意見反饋
義工

自由講場 今日: 4695|主題: 1017060

樓主: dc9
搭飛機遇到有問題既人竟然唔比人挨後張椅  

水晶宮

國民生產總值:73541

jumphigh 發表於 19-1-9 20:36
覺得有設施就可以任用就係自私啦,講咁多都唔可以美化惡行。 你成家人一齊住 ,屋企廁所夠任用, 唔通你就 ...

你呢個算係乜比喻
成家人一齊住,共用設施當然要遷就,因為係 shared facilities
調較座位係每一個乘客各自有既設施
乘客可以自己決定用吾用,幾時用

大宅

國民生產總值:1626

我前面i我就i,我後面話我我話前面i我冇位,所以我都要i,後面冇得再岀聲。

大宅

國民生產總值:2829

mini1204 發表於 19-1-9 20:41
你呢個算係乜比喻
成家人一齊住,共用設施當然要遷就,因為係 shared facilities
調較座位係每一個乘客各 ...

屋企廁所你都可以自己決定幾時用, 重點係你享用紧嗰样設施時係咪會影響到人。 明知會響影響到人都任意咁用, 就係自私
飛機乘客大家迫係同一班機, 同你同屋企人喺同一間屋一樣都係應該互相遷就

侯爵府

國民生產總值:22351

回覆 dc9 的帖子

如果係用餐時,椅背係應該要拉直,呢樣係基本做法;其他時間我只會向後少少,唔想令後面嘅乘客太有壓迫感。

水晶宮

國民生產總值:58079

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Maksin 發表於 19-1-9 20:40
我估大家都係討厭個d 一黎就較到最後 (係最盡),仲要派餐時都唔肯較前既人姐。
...

每個人都有佢自己需要,我唔會話「討厭」,但我會表達自己唸法,我唸禮貌表達,人地都會較返前些少,或者佢又可以解釋下點解佢唔可以較前些少呢?如果合理,我都會接受。

而派餐、用餐、起飛、降落,空姐會主動要求客人較返好位置,係唔會可以靠後。

大宅

國民生產總值:1362

2019勳章

回覆樓主:

我會挨後小小,但會諗下後面睇唔睇到電視,同會唔會好迫,我會望下先, 甚至會問下後面有冇影響到佢。派餐都會自動自覺拉直張櫈。
如果前面果個挨到好後,影響我睇電視同太迫,我會同空姐講。
#我試過坐去東京,果架飛機講明唔比挨後,唔記得ana定日本航空。
有時又好難話邊個岩邊個錯,都係睇情況而定,如果後面果個真係被影響左,咁就唔好挨到咁黎後

大宅

國民生產總值:4836

2019勳章

mini1204 發表於 19-1-9 20:30
其實無受害者呢樣野
你決定買咩票已經知道包括乜野設施乜野舒適度
絕不可以輸打贏要

非常農村街坊組長

大宅

2019勳章

jumphigh 發表於 19-1-9 20:44

屋企廁所你都可以自己決定幾時用, 重點係你享用紧嗰样設施 ...

咁你覺得呢個設施應該幾時用啊,定應該廢左去

侯爵府

國民生產總值:22351

msanubis 發表於 19-1-9 18:08
有次夜機回港, 我坐3連位的路邊位, 前排一家3口長期挨後, 連上飛機餐時, 空姐叫極都唔肯較返上, 要人地唔上 ...
有啲人真係好冇品。

伯爵府

國民生產總值:18163

2019勳章

Chole 發表於 19-1-9 20:25
我都見識過,前面個big 6 後生女全程挨後,包括起飛、食餐、降落,空姐話佢都唔理。
...

我試過係日本返, hand carry太多 (機場duty free買得多) , 日本地勤同我講太多hand carry, 部份要寄艙, 我都唔知洗唔洗收錢, 但都交左比地勤。我前面嗰兩個, 一聽到, 兩個馬上用佢識嘅日文大聲喝日本地勤:“na)))))) ne))))))))))))) (日文)”, 可能佢哋怕要收錢, 日本地勤好聲好氣講, 佢哋都係碌到雙眼勁兇, 不停大喝嗰兩個字, 全條隊望住佢兩個横蠻, 因為要交證件, 好彩唔係藍色

水晶宮

jumphigh 發表於 19-1-9 20:44

屋企廁所你都可以自己決定幾時用, 重點係你享用紧嗰样設施 ...

大家同一個空間,不過係陌生人吾係你阿媽阿爸。所以有機艙既守則,大家要遵守。如果用饍時間佢挨後,通知空姐,佢自然有方法。

另,你覺得呢個設計自私
其實應該向航空公司提出意見,建議佢地取消
而吾係向用家施以精神壓力

大宅

國民生產總值:4399

jumphigh 發表於 19-1-9 20:36
覺得有設施就可以任用就係自私啦,講咁多都唔可以美化惡行。 你成家人一齊住 ,屋企廁所夠任用, 唔通你就 ...

樓主適當時候善用設施點會係自私。坐佢後面果個亂罵人的無品和霸道,行為更自私。

翡翠宮

國民生產總值:99014

2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會挨後,唔想後面唔舒服!其實而家好多新飛機經濟位張椅已經冇得較,免除不少麻煩。

大宅

mini1204 發表於 19-1-9 20:55
大家同一個空間,不過係陌生人吾係你阿媽阿爸。所以有機艙既守則,大家要遵守。如果用饍時間佢挨後,通知 ...

設計咗唔代表一定要用, 物件係死嘅,人係生嘅。 屋企装左冷氣机唔通你就要全年開著?

水晶宮

jumphigh 發表於 19-1-9 20:57
設計咗唔代表一定要用, 物件係死嘅,人係生嘅。 屋企装左冷氣机唔通你就要全年開著?
...

確實係可以

大宅

mini1204 發表於 19-1-9 20:58
確實係可以

唔係可唔可以,係應唔應該。
所以而家係話緊嗰啲人自私, 唔係話佢犯法。

子爵府

國民生產總值:10291

2019勳章 想生BB熱投

我坐車途都唔會挨後,真心覺得挨後嘅人好衰格,好自私,唔顧人感受。但我唔會阻人挨嘅
I am Agent P

大宅

2019勳章

mini1204 發表於 19-1-9 20:55
大家同一個空間,不過係陌生人吾係你阿媽阿爸。所以有機艙既守則,大家要遵守。如果用饍時間佢挨後,通知 ...

Totally agree! 我覺得遵守規則,使用呢個設施,點解都要俾人鬧,設施幾時先可以用,唔俾得人用嘅,不如叫航空公司拆咗個設施去啦

大宅

2019勳章

...

但係冷氣,你都間中可以用啦,我覺得如果起飛降落用餐唔挨後,其他時間挨後,都唔俾嘅話,真係好專制囉

大宅

國民生產總值:4399

...

其實張椅除左可以挨後仲可以拉直。只要唔係升降和用餐時挨後便可。你嘈人都要有point 先得架。我唔信你成世都唔開屋企個冷氣呀。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.