都好想再生,不過呢胎已經出血兩個月,太多問題,都唔敢再博第3個

侯爵府

國民生產總值:23848

瞓得好勳章

sscc0113 發表於 19-1-12 12:28
每胎相隔左幾耐?係咩原因兩胎都要開刀呀?我都好想再生,不過呢胎已經出血兩個月,太多問題,都唔敢再博第 ...

第1個同第2個隔13年
第2個同第3個隔5年
第一胎食全餐,宮頸突然由10縮到1
要即開刀,因為bb卡住左
第2胎因為生女 ,所以99同老公堅持順產,攪到出胎盤時爆血,失血過多,產後痛左個幾月,食唔到坐唔到訓唔到,連dodo都有陰影
第3胎,所以直接開刀

子爵府

國民生產總值:10670

2019勳章

回覆樓主:

我第一胎早產,肚臍對下直開,個時仲用釘埋口
我都好驚第二胎都要

翡翠宮

國民生產總值:89395

BB防敏心得分享勳章

回覆 YINCHAUWONG 的帖子

加油,預祝你同BB順順利利。

大宅

國民生產總值:2096

2019勳章

古典式開刀係政府定私家同你開

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Nbs 發表於 19-1-12 00:50
你到時搵到人同你順產先再算la.
倒T 風險一樣甘大,應該無咩醫生醫院會敢同你搏。
不過上胎古典式/倒T, 下 ...

我係肚皮打直,入邊傷口倒T

複式洋房

sasa0516 發表於 19-1-12 06:40
第2胎順產,
第3胎打直開刀

好犀利!咁你知唔知你入邊傷口係咪都係打直啊?

複式洋房

sscc0113 發表於 19-1-12 12:24
尋日我開刀,佢原本都話我有可能古典式開刀,你係指肚外面打直既意思嗎?我最後係打直開,不過我好奇諗, ...

我係肚外面打直,入邊倒T傷口。我係極早產緊急開刀,醫生話因為我肚仲未落去,bb仲係上面所以祇可以做古典式開刀⋯⋯

複式洋房

李露眉 發表於 19-1-12 13:32
我第一胎早產,肚臍對下直開,個時仲用釘埋口
我都好驚第二胎都要

我都係因為早產,肚臍對下直開。但係我唔知我有冇用釘⋯傷口家下好肉酸自己睇到都驚

複式洋房

Carmen8080 發表於 19-1-12 21:46
古典式開刀係政府定私家同你開

政府開噶⋯

大宅

國民生產總值:2096

2019勳章

古典式係咩情況咁開 真係好嚇人 係咪好緊急先會咁開法呢

複式洋房

Carmen8080 發表於 19-1-14 00:52
古典式係咩情況咁開 真係好嚇人 係咪好緊急先會咁開法呢

緊急情況,同埋仲有D特殊情況都祇可以做古典式,例如我極早產,BB仲未落去下面個位度,所以無辦法做橫開⋯

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.