論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲傭黎左只是半年, 工作表現幾好, 我滿意的. 早排同我講4月想返菲律賓, 返去一個星期, 因佢小朋友畢業, 俾唔俾佢好?

將心比己, 自己都有幾個小朋友, 明白真係好想睇佢地畢業的, 但我又好擔心:
1. 佢應該會返黎, 但唔肯定係味約定個日, 遲左我就慘, 我要返工, 小朋友冇人睇
2. 呢一星期當佢預支大假? 還是扣錢?
3. 來回機票邊個負責呢?
4. 佢走之前是否要簽份野, 如果唔返黎當佢自己辭職?
5. 我好驚佢有左, 到時我真係攪唔掂, 佢返到黎可不可以叫佢去驗一驗呢?

仲有冇野要留意呢? 小妹衷心求教. 謝謝各位.

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

機票來回都係佢自己比番,糧唔好出晒.收好你貴重物品.

wcpcelia    發表於 19-1-11 08:51

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

未做夠1年放無薪假 大假無預支

別墅

回覆樓主

可以放無薪假,問佢肯吾肯打避孕針。

子爵府

hungboey 發表於 19-1-9 12:36
菲傭黎左只是半年, 工作表現幾好, 我滿意的. 早排同我講4月想返菲律賓, 返去一個星期, 因佢小朋友畢業, 俾 ...

1) 工人返唔返,冇得估
2) 冇得預支。無薪假
3) 工人自己,唔好預支,搞到複複雜雜
4) 一定要簽,唔好怕唔好意思
5) 驗完又如何?真係有咗,又不能炒佢

男爵府

回覆樓主:

工人不一定回來。回來也不一定準時回。
諗定 plan B。
長老? Local EE?
FB 有啲 group 可以幫到你暫時找住 local EE.

男爵府

回覆樓主

我覺得返黎驗身,真係有左,有晒證明你更加唔炒得。另外,糧唔好出住,一係出到佢飛果日。機票佢自己畀錢

大宅

回覆 hungboey 的帖子

我第一個姐姐瀨過嘢, 啱啱嚟咗2個月就有咗, 重要嚟HK之前已經有咗!

所以之後我叫姐姐寫定辭職信『我有咗BB, 老公想佢返去生仔, 所以要辭職』。
咁如果真係有咗, 唔炒得, 又想佢自己走, 當然要同佢好好傾下。

子爵府

據我了解,工人請的假係無薪假期,如果她請的假期中包括勞工假或者他剛剛做完那一個星期的休息日,這幾天才會是有薪水的。

請事假,飛機票應該係工人自費的

首頁

尾頁

跳至