意見反饋
義工

自由講場 今日: 4789|主題: 1017061

樓主: dc9
搭飛機遇到有問題既人竟然唔比人挨後張椅  

男爵府

國民生產總值:5470

2019勳章

mini1204 發表於 19-1-9 20:02
因為個eco既配套就係咁,你買 eco就已經知有被挨既可能,所以受害者係原本可以挨而結果挨而被埋怨什致被嘈 ...

咁不如調轉講,如果坐你後面果個係長腿人仕,佢習慣一坐低就un腳,對腳又頂住前面椅背,頂&震足你全程,你又可否因為困擾到你而要求佢唔好咁做呢?佢都會話「eco配套既座位就係咁窄,你買eco就已經知有被頂既可能,我習慣un腳改唔到&我有權un(正如你習慣挨後&有權挨),我腳就係咁長縮唔短㗎喇」,咁既情況又邊個係受害者呢?

子爵府

國民生產總值:13302

2019勳章

Ashleycorina 發表於 19-1-9 19:19
我剛飛完長途。坐777,已好窄。
有個人坐第一行extra leg room 一上機就整到最後,起飛時crew要佢整返直, ...

咁樣真係好無語

大宅

國民生產總值:2831

大力大力 發表於 19-1-9 20:11
因為我超級唔鍾意前面俟後,所以我都唔會俟候囉~

same here!
世風日下 依家啲人真係越嚟越自私

大宅

hfl2000 發表於 19-1-9 20:16
咁不如調轉講,如果坐你後面果個係長腿人仕,佢習慣一坐低就un腳,對腳又頂住前面椅背,頂&震足你全程,你又 ...

好辦法喎
對付自私精 ,係要以其人之道還治其人之身

伯爵府

國民生產總值:18163

2019勳章

回覆樓主:

冇話唔比, 不過我坐不論短途同長途, 我都會體諒後面嗰個唔挨後, 除非前面挨後我真係好迫, 因為我挨後, 後面又挨後, 好可能最行成行都挨後。

侯爵府

國民生產總值:24789

2019勳章 王國教室勳章

Mary媽咪 發表於 19-1-9 20:16
咁樣真係好無語

大家望住佢都係同情

珊瑚宮

國民生產總值:110057

2019勳章

IFC 發表於 19-1-9 20:08
係,估不到呢度都

男爵府

國民生產總值:5857

2019勳章

金金人 發表於 19-1-9 18:52
自己係100% 唔會i 後。。因為坐後面既人好辛苦,特別係高大,腳長,肥胖既人!亦覺得前面既人咁樣好自私, ...

認同,真係好自私!
當然係有權咁做嘅
係黑人憎啫,冇野嘅

伯爵府

國民生產總值:16563

2019勳章

mei524 發表於 19-1-9 18:25
我從來不會挨後不論短、長途,
真係好乞人憎,
試過撘長途機前面個大陸人全程挨盡後,

我都見識過,前面個big 6 後生女全程挨後,包括起飛、食餐、降落,空姐話佢都唔理。

大宅

國民生產總值:2808

jumphigh 發表於 19-1-9 20:18
好辦法喎
對付自私精 ,係要以其人之道還治其人之身
...

都係,你有權咁坐,我亦有權un腳

子爵府

國民生產總值:14542

2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

自私有冇品嘅人
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

水晶宮

國民生產總值:73541

hfl2000 發表於 19-1-9 20:16
咁不如調轉講,如果坐你後面果個係長腿人仕,佢習慣一坐低就un腳,對腳又頂住前面椅背,頂&震足你全程,你又 ...

其實無受害者呢樣野
你決定買咩票已經知道包括乜野設施乜野舒適度
絕不可以輸打贏要
我有個極肥胖朋友,佢都係 eco, 咁佢只能 afford eco, 有乜辦法
設施係度,用吾用係每位乘客既自由意志,吾可以用"令人吾舒服""你自私"呢D個人感受去施壓令人吾敢用,呢樣野非常農村街坊組長。

如果你真係6尺,可以輕輕同前面乘客傾下,睇下佢是否可遷就,而吾係理所當然地要人地放棄吾用自己既設施; 呢D先係自我中心。

大宅

國民生產總值:1967

2019勳章

dc9 發表於 19-1-9 17:31
話說我搭飛機去日本開心下啦,架飛機一飛到上天安全帶燈已經熄滅,我就挨後張椅諗住瞓醒就即刻落機玩,點知 ...

我自己幾憎人唉後張椅,覺得好黑人憎,將心比心,舒服了自己但阻礙別人,每次前面D人唉後我覺得唔舒服,難為别人不舒服D嘢我不會做,呢個是我原則

b52    發表於 19-1-10 10:05

珍珠宮

國民生產總值:45741

2019勳章 好媽媽勳章

dc9 發表於 19-1-9 17:31
話說我搭飛機去日本開心下啦,架飛機一飛到上天安全帶燈已經熄滅,我就挨後張椅諗住瞓醒就即刻落機玩,點知 ...
樓主失蹤了⋯⋯

男爵府

國民生產總值:5857

2019勳章

babyhoi 發表於 19-1-9 19:51
啲人話因為佢地「有權」咁做囉!
正如啲人話佢有權食煙,
又唔犯法,

係囉!依到D 人咪係咁話人自私
超,五十步笑白步

大宅

國民生產總值:2810

我遇過條pk仲賤,將個位i後左之後自己去左前排d空位到坐冇較返好了。

男爵府

國民生產總值:5916

2019勳章

mini1204 發表於 19-1-9 20:30
其實無受害者呢樣野
絕不可以輸打贏要

agree

水晶宮

國民生產總值:58079

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mini1204 發表於 19-1-9 18:37
可挨後係經濟艙既配套
有乜可能自己吾鍾意比人挨後就叫人坐商務
係應該你自己吾接受呢個配套就去坐商務

同意。
你唔靠後啫,點可以霸道到人地靠後就話人唔啱?
標準是你定還是航空公司定呢?咁霸道既人,只可以搭一d冇可能靠後既客機(有既話)

靠後唔緊要,只要唔係靠到最後就可以了。大家協調下唔係難事,最重要大家唔好覺得自己啱晒、或小小都唔肯讓。

真係好霸道唔比人靠後既人,應該去信航空公司反映,改客機設計吧。

大宅

mini1204 發表於 19-1-9 20:30
其實無受害者呢樣野
絕不可以輸打贏要

覺得有設施就可以任用就係自私啦,講咁多都唔可以美化惡行。 你成家人一齊住 ,屋企廁所夠任用, 唔通你就可以由朝到晚霸住?

大宅

國民生產總值:2808

tester5 發表於 19-1-9 20:34
同意。
你唔靠後啫,點可以霸道到人地靠後就話人唔啱?
標準是你定還是航空公司定呢?咁霸道既人,只可以 ...

我估大家都係討厭個d 一黎就較到最後 (係最盡),仲要派餐時都唔肯較前既人姐。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.