嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔依家生左眼瘡,依幾日好努力用洋甘菊一日敷3次,但好似愈黎愈大粒咁,見到佢眼皮内有膿,上年5月另一隻眼先生左一次,個時唔知係眼瘡,醫生話要割,割完到依家都唔夠半年(emoji)(emoji)又生,我唔想一年做二次手術呀,大家有冇咩辦法!(emoji)(emoji)
回覆 electrasi 的帖子

Hi electrasi , 眼瘡係比較常見嘅眼疾,因為眼睛毛囊嘅皮脂腺被堵塞, 令眼瞼生出小粒粒,如果媽媽已經用左熱敷幾日都唔改善,都建議早D同囝囝睇醫生,早期嘅眼瘡,經醫生診斷後處方藥物,一般可以令眼瘡完全消退,如果眼瘡受細菌感染後含膿,藥物有可能唔足夠令眼瘡完全消退架。保持眼睛衞生都有助左快D痊癒,先清潔雙手,用棉花沾濕生理鹽水/凍滾水由內抹到外,每抹一下用一舊新嘅棉花直到乾淨,仲要留意下家居環境會唔會比較大塵。囝囝有冇捽眼習慣呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

侯爵府

【專欄作家:3B孖媽】洋甘菊眼瘡療法
https://www.tagmum.com/article/1869/%E5%B0%88%E6%AC%84%E4%BD%9C%E5%AE%B6-3B%E5%AD%96%E5%AA%BD%E6%B4%8B%E7%94%98%E8%8F%8A%E7%9C%BC%E7%98%A1%E7%99%82%E6%B3%95

用Twinings ?

上次要全身麻醉嗎?
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-10 11:46
回覆 electrasi 的帖子

Hi electrasi , 眼瘡係比較常見嘅眼疾,因為眼睛毛囊嘅皮脂腺被堵塞, 令眼瞼生出 ...

佢有間中捽眼,我見到都會阻止佢,今日最終都睇左醫生,醫生話敷多一星期如果冇細到都係要做手術(emoji)(emoji)真係唔想又麻醉

複式洋房

Ben2003 發表於 19-1-10 21:38
【專欄作家:3B孖媽】洋甘菊眼瘡療法
https://www.tagmum.com/article/1869/%E5%B0%88%E6%AC%84%E4%BD%9C%E ...

係呀,佢話訓覺藥,但之後有人講訓覺藥即係都等於麻醉

侯爵府

蒲公英湯治療眼疼眼瞼腫脹,效果靈驗
https://kknews.cc/zh-hk/health/6k9g4zv.html

蒲公英金银花消麦粒肿
http://health.people.com.cn/n1/2018/1101/c14739-30375551.html

可試下加蒲公英和金银花。(凉后用消毒棉蘸液体浸洗眼部) (煎服结合熏)
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

麦粒肿 = 眼瘡

侯爵府

More information.

【兒童眼瘡】對付眼挑針預防勝治療,中醫從調理腸胃開始!
http://cmptse.blogspot.com/2018/06/blog-post.html

2. 小朋友生眼瘡要怎樣處理?
外治法:濕熱敷。初期眼瘡可以濕毛巾暖敷處理,家長著小朋友閉上眼睛,用清潔及沾濕的暖毛巾敷在患處,並輕輕打圈按摩約5-10分鐘,每日重複3至5次,有助打開腺孔,令積聚在眼瘡的物質流出,大概一星期左右可愈。

如果紅﹑腫﹑痛較明顯,可以中藥蒲公英15克﹑野菊花15克﹑夏枯草15克煎水,然後以乾淨棉球沾上藥液,暖敷患處,濕敷時避免藥液流進眼內。此三種中藥均有清熱解毒﹑明目﹑散結消腫的功效。
electrasi 發表於 19-1-10 22:01
佢有間中捽眼,我見到都會阻止佢,今日最終都睇左醫生,醫生話敷多一星期如果冇細到都係要做手術(emoji)(emoj ...

