想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fasunchima 發表於 19-2-17 04:39
我想問,抽卵放胎,係唔係一定係星期一至五架?我下星期二第一次見醫生。
我本身都好難攞假,所以想知多啲 ...

一至六,星期日唔做抽卵嘅

但好難預到邊日,要一路睇卵泡長到幾大,醫生覺得ok的話就會叫你當晚返去打破卵針,2日後朝早做抽卵

複式洋房

super_cat 發表於 19-2-17 01:36
我唔知其他人程序係點,但係我就係入紙排年半後,姑娘打電話嚟叫我半年後去聽講座,因為我自己做過割朱古 ...

好多謝你回覆,想問多少少,做ivf之前係咪要做好多檢查先?

男爵府

Childrenbaby 發表於 19-2-17 09:22
好多謝你回覆,想問多少少,做ivf之前係咪要做好多檢查先?

講座前老公要交精去驗

聽講座當日見醫生後,兩公婆都會去抽血,開針前一個月有日要返去照打水超聲波

到開針日再照多次,無問題就開針

大宅

super_cat 發表於 19-2-16 21:07
因為打水會照得清楚啲宮腔入面有無瘜肉,或肌瘤嗰啲

好似普通照陰照咁但會放條管沖啲生理鹽水入去,睇吓 ...

因為照輸卵管放管入去時我好痛,但iui果條管就無感覺

大宅

Childrenbaby 發表於 19-2-17 00:13
係咪wtsapps話邊日見醫生?你要唔要排好耐先排到期做iui?

唔係打,12月覆診時排到5月,後尾打黎可提早到1月

男爵府

nanababyhope 發表於 19-2-17 13:07
因為照輸卵管放管入去時我好痛,但iui果條管就無感覺

佢打水入去時有少少谷M感覺,但可接受唔算好唔舒服,同埋好快完成

你有跟開iui的話可能未必要再打水,因為iui 已經check咗

大宅

super_cat 發表於 19-2-17 13:10
佢打水入去時有少少谷M感覺,但可接受唔算好唔舒服,同埋好快完成

你有跟開iui的話可能未必要再打水,因 ...

其實應該照輸卵管時已經睇晒成個子宮係點,你係咪係私家切朱古力瘤同照,所以佢做多次?

男爵府

nanababyhope 發表於 19-2-17 13:14
其實應該照輸卵管時已經睇晒成個子宮係點,你係咪係私家切朱古力瘤同照,所以佢做多次?
...

我做手術係開針兩年前做架喇,都太耐無照所以要照清楚先

當時再照又真係照到我宮腔生咗個肌瘤,要割咗先可以放胎,總之波折重重

大宅

fasunchima 發表於 19-2-17 04:39
我想問,抽卵放胎,係唔係一定係星期一至五架?我下星期二第一次見醫生。
我本身都好難攞假,所以想知多啲 ...

唔一定,會星期六 抽卵/放胎

大宅

super_cat 發表於 19-2-17 15:24
我做手術係開針兩年前做架喇,都太耐無照所以要照清楚先

當時再照又真係照到我宮腔生咗個肌瘤,要割咗先 ...

icic 咁唔怪得

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-9 14:26
day 3開始食c字頭排卵藥,連食5日,食左之後我有偏頭痛,忽冷忽熱副作用。

day 10,第一日返瑪麗check,正 ...

請問樓主iui有無bingo?
我今日都做了iui,好緊張...

複式洋房

樓主、大家,你地遲排點呀?順利嗎?

大宅

iloverilakuma 發表於 19-2-27 16:18
請問樓主iui有無bingo?
我今日都做了iui,好緊張...

無呀第二次仲取消埋

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-11 12:17
之後就消毒入面,放丁,放時無乜感覺,最唔舒服都係撐大同消毒果時,不過好快,之後hold住導管係入面1分鐘 ...

第一次iui係十分準時黎m嘅情況下宣告左失敗嘅,
不過唔知點解今次d m好多血塊,同埋短左一日,我平時係完全無血塊,第7日先開始啡白帶,今次第6日就乾淨晒。
之後就開始第二次iui,又係day 2開始食排卵藥食5日

大宅

nanababyhope 發表於 19-2-28 16:08
第一次iui係十分準時黎m嘅情況下宣告左失敗嘅,
不過唔知點解今次d m好多血塊,同埋短左一日,我平時係完 ...

之後卵嘅情況如下
day 10: 左 13mm x2,右 11mm x 1
day 11: 由於仲好細,所以只抽血
day 12: 左變左3粒 13 16 14,右依然係1粒 13mm,醫生話如果聽日2粒13唔大先會幫我做iui,如果大左就要取消,仲叫我避孕,但我當晚驗紅d係超強陽,我自do左
day 13: 左16 13 17,右15,佢話我多卵,會多胞胎,取消左我打發左我走,之後返到屋企我強陽轉弱,我自己do左
之後day 15我都do左,我體温day 15 36.64。
然後m小姐今天又準時的來了。。。。

大宅

nanababyhope 發表於 19-2-28 16:09
之後卵嘅情況如下
day 10: 左 13mm x2,右 11mm x 1
day 11: 由於仲好細,所以只抽血

第三次iui
day10返去照超聲波,左15 右12,今次我自己係個mon都見到無上次咁多大卵泡,咁就唔怕好似上次咁多卵取消
俾左條試紙我day11自己係屋企驗尿,day12再返去照
咁day11早上驗嘅時候,qm條試紙我已經強陽,我自己都驗埋紅d,都強陽,但我平時最強係會超強陽嘅,咁qm就叫我即刻返去驗尿俾佢睇,12點返到qm,一驗,超強陽,所以就決定day12直接做iui
day12 同樣9點留丁,11點放丁,今次無上次果堆人入黎,我懷疑上次放丁嘅係實習醫生,佢放完有嘢漏出黎,今次係真醫生,佢放完係無嘢漏出黎架!
之後返左屋企訓一日

大宅

nanababyhope 發表於 19-3-31 11:20
第三次iui
day10返去照超聲波,左15 右12,今次我自己係個mon都見到無上次咁多大卵泡,咁就唔怕好似上次咁 ...

第二日為左確定排左卵,就去左私家照卵,confirm係排左嘅
iui之後10日心血來潮驗條綠d,就發現bingo左了,之後到qm叫我打返去果日,電子cb就顯示2-3
祝大家好孕

大宅

nanababyhope 發表於 19-3-31 11:23
第二日為左確定排左卵,就去左私家照卵,confirm係排左嘅
iui之後10日心血來潮驗條綠d,就發現bingo左了, ...

恭喜您呀

大宅

nanababyhope 發表於 19-3-31 11:23
iui之後10日心血來潮驗條綠d,就發現bingo左了, ...

恭喜

複式洋房

tk1026 發表於 19-1-13 02:20
想問iui失敗後等左幾耐做ivf?

失敗左兩次

首頁

尾頁

跳至