0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

零晨開po真係好慘,有無jm好似我咁!
亞女個半月,屬大碼size,都算食得下!
每到夜晚食完12點個餐奶,就搞我幾粒鐘,
比佢食左四安,就掃下風,但佢勁扭,塞個奶樽又照食,我都怕佢嘔奶,都打直佢坐10分鐘,見佢恰恰地,放佢落high chair (因為落床實醒),佢間中都訓到一陣,見佢開始扭,佢就肯定嘔1、2啖奶,件衫領小小濕一定訓唔到,同佢換衫,佢又好似醒醒地,慢慢扭下扭下就變大扭,因為大約2、3個鐘,佢又有餓感,又扭食!
每晚無限loop食,嘔奶,換衫再食,真係好辛苦,我頂唔順買左張電動high chair等佢搖,起碼4、5點訓,訓左都唔敢抱佢上床驚佢訓!佢5點訓都訓到5、6個鐘!

大宅

訓到5、6個鐘算唔算戒到夜奶,我點先可以推前,例如6pm開始扭,12am就訓!我就返工,到時都唔知點算

男爵府

Cat8888 發表於 19-1-10 05:02
訓到5、6個鐘算唔算戒到夜奶,我點先可以推前,例如6pm開始扭,12am就訓!我就返工,到時都唔知點算
...

喂完奶都要墊條巾係心口防吐奶,或者你用口水巾啦,唔洗下下換衫
建議你6pm後唔好哄佢訓,都唔好放係high chair咁舒服,佢扭眼訓都唔好抱佢,喊到癲先抱一抱再放番低,可以拍下佢,我個仔都係用呢個方法,佢就變為晚上訓教,仲介埋抱
不過我個仔係由中午扭抱,扭足6個鐘到下午6,7點頂唔順訓教,訓醒飲奶又再訓,好快就慣左日頭訓小d,夜晚訓教喇。

大宅

Cat8888 發表於 19-1-10 05:00
零晨開po真係好慘,有無jm好似我咁!
亞女個半月,屬大碼size,都算食得下!
每到夜晚食完12點個餐奶,就搞 ...

會唔會唔夠飽

大宅

回覆樓主:

我b兩個半月,之前都有類似呢個情況。
朝早瞓多,唔會定時醒食奶。到夜晚就好定時3個鐘要食一次奶。試過凌晨1点,3点,5点都要食奶。食食下又瞓著,食完又要掃風,我都未瞓得著佢又醒,真係人都癲。。。
好在岩岩新年嗰幾日好凍,佢冇端端可以瞓到6点,呢幾日就凌晨1,2点瞓,可以瞓到朝早8,9点。
就嚟返工,希望可以再令佢早少少瞓仲好

大宅

kissapplegirl 發表於 19-1-10 07:24
喂完奶都要墊條巾係心口防吐奶,或者你用口水巾啦,唔洗下下換衫
建議你6pm後唔好哄佢訓,都唔好放係high ...

我都諗住用呢招,沖完涼唔比佢訓得咁舒服!
尋晚5點我頂唔順訓左,今朝8點又喊醒,今日又唔訓得長,唔知係咪叫有肚風

大宅

Happy-pp 發表於 19-1-10 08:56
會唔會唔夠飽

我泵出黎餵,我都知人奶唔飽肚,但我都無限比,佢都食到用脷頂番出黎!但做哂以上無限loop,佢又食到,都真係唔知佢食幾多先夠

大宅

chu_chu_zone 發表於 19-1-10 13:31
我b兩個半月,之前都有類似呢個情況。
朝早瞓多,唔會定時醒食奶。到夜晚就好定時3個鐘要食一次奶。試過凌 ...

咁又係,前幾日凍佢係訓得耐的,但尋日5點訓,今朝8點又醒左.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢日頭如果訓得好好既話,就咪俾佢訓太多!

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-1-10 14:14
佢日頭如果訓得好好既話,就咪俾佢訓太多!

想請教個幾兩個月人仔日頭點唔比佢訓咁多?佢一眼訓會勁扭,係咪好似樓上jm咁講日頭唔暗佢訓?但太攰始終會自己訓左

珍珠宮

khcacajj 發表於 19-1-10 17:27
想請教個幾兩個月人仔日頭點唔比佢訓咁多?佢一眼訓會勁扭,係咪好似樓上jm咁講日頭唔暗佢訓?但太攰始終 ...

日頭可以陪佢玩下,例如摞D玩具喺佢面前搖下搖下

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 khcacajj 的帖子

其實可以俾佢訓,但係咪訓太多。你可以同佢逛街吸引佢注意力,多D同佢傾計

民房

Cat8888 發表於 19-1-10 13:44
我泵出黎餵,我都知人奶唔飽肚,但我都無限比,佢都食到用脷頂番出黎!但做哂以上無限loop,佢又食到,都真 ...

其實bb用脷頂多數都係飽架啦,健康院姑娘應該有講過。喺咁比佢食佢都會食架!幾時比佢佢都會食,會令到佢個肚脹得濟就唔舒服而瞓唔著。人奶其實飽肚,只係易消化。喺咁餵反而會令到bb唔舒服,最多自己辛苦啲,等佢肚餓咪再比佢食。

別墅

個個bb呢個時期都係咁架就算你日頭唔比佢瞓咁多 佢夜晚一樣係咁 所以唯有等時間過 希望bb快d調節到 我個時都係換杉換到癲架 唔淨止夜晚 日頭都係
後黎我放棄左哄佢瞓 開始佛系湊B 先好D
你可以試一試 唔知幫唔幫到你 :
-訂立規定時間餵奶 時間定左就唔好改
-買個三角枕(大size)要fit 到bb床唔會有罅隙
用三角枕放BB床比佢練習訓教 就算嘔都唔會濁 親或者窒息

別墅

Ming1818 發表於 19-1-12 16:37
個個bb呢個時期都係咁架就算你日頭唔比佢瞓咁多 佢夜晚一樣係咁 所以唯有等時間過 希望bb快d調節 ...

-每次餵完最後嗰餐奶 打直抱佢最少20分鐘然後放佢上BB床 由佢瞓
-如果佢好精神或者扭來扭去唔喊既 咁你都要由得佢繼續喺BB床上面由佢自己扭 或者俾個奶嘴食下
最重要一定要熄大燈 只可以開一盞非常暗嘅燈用嚟俾你裝下BB瞓咗未或者有冇嘔奶 但同時你都唔好望住佢 亦唔好比佢見到你 總之由佢自己放電
-期間可能會嘔 應該都會嘔幾次先唔再嘔(慢慢就唔會毆咁多次)
-買定多d質料舒服嘅口水肩 飲完奶就俾佢用口水肩 咁樣可以減少你換衫嘅次數 慢慢佢就會自己瞓覺架啦
-但如果佢係夜晚喊得好犀利或者長期喊一放低就喊嗰啲 咁就冇辦法啦 咁樣應該係腸絞痛啦
你可以試吓睇吓得唔得

首頁

尾頁

跳至