意見反饋
義工

自由講場 今日: 4548|主題: 1017059

跳至
樓主: dc9
搭飛機遇到有問題既人竟然唔比人挨後張椅  

男爵府

國民生產總值:5834

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
chinahk30 發表於 19-1-11 17:54

我有權呀,我係自私,無公德,無家教,咁又點

講真你有權向空姐投訴喎,沒人反對你的吧,那JM有權挨後,你也有權投訴,所以我沒意見。

自私與否,真的是觀點與角度的問題,佢阻到人自私,但唔比人挨後也可以被人話自私,口同鼻咬。

因此我一般做法,是先看看能不能調位,不能的話看看能不能跟對方溝通; 而唔會第一時間立即用命令的方式叫人唔好挨後

男爵府

Eva3196 發表於 19-1-11 21:40
雖然我都不贊成啲人去到咁盡....但又關大陸人乜事呢

港人將一D認為唔好既東西推落大陸人身上已經係一貫做法,見怪不怪

男爵府

其實有一點我不明白,有JM以短途機/長途機來說事,短途機挨後就自私,長途機挨後就變成不自私﹖大家都係挨後喎,這是什麼邏輯﹖

男爵府

小小魚媽 發表於 19-1-12 09:47
無人話唔駛休息,但坐飛機休息係唔係一定要全部挨後,阻到後面位乘客呢? 大家都話挨少少決對體諒,但完全 ...

肯定係把世界想得太美好啦,否則何來那麼多爭執﹖

別墅

國民生產總值:630

leungszeon 發表於 19-1-12 10:18
其實有一點我不明白,有JM以短途機/長途機來說事,短途機挨後就自私,長途機挨後就變成不自私﹖大家都係挨 ...

冇錯,因為哩一類聖人永遠覺得自己係岩既,希望佢地真係做到所講既同理心,正義心,孝心。

不過,第時可能身上有臭狐就變成冇公德心,冇錢學人生仔個d就萬惡不赦,講嘢串d又比人話冇同理心,行路行得慢又會比人話阻住地球轉,搭lift唔襟閂門制又比人話唔係人。

大家都最好行後一步,因爲網上言論又真係唔好太認真,認真便輸了

大宅

國民生產總值:3915

禮儀專家的看法

https://travel.ettoday.net/article/1344283.htm

日月水火    發表於 6 天前

大宅

國民生產總值:1393

m8899 發表於 19-1-12 12:11
禮儀專家的看法

https://travel.ettoday.net/article/1344283.htm

exactly...我都会係咁

別墅

國民生產總值:647

dc9 發表於 19-1-9 17:31
話說我搭飛機去日本開心下啦,架飛機一飛到上天安全帶燈已經熄滅,我就挨後張椅諗住瞓醒就即刻落機玩,點知 ...

好心個D話自己吾会將椅背靠後的人吾好自high,講到自己吾自私、將椅背靠後的人就係自私精!坐飛機本身就是自己享受,他人難受(飛行所產生的carbon footprint 影響全地球添啦,吾止你後面個個)! 吾坐飛機吾產生不必要的carbon footprint 係咪会死呀?吾会呀媽!坐飛機8、9成都係去旅遊享樂啫!說穿了,其實人人都自私!

大宅

國民生產總值:4359

birdbird 發表於 19-1-11 10:36
呢度講緊短途機。
長途機, 幾乎個個乘客都挨後训覺啦

唉。坦白講,有需要就要挨。

例如上次係歐洲返來,中途係星架坡轉机。我地係星架坡返港全程暈左。
原因。係歐洲預早3小時去(當地早上六時),要退税,去到机塲先知飛机delay 4小時。

再座十幾个鐘到星。果程有3个大喊Bb 狂喊,真係耳塞都唔惦

因為已經住左歐洲一个月,去到星加波正是歐洲的晚上。到左星又要等下一班飛机返港。。

係星回港呢程,又肚痛又頭痛又眼瞓,上到机同空姐講我們完全不用吃飛机餐。

我忘了我們有冇挨後。因為食野你一定要較返直。可能我地都冇挨,呢程我們瞓死了4小時

其實重点想表達,有時以為短途,对某D人講係痛苦的一程。

希望大家多体諒。

珍珠宮

國民生產總值:39927

2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我記得早一兩年已經討論過呢個topic
好憎人挨後,自己一定吾挨。

大宅

國民生產總值:3638

回覆樓主:

其實真係唔會挨後,短途機有挨後係因為前面個個挨到好後我冇辦法唔挨後dd, 但一定唔會挨到最盡,自己會覺得唔好意思。
去美國長途機都係挨dd

男爵府

國民生產總值:7031

禮儀專家的看法

專家真係專家

大宅

國民生產總值:4324

回覆樓主:

我又寫下

唔想做鍵盤戰士,只是說真人真事

12月大馬返港,一家三口,我比較硬衝動派,c6比較溫和包容派,亞仔係中立派

就係派餐前後,c6前坐人,好快已挨後座位(路口),c6眼神話我知好窄,我就話一拳揼張櫈,當然比c6阻止,亞仔都話唔好

但我想說,一個咁包容人嘅人,都覺得被影響,所以希望將櫈挨下嘅人,真係諗下人感受

大宅

國民生產總值:4324

禮儀專家的看法

翡翠宮

國民生產總值:79642

HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
禮儀專家的看法

洋房

國民生產總值:58

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
將心比己唔好挨到最盡

翡翠宮

國民生產總值:84842

2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
rean_chau 發表於 19-1-9 17:46
雖然我都唔中意人挨後,好壓逼嘅感覺 但又未至於唔比人挨羅

係~但最好不要挨後

大宅

國民生產總值:1020

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
leungszeon 發表於 19-1-12 10:12
講真你有權向空姐投訴喎,沒人反對你的吧,那JM有權挨後,你也有權投訴,所以我沒意見。

自私與否,真的 ...

投咩訴, 我覺得你根本就岩晒啦

大宅

國民生產總值:1020

硬任務 發表於 19-1-12 20:53
好心個D話自己吾会將椅背靠後的人吾好自high,講到自己吾自私、將椅背靠後的人就係自私精!坐飛機本身就是 ...

你岩, 所以大家要堅爭住呢個一信念
各家自掃門前說, 不管他人瓦上霜, 講真, 自己先係最緊要

大宅

國民生產總值:1580

dc9 發表於 19-1-9 17:31
話說我搭飛機去日本開心下啦,架飛機一飛到上天安全帶燈已經熄滅,我就挨後張椅諗住瞓醒就即刻落機玩,點知 ...

我都試過有人唔俾我挨後同埋唔俾我啲嘢放自己櫈底(我坐第一排)
咁我無理,佢同空姐講
空姐調咗佢去後啲嘅位

1 ...252627282930313233
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.