媽媽可以貼D小標貼係家居環境,提醒囝囝唔好捽眼,依家每日最少4-5,加輕輕按摩約10-15分鐘,希望可以令積聚嘅細菌流出 。免疫力好左都可能對預防眼瘡有幫助,定時、定量、種類多元化飲食攝取全面營養,多飲水可以改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出體外,每日30分鐘體能運動,戶外活動可以攝取陽光,床仔遠離窗簾和大塵地方,祝囝囝快D好返。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

睇多個眼科醫生希望快啲好

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-11 09:30
媽媽可以貼D小標貼係家居環境,提醒囝囝唔好捽眼,依家每日最少4-5次熱敷,加輕輕按摩約10-15分鐘,希望可 ...

已經過左二個星期,岩岩今日再去覆診,醫生都話冇細到,都唔知點算好(emoji)(emoji)(emoji)有二個選擇,一係診所幾個護士夾住佢整d膿出黎,二就係入院全身麻醉!!大家有咩建議,我真係唔太想做手術
electrasi 發表於 19-1-25 19:27
已經過左二個星期,岩岩今日再去覆診,醫生都話冇細到,都唔知點算好(emoji)(emoji)(emoji)有二個選擇,一係診 ...
小朋友割眼瘡手術通常需要作麻醉後進行,可令手術更加順利,減低小朋友心理上的恐懼/不必要的痛楚,通常眼科醫生會在眼瘡上割一個小傷口放膿,再將眼內裏的污物清潔乾淨,術後需用眼藥水/眼藥膏預防傷口感染和減少復發。 媽媽可以向姑娘/醫生了解手術詳細情況呀

大宅

electrasi 發表於 19-1-10 02:09
仔仔依家生左眼瘡,依幾日好努力用洋甘菊一日敷3次,但好似愈黎愈大粒咁,見到佢眼皮内有膿,上年5月另一隻眼先 ...

請問洋甘菊邊買,同做法係點,謝謝

男爵府

electrasi 發表於 19-1-25 19:27
已經過左二個星期,岩岩今日再去覆診,醫生都話冇細到,都唔知點算好(emoji)(emoji)(emoji)有二個選擇,一係診 ...

我仔細個生眼倉 我都係唔想做手術
揀左診所做,叫佢局部麻醉.淨係眼睛位搽麻醉藥同食定止痛藥 好快手
但我小朋友嚇到喊左好耐 因為突然好多人捉實佢

男爵府

eeyoreb 發表於 19-2-3 08:24
我仔細個生眼倉 我都係唔想做手術
揀左診所做,叫佢局部麻醉.淨係眼睛位搽麻醉藥同食定止痛藥 好快手
但我 ...

邊間睇眼瘡?可醫生介紹嗎?謝謝

男爵府

cheemawu 發表於 19-2-17 17:07
邊間睇眼瘡?可醫生介紹嗎?謝謝

張明權醫生 係中環既.我小朋友整果時都係2歲

子爵府

回覆樓主:

用熱敷啦!我囡眼科醫生都咁教, 但我囡唔肯,最後在診所由醫生幫佢用麻膏割開粒瘡先得 。自始再生, 我囡都即刻熱敷處理, 唔想再睇醫生

複式洋房

electrasi 發表於 19-1-10 02:09
仔仔依家生左眼瘡,依幾日好努力用洋甘菊一日敷3次,但好似愈黎愈大粒咁,見到佢眼皮内有膿,上年5月另一隻眼先 ...

熱敷要初起時先有用,我女2歲時又係生眼瘡搽藥膏都唔退,醫生都唔想佢咁細個麻醉,但最終粒眼瘡喺返學時爆左,最終都係要入院放膿同整返靚個傷口之後佢一話眼痕我就即刻熱敷,大大吓宜家5歲都冇番發

首頁

尾頁

跳至