自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

相信好多學生都會沉迷打機,尤其青春期的學生更難搞,你們會點做? 如果除了返學,做好功課外,其餘時間都是電玩,對其他興趣0,唔想上興趣班唔想補習

別墅

2019新春慶豚圓

hellomiki 發表於 19-1-9 04:18
相信好多學生都會沉迷打機,尤其青春期的學生更難搞,你們會點做? 如果除了返學,做好功課外,其餘時間都是 ...

真係好難,我以前自己都係,除非佢搵到其他興趣,又或者知道自己太沉迷.
我覺得如果佢做好曬其他應該做嘅嘢先打機就算啦
試下不停鼓勵同佢試下其他嘢,或者同佢一齊出街做其他嘢

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

相信好多學生都會沉迷打機,尤其青春期的學生更難搞,你們會點做? 如果除了返學,做好功課外,其餘時間都是 ...

每晚睇幾耐書就可以打幾耐機

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

以前啲男仔約埋返學,放Lunch,,放學打波。
而家啲男仔約埋打機

公爵府

回覆樓主:

要看父母從小有冇陪養比玩手機更有趣的活動,一個玩彈琴,玩樂器的人佢冇時間冇興趣去玩手機的,一個玩微形clay的手工的人佢都冇興趣,一個熱愛露營行山的家庭都冇興趣,仲有好多活動比手機更好玩,這要看父母從小有冇親子營造氣氛,這個難度係好高要花時間,耐性先可以做到亦不少人係做唔到的

wcpcelia    發表於 19-1-9 10:39

大宅

fundfund 發表於 19-1-9 07:02
每晚睇幾耐書就可以打幾耐機

這招只適用於小學生,年青人就唔受這套!

大宅

spikenard 發表於 19-1-9 07:25
要看父母從小有冇陪養比玩手機更有趣的活動,一個玩彈琴,玩樂器的人佢冇時間冇興趣去玩手機的,一個玩微形 ...

這個是我一直以來嘅想法,但原來到了反叛期的青年人真係可以好唔同!

公爵府

issactmaria 發表於 19-1-9 08:55
這個是我一直以來嘅想法,但原來到了反叛期的青年人真係可以好唔同!

反叛期係幼兒期的反映,佢年幼時覺得受限,無權無能力做的決策能力,到佢大了有自主能力就反抗,但最重要係你有用心用力去做,佢接唔接受就另一回事

侯爵府

2019勳章

spikenard 發表於 19-1-9 07:25
要看父母從小有冇陪養比玩手機更有趣的活動,一個玩彈琴,玩樂器的人佢冇時間冇興趣去玩手機的,一個玩微形 ...

我女正正就是一有時間就會去練琴、小提琴、溫習德文!從小我就比佢學佢想學既活動!到今天她都仍然不愛玩電子產品!所以就好睇家長點樣比活動小朋友既安排喇!

大宅

spikenard 發表於 19-1-9 09:07
反叛期係幼兒期的反映,佢年幼時覺得受限,無權無能力做的決策能力,到佢大了有自主能力就反抗,但最重要 ...

你孩子過了反叛期嗎?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

而家電子世界, 手機個個都有, 真係好難避免唔比佢哋用.

有一次 lunch time 在 m 記見到一大班初中男生, 個個都機不留手, 進入忘我世界.

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

issactmaria 發表於 19-1-9 08:53
這招只適用於小學生,年青人就唔受這套!

高中可能難d 控制,我個果初中,暫時都肯聽話

珍珠宮

Onlok 發表於 19-1-9 07:10
以前啲男仔約埋返學,放Lunch,,放學打波。
而家啲男仔約埋打機

以前都係約埋打機啦

公爵府

姸媽 發表於 19-1-9 09:15
我女正正就是一有時間就會去練琴、小提琴、溫習德文!從小我就比佢學佢想學既活動!到今天她都仍然 ...

係架,我年青時每日用4個鐘彈琴,仲學結他,再大d學古箏,再有空學整蛋糕,再有d空再整手工其實真係冇乜時間玩手機星期天仲反主日學

wcpcelia    發表於 19-1-9 10:39

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

ash_yehyeh 發表於 19-1-9 09:45
以前都係約埋打機啦

街機?

珍珠宮

你既細路係幾時開始接觸打機?接觸之前,有咩嗜好呢?

珍珠宮

Onlok 發表於 19-1-9 09:49
街機?

係屋企打街頭霸王

我以前都有去玩過下

公爵府

issactmaria 發表於 19-1-9 09:31
你孩子過了反叛期嗎?

未到,但我過了

我有反判期但好短暫的,都好深知我的反判原因係我母親偏心

男爵府

回覆樓主:

2x年前
我哥本身日日去踢波
但傷左膝蓋做完手術冇得再踢
之後日日屋企打機,係沉迷
以前爸媽返工唔會理
會考衰左,之後俾錢讀私校,AL再炒,冇入大學讀ive
咁當然依家冇穿冇爛,之後都讀左遙距個d大學,結左婚有份ok的工。

所以我覺得,要從少培養佢一種健康的活動,要從少做,否則真係好難改。

搵老師社工幫下

大宅

係呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