意見反饋
義工

1-3歲 今日: 7|主題: 13723

跳至
樓主: tsk_hk
大家多唔多晩上訓前講故事比小朋友聽?

伯爵府

國民生產總值:15450

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

2歲半前我亂講,宜家識幫手亂講

子爵府

國民生產總值:11424

我通常係夜晚沖涼,跟住床上睇一陣電視,跟住講故事,跟住飲奶訓覺。我床邊放左 d 書,間中會轉下,小朋友會揀書比我講故事,一晚大概 5-6 本視乎時間。我女兩歲半,所以我唔係跟住 d 字讀既,而係跟住圖畫我自己講,所以中文又得英文又得。我諗住大個d 先跟住d 字讀。

大宅

國民生產總值:1793

2019勳章

Nbs 發表於 19-1-9 22:11
我通常係夜晚沖涼,跟住床上睇一陣電視,跟住講故事,跟住飲奶訓覺。我床邊放左 d 書,間中會轉下,小朋友 ...

咁又幾好喎。但我應該無咁好想像力 但我女睇書其實多數唔係睡前讀的,係一早起身讀。好似今朝,佢8點10分起身,第一件事,爬落床選書,第二件事,拍醒我,叫我讀比佢聽。

子爵府

國民生產總值:11424

fibe0313 發表於 19-1-9 22:43
咁又幾好喎。但我應該無咁好想像力 但我女睇書其實多數唔係睡前讀的,係一早起身讀。好似今朝,佢 ...

起身第一件事係書書真係好乖! 其實我應該同佢睇多 d 書既,不過佢好active, 日間中意跑跑跳跳多d. 其實我都係跟返個故事甘講,只不過唔係跟住 d 字讀。有時佢中意 d vocab 既書 (嗰 d 咩 "my 1000 first words"), 對住 d 公仔都可以講得一餐。

大宅

國民生產總值:1793

2019勳章

Nbs 發表於 19-1-9 23:06
起身第一件事係書書真係好乖! 其實我應該同佢睇多 d 書既,不過佢好active, 日間中意跑跑跳跳多d. 其實我 ...

我女都有玩玩具,但玩唔夠一陣就唔玩,一般玩唔到10分鐘。反而睇書可以non-stop. 叫佢停佢都唔想停

男爵府

國民生產總值:8047

故事書咯

男爵府

國民生產總值:8047

tsk_hk 發表於 19-1-9 10:06
回覆 fibe0313 的帖子

謝謝~我個仔三歳唔太鐘意聽我講故事。會唔會題材唔夠有趣?有無好推介? ...

我係教佢英文 每晚親子互動1小時

別墅

國民生產總值:772

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
fibe0313 發表於 19-1-9 15:55
請問一下你小朋友幾歲?因為我都打算在圖書館借閱中文圖書。但昨天我去了中央圖書館,可以選擇的書沒有太 ...

我仔兩歲半,我都係去兒童圖書館嗰到借啲短嘅故仔書,跟住我看圖講故事,唔跟書裡嘅字講因爲可能好難明。其實選擇有好多好多。
不過我講時佢未必跟住聽,佢可能會留意圖畫裡其他野咁佢又加把口亂講 不過冇所謂啦,佢覺得有趣就得

別墅

國民生產總值:969

2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
tsk_hk 發表於 19-1-9 09:55
大家多唔多晩上訓前講故事比小朋友聽?請問大家邊度搵題材?

通常走上床我同女都開始攰,有精神先講。但多數會傾計,今日做過咩、有咩開心事之類,咩都會互相分享下,傾一陣就瞓。
等日頭有精神個陣先睇書,睇繪本,咩題材都睇,有時我揀有時佢揀。多數買書,因為可以睇完再睇睇完再睇,買書通常揀佢近來興趣、生活經驗黎揀,因為仲細。

女25M

翡翠宮

國民生產總值:89065

BB防敏心得分享勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
睇黎我真系做得唔夠,我有時會唱歌仔,之後放BB系床,我自己有時就訓著左。

珍珠宮

國民生產總值:42872

BB防敏心得分享勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
我都係講故事書俾佢聽架,不過有時候就會同佢一齊玩玩具

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.