自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

北島 發表於 19-1-9 18:33
見到新聞話每年香港只有個位數去到三十幾宗,近幾年越來越多,舊年仲超過一百宗,兩個月大嘅bb都有中招。我 ...

唔會, BB咁細小心d好

珍珠宮

見到新聞話每年香港只有個位數去到三十幾宗,近幾年越來越多,舊年仲超過一百宗,兩個月大嘅bb都有中招。我 ...

係私家打 6合一.. 足6星期大就可以打第一針..

不過當年我坐完月就過年..
我都無出去拜年..
只去左好親既親戚..

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 19-1-9 18:40
唔會
我有親戚去年都係咁
有口痕親戚好老土

呢句正呀!樓主bookmark備用!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

就咁睇以為樓主講話全家唔去拜年
但原來bb2個月唔到,咁梗係情有可原啦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

好簡單,講個大話去拒絕拜年,唔需要講真話。

例如:全家去了外遊一個月。
唔怕大吉利是,一有親朋話拜年,就可以話染左甲形流感,高傳染度。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

初生真係唔好博 而家流感高峯期,政府醫院都無位收

子爵府

初生2個月都未夠唔會出去
而家流感大爆發,又百日咳,寧願有說話聽都唔想個b受到傳染。 話就話點對點出去,但係交通工具先困最多細菌,空氣根本唔流通。
男家叫老公做代表自己去,女家自己同父母溝通,過多幾個月先再帶呀b同大家見面。

男爵府

健康重要,相信佢地會明白

男爵府

回覆樓主:

吾使講咁多原因,只係話BB太細,產後想多休息。除左至親的家人,其他不接待及探訪。講太多原因又會比人話呢D果D。一百天後才約大家同BB見面。

大宅

唔會呀,其實個理由好合理,關心bb健康所以就留係家,如果真係有口痕友就話之佢,bb媽媽可以自己決定,唔洗理其他人

男爵府

我bb出世果時都好近新年 去我爸媽度只會搭的士來回拜年 應該係講半歲前都係搭的為主 果時又係流感高峰期 其他親戚我就買定禮盒 等距地新年聚餐時屋企人幫我派每家一份禮 咁又吾會得失長輩 你又吾洗出現

大宅

記得提人洗手先好抱B以及避免吻BB!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

熊貓小姐 發表於 19-1-9 19:44
其實除咗好親嘅人,會好想睇BB之外,其他親戚都係俾面扮鍾意睇姐,所以我覺得唔見過分!除咗係啲老人家要面 ...

Agree. 唔係自己至親
我真係無興趣睇

男爵府

好媽媽勳章

唔過份,叫你老公代表去派年,同婉拒其他人來探訪

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

唔過份呀!其實過年後見都得啦,有心幾時見都得。
朋友就係聖誕節帶個B去house party 去下人多地方玩,中流感呀

男爵府

其實BB咁細跟本唔應該出街,我B除左去醫院同健康院都係在家。
其實新年加上BB出世,有親友想來都好正常。一係叫老公表態講定有唔舒服同咳嗽者等好番再探BB

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

hiragana 發表於 19-1-9 18:35
只去好親的屋企人到囉

珍珠宮

環保接龍勳章

為左bb健康同安全,支持妳!
人生本是苦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

caryfox 發表於 19-1-9 22:01
首先⋯⋯你唔好帶著BB去你女家親戚和朋友,又或者他們上門去你那裡⋯⋯

呢樣緊要

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 19-1-9 19:39
我從未聽過有人患百日咳,百日咳係點架?
而且小朋友己打疫苗,我仲以為香港係冇百日咳。。。
...

睇資料講到可以好嚴重,會咳到窒息

希望唔好引發疫苗荒

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190110/00176_013.html

醫生憂內地孕婦湧港恐釀百日咳疫苗荒
百日咳去年感染數字創新高,事件與本港早年轉用的新疫苗藥效較短、市民抗體隨年月失效有關。衞生署衞生防護中心轄下疫苗可預防疾病科學委員會昨開會「補鑊」,建議孕婦應在懷孕期間接種百日咳疫苗,若懷孕期間未有接種的孕婦,亦應在產後補打,至於是否安排孕婦或產婦免費接種,則要交回醫院管理局及政府決定。有婦產科醫生指本港私家診所的百日咳疫苗存貨不多,一旦內地孕婦湧港注射,恐釀翻版「HPV疫苗荒」,促政府將孕婦注射百日咳疫苗,列為政府資助的防疫措施。

去年百日咳感染數字達一百一十宗,當中約四成是六個月以下嬰兒。科學委員會主席周鎮邦表示,現行做法是嬰兒出生後兩個月接受第一針百日咳疫苗,而百日咳對一歲以下嬰兒影響最大,一旦感染有可能會咳嗽至窒息,大部分百日咳死亡個案均屬一歲以下嬰兒,因此委員會建議懷孕廿七至三十四周孕婦接種疫苗。他解釋,有研究指抗體可透過母乳餵哺傳給嬰兒,加上母親接種疫苗後,可預防照顧嬰兒時感染百日咳,再傳染嬰兒。

科委會強調做齊學童保護措施
周強調,現時本港使用的「無細胞型」疫苗為國際普遍使用,近年國際間同樣發現疫苗效果未如理想。但由於以往所用的疫苗有較大副作用,故沒有國家會轉用舊疫苗,目前國際間正研究新百日咳疫苗。

周鎮邦又指,現時的百日咳疫苗會隨時間而效力減退,故近年成人感染百日咳個案亦有上升,部分個案更是由成人傳染嬰幼兒。周表示,國際間有討論是否建議青少年再補打疫苗,而目前本港小六學生亦會補打加強劑,強調保護程度已「做得好齊」。

婦產科醫生建議資助孕婦接種
科學委員會雖建議孕婦要補打百日咳疫苗,但政府何時將有關安排變為政府資助的防疫措施,則未有時間表。由於百日咳疫苗屬政府防疫計劃下的項目,因此市面大部分私家診所的疫苗存貨不多,孕婦目前若要撲針十分困難。婦產科專科醫生靳嘉仁建議政府盡快將有關安排變為恒常的防疫措施,否則坊間可能又會掀起一股炒高疫苗價錢的風潮,加上媒體報道下,內地孕婦或湧港接種,勢釀「HPV疫苗荒」翻版。

首頁

尾頁

跳至