自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

冬季姐姐 發表於 19-1-13 23:45

XR5千幾用720mon,單鏡頭,貴到飛起啦!而家蘋果啲阿頭食 ...

6千幾呀

男爵府

BK Milk勳章

232 發表於 19-1-14 15:52
iPhone 6+ 收幾錢?

你上Apple store 官網打返model number 會話你知收幾錢!
6+ 係咪= 6S?
iPhone 6s:
64G $1495
128G $1590

男爵府

BK Milk勳章

cha1125 發表於 19-1-14 14:37
回覆 Ferfer88 的帖子

我個HOME制壞左,唔知會唔會扣錢

應該會扣$ 有白點、 黑點、 爆mon 實扣$ 。
但機身點花都收( 我部機跌幾次係勁花)

男爵府

BK Milk勳章

karrymum 發表於 19-1-14 15:23
買iphone 8

我已經有部iPhone 8 .
我見部iPhone 6 收得咁好價trade部RX 來打機都好(A12 芯)

翡翠宮

Ferfer88 發表於 19-1-14 17:27
我已經有部iPhone 8 .
我見部iPhone 6 收得咁好價trade部RX 來打機都好(A12 芯)
...

同事部XR食雞畫面唔得喎,始終720

大宅

kelvin1206 發表於 19-1-14 16:53
早一兩年就華為, 而家太貴啦, 揀得內地牌子都係揀價錢, 大可以揀小米, oppo, oneplus等等, 好多選擇

唔計 ...

我都咁諗,買得內地牌子仲要咁貴,但新出既iphone xs max 又咁貴,又d吾捨得,iphone 7/8 d人都話好用,冇理由買返舊機,唉,

男爵府

oilylam 發表於 19-1-14 18:19
我都咁諗,買得內地牌子仲要咁貴,但新出既iphone xs max 又咁貴,又d吾捨得,iphone 7/8 d人都話好用,冇 ...

咁買XR, 呢部受批評主要係影相唔靚同埋畫面唔靚, 可以去專門店試呢兩樣野睇下你覺得係未咁差~

買舊機仲可以揀買X, 同XR個樣係一樣, CPU就舊一代 (但都仲係貴過XR喎)

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

舊年 9 月部 iphone 6 入咗水, 用咗 2 個月都未死.但日日都怕佢突然死亡.
所以換機. 勁肉痛.

部 iphone 6, 到今日都仲可以開到.
真心覺得 iphone 好用.

換機時, 我有諗換 samsung.
但怕用兩年就壞, 所以算啦.
用返 iphone.

翡翠宮

oilylam 發表於 19-1-14 18:19
我都咁諗,買得內地牌子仲要咁貴,但新出既iphone xs max 又咁貴,又d吾捨得,iphone 7/8 d人都話好用,冇 ...

唔需要Leica,其實可以買榮耀,計落三千幾港紙都係用旗艦麒麟980CPU,同A12一樣係7納米制程,最新技術。有齊NFC、Supercharge等等,不過行貨要等下,内地啱啱出,暫時唔易買到。

https://item.m.jd.com/product/100002642218.html

翡翠宮

kelvin1206 發表於 19-1-14 16:53
早一兩年就華為, 而家太貴啦, 揀得內地牌子都係揀價錢, 大可以揀小米, oppo, oneplus等等, 好多選擇

唔計 ...

Oneplus呢啲只能夠同榮耀比,榮耀旗艦都係三四千,我覺得抵玩;Mate、P系列超班賣貴啲都正常,但都遠不及iphone貴。

男爵府

lyh80115 發表於 19-1-15 11:27
Oneplus呢啲只能夠同榮耀比,榮耀旗艦都係三四千,我覺得抵玩;Mate、P系列超班賣貴啲都正常,但都遠不及i ...

>>>Mate、P系列超班賣貴啲都正常
呢條路當年三星都行過, 做左市佔出黎就出"高階旗艦", 黎黎去去都係賣影相, 賣變焦, 價錢貴一大截, 正唔正常就見仁見智...都係果句, 搵得內地牌子梗係搵價錢, 講其他就去左揀其他android牌子

但同意iphone貴, 今年iphone策略明顥出錯, 取消SE系列想將本身低階機用家推上XR, 舊機用家推上XS, 放棄平價市場... 但市場就放棄左啦, 但結果低階機用家價差太大寧願唔換機, 舊機用家就換電搞掂

大宅

Nova4香港幾時會出,有冇人知?

翡翠宮

kelvin1206 發表於 19-1-15 12:37
>>>Mate、P系列超班賣貴啲都正常
呢條路當年三星都行過, 做左市佔出黎就出"高階旗艦", 黎黎去去都係賣影相 ...

都唔緊要,華為而家要搶市場,仲係抵買,當佢似三星hea出賣高價時,我自然會轉去抵玩嘅牌子,我從來唔崇拜牌子,經常轉,科技産品最緊要肯試肯創新。

翡翠宮

Michelle770 發表於 19-1-15 13:06
Nova4香港幾時會出,有冇人知?

隔離場話行貨下星期二。唔等V20呀?性能、功能都強好多喎,喺内地比Nova4搶手。

大宅

lyh80115 發表於 19-1-15 13:35
隔離場話行貨下星期二。唔等V20呀?性能、功能都強好多喎,喺内地比Nova4搶手。
...

唔熟榮耀,係咪低端d?

翡翠宮

Michelle770 發表於 19-1-15 16:40
唔熟榮耀,係咪低端d?

榮耀嘅旗艦大約中到高端之間,無Leica相機但用旗艦CPU,部V20就用980CPU,同Mate20系列一樣,7nm製程;另外充電有22.5W、有NFC、有液冷for打機、有WIFI+4G加速上網……等等。

Nova4我睇介紹主打超廣角、自拍唔錯,但以上功能都無,CPU又係上年,貴過V20,我覺得麻麻哋。唔知Nova4外形造工係唔係好啲,未見過真機。

大宅

lyh80115 發表於 19-1-15 18:46

榮耀嘅旗艦大約中到高端之間,無Leica相機但用旗艦CPU,部 ...

我唔打機既,主要想影相靚

翡翠宮

Michelle770 發表於 19-1-15 20:44
我唔打機既,主要想影相靚

唔止打機,CPU速度、功耗、發熱方面,980比970好一截,加上有充電快啲及NFC。V20相機都係IMX586,影相同Nova4高配差無幾,係無超廣角。

有篇對比睇下,文章都話Nova係女性向一啲,性能V20較好。
http://m.sohu.com/a/285391782_100209266http://m.sohu.com/a/285391782_100209266

大宅

如果注重影相,買華為 mate 20/mate 10, Leica鏡頭, 影夜景一流,mate 20 有微距功能。唔洗買 pro ,功能上差冇幾,又可以節省預算。P系列電量比mate 20少,影相都差唔多。nova 就算啦,普普通通一個系列,係咪比小米好好多就唔知。
華為機接收訊號應該強過 xr, 但始終IOS系統感覺安全D

大宅

lyh80115 發表於 19-1-16 11:16

唔止打機,CPU速度、功耗、發熱方面,980比970好一截,加 ...

唔該曬,係咪v20香港未出?

首頁

尾頁

跳至