在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心,平時返工都忙,有位家長由一年班不斷向我投訴我小朋友曳,欺負佢囡,我小朋友是有錯,我認,一開始我每次都道歉退讓,又或者要我囡寫檢討,有時佢都喊住話我唔信佢。我都瞭解情況,佢哋兩個小朋友真的很friend,經常一齊玩,有磨擦,都是正常,但佢小朋友,很喜歡向家長投訴

大宅

annieliu1988 發表於 19-1-9 07:44
好唔開心,平時返工都忙,有位家長由一年班不斷向我投訴我小朋友曳,欺負佢囡,我小朋友是有錯,我認,一開 ...

有次和班主任講我小朋友令到那位家長有抑鬱 , 每次家長都一大段一大段send過來話我,有時話我掛住返工唔湊女,有時話爺爺湊很可憐,話我女冇家教 (好似佢全職湊小朋友很偉大,看不起全職媽媽),講得多,佛都有火。 爆句粗,我點教,關你撚事。并 Delete埋佢,另外加我再爆粗罵我小朋友,勁過分d說話

大宅

annieliu1988 發表於 19-1-9 07:44
好唔開心,平時返工都忙,有位家長由一年班不斷向我投訴我小朋友曳,欺負佢囡,我小朋友是有錯,我認,一開 ...

這次圖片的事件是當天英文考試,考前我小朋友默背寫D紙仔,之後 Share比朋友仔一齊記(不是考試作弊),佢家長當天晚上質問我點教女,其實好小事,我不覺得小朋友錯,但這樣俾人話,很唔開心 已經不是一次兩次

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

不關ftm和working mother的事情,系教育仔女的問題~我覺得兩個小朋友同埋兩個家長都有問題,不喜勿插~不過我對過度反應的家長無咩好感,我女同學仔的媽咪都有甘無事找事,小事化大事的人~

大宅

0030 發表於 19-1-9 09:29
不關ftm和working mother的事情,系教育仔女的問題~我覺得兩個小朋友同埋兩個家長都有問題,不喜勿插~不 ...

佢不止第一次話我返工冇教好女,覺得我小朋友爺爺湊好可憐,佢full time 媽媽教到小朋友好好,這種說話我可以當冇事,但長期騷擾我,就很大問題。
重點是語言暴力,人生攻擊,還要攻擊我的小朋友,我相信冇一位家長可以接受到

侯爵府

回覆 annieliu1988 的帖子

人家你管不了,只可以同自己小朋友講,以後盡量不要同這個同學仔玩~不接觸就無矛盾~小朋友乖不乖我相信同父母是不是在職無直接關係,不能講ftm湊的小朋友就比較乖之類的~面對這類家長敬而遠之~

男爵府

開心吸收勳章

我建議轉校,甘樣落去唔系辦法....哩個家長個腦有問題.

大宅

0030 發表於 19-1-9 10:49

人家你管不了,只可以同自己小朋友講,以後盡量不要同這個同學仔玩~不接觸就無 ...

我有和小朋友傾過這個問題,都和學校溝通過,但學校不了了之,升班都冇分開佢哋,還要挨住坐 佢哋一日坐一齊,佢媽咪點都有說話我聽

大宅

SUKI20062014 發表於 19-1-9 14:36
我建議轉校,甘樣落去唔系辦法....哩個家長個腦有問題.

我會聯絡學校睇下怎樣處理,真的很煩惱, anyway,謝謝你

侯爵府

同班主任反映調位置~正常班主任都會調位置的~

大宅

0030 發表於 19-1-9 16:03

同班主任反映調位置~正常班主任都會調位置的~

今日打俾班主任,佢話會處理,謝謝你,呻完好返D

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

只係睇咁少資料, 好難決定邊位啱, 不過咁, 作為家長, 點都唔好用粗口啦, 仲black & white咁, 一陣只會比人哋多一樣嘢話你無家教!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

別墅

回覆樓主

以後唔一齊玩咪得囉!

大宅

健健BB 發表於 19-1-10 11:13
以後唔一齊玩咪得囉!

哈哈,我會遠離佢的,冇野啦 ,呻完好好多

大宅

escalate to school principle?

侯爵府

2024年龍年勳章

但你都唔應該打粗口

ada_fung    發表於 19-1-18 10:51

男爵府

回覆樓主:

小朋友鍾意咪一齊玩囉, 家長都唔應該阻止小朋友交友自由。家長要以身作則, 尊重他人, 以禮相待。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

點解你仲唔block左依位家長?

大宅

hahaha1231 發表於 19-1-14 15:50
但你都唔應該打粗口

佢嬲緊嘛……

大宅

annieliu1988 發表於 19-1-10 11:47
哈哈,我會遠離佢的,冇野啦 ,呻完好好多

我也聽过類似芝麻綠豆事,個家長成日打電話來比我同事……投訴哩樣個樣……攪到我同事非常不開心…………但是'我同事个仔的班主任不跟進,沒有安排調位,班主任說會因為咁而調位,结果我同事日日被那個家長鬧,最后,我同事block.佢電話

首頁

尾頁

跳至