1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友男仔20個月大 , 扭計多數都係因為要睇電視或想玩手機 每次我地比佢睇都好克制 會set alarm 玩到鐘響一定會收返 收返之後 每次扭到大喊
每一次解決既方法都係要大聲話佢 佢先會唔喊 or 唔再扭 當然幾個字後又再扭過 佢特別扭媽媽 見到親媽媽都會咁扭

真係唔想日日打開個喉嚨黎話佢 但暫時只有呢個方法佢先會知唔可以扭
有無jm 有方法?感激

大宅

Ybusx 發表於 19-1-9 07:07
小朋友男仔20個月大 , 扭計多數都係因為要睇電視或想玩手機 每次我地比佢睇都好克制 會set alarm 玩到鐘響 ...

我囡都係20個月,我從不會比電話佢玩,因為知道開始了就返唔到轉頭。而電視就必須我同佢一齊睇先會睇,但事前會講好數,看完15分鐘就要休息眼睛。

別墅

carol@@ 發表於 19-1-9 08:24
我囡都係20個月,我從不會比電話佢玩,因為知道開始了就返唔到轉頭。而電視就必須我同佢一齊睇先會睇,但 ...

我地都有講好數架 不過都係會扭
你囡囡熄電視後會唔會繼續扭?

大宅

Ybusx 發表於 19-1-9 10:53

我地都有講好數架 不過都係會扭

會叫要再看電視,但會同佢講看完電視要休息一下眼睛,然後用其他東西分散注意力,好快忘記看電視。不過我屋企只係我陪佢看會開電視,平日係長期不會開的

大宅

Ybusx 發表於 19-1-9 07:07
小朋友男仔20個月大 , 扭計多數都係因為要睇電視或想玩手機 每次我地比佢睇都好克制 會set alarm 玩到鐘響 ...

我有兩個approach:
1,事先講明只睇xx分鐘。睇完就熄機。如果佢大喊,我就由佢喊,但陪住佢同試吓攬吓佢,話我知你好想睇,但小朋友睇太多眼睛會壞,唔可以再睇。等佢自己喊到夠,唔讓佢,亦唔鬧佢。
2,事先講明只睇xx分鐘,但睇完有鍾意啲生果食/或鍾意嘅書睇/可以去公園。如果扭計要睇耐啲就冇享受。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢咁樣扭既話,試下咪理佢

珍珠宮

carol@@ 發表於 19-1-9 08:24
我囡都係20個月,我從不會比電話佢玩,因為知道開始了就返唔到轉頭。而電視就必須我同佢一齊睇先會睇,但 ...

你就好喇,雖然我都好嚴格,不過發現亞囡最近好迷手機,主要係長輩比較縱

大宅

GCHK 發表於 19-1-9 17:36
你就好喇,雖然我都好嚴格,不過發現亞囡最近好迷手機,主要係長輩比較縱
...

長輩縱呢樣真係無法解決。
我同囡睇親都只係一些教育性質的電視,爺爺一見到我陪個囡看電視,就會用challenge 的眼神同話氣問我點解同個孫睇電視。但佢又唔諗下我看前要同個囡做定幾多思想教育,先可以控制到之後的行為

水晶宮

我由佢喊

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

藍尾巴 發表於 19-1-9 21:57
用分鐘對佢咁細係無意義,用個例子,你打牌打機,都唔會話10mins就要完,要收就收。我多數比佢睇一陣,覺得 ...

同意!我平時都係咁做 同埋樓主set alarm呢個方法對大個啲的小朋友會比較有用

如果佢特別扭媽媽,會唔會係媽媽平時的處理唔夠堅持,或者態度唔夠明確

珍珠宮

carol@@ 發表於 19-1-9 17:44
長輩縱呢樣真係無法解決。
我同囡睇親都只係一些教育性質的電視,爺爺一見到我陪個囡看電視,就會用challe ...

係亞,你講得好有道理

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我都係由佢喊~試多幾次知道你唔讓步就唔會再扭

男爵府

藍尾巴 發表於 19-1-9 21:57
用分鐘對佢咁細係無意義,用個例子,你打牌打機,都唔會話10mins就要完,要收就收。我多數比佢睇一陣,覺得 ...

咁樣D小朋友容易受落D

男爵府

我囡都係一坐低食飯就話要睇you tube, 唔俾睇佢就會不停扭或者唔開口食飯。我都冇晒辦法,唯有一食完就關左佢。我諗等佢再大啲明白多啲先再限制佢

首頁

尾頁

跳至