自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

伯爵府

雪櫃你唔閂門,佢都會自動關門,咁你會唔會開完雪櫃唔閂門

係咪膠post黎架

珍珠宮

虎到金來勳章

Pollyowen 發表於 19-1-10 10:07
我見人唔關門會覺得佢地因為怕個制污糟所以唔按, 我會理解佢地
但明明行緊入lift, lift入面冇人按住開門制 ...

係,啲人一入lift就睇手機,試過一次我同個仔最後入lift,我仔一入去對門就閂埋撞到佢 ,因為無人按住開門制。

侯爵府

0404lau 發表於 19-1-10 10:24
自私囉.....
吾係部部升降機會自己關門架.....
你最後入就要禁關門制係常識....

如果我追,有人㩒開門制等我入,或者有人㩒住開門制,等我出先,我都會講「唔該」,呢樣係禮貌,揸員都要同佢講唔該啦,但我發覺好多人老馮。

子爵府

畀面勳章

Lift 門是會自動關上,不差果十幾秒!
無問題呀! 如果你住頂樓,每層都有人入lift, 而每個人都同你諗法一樣。 你諗法岩嘛,無問題嘛! 試問你會點樣? 每層停多十幾秒者,唔趕時間嘛!
如是者, 樓下等lift既人,就會等十幾秒× n層樓!
記住,你都要上返樓架,同樣地你亦都要等到十幾秒x N層樓落黎,同學十幾秒 x N層樓上返上。
咁樣你又會覺得點樣呢?
呢啲就叫做家家有求,方便人地,方便自己!
撳個制,大家好既野,又何樂不為!
本應是家教,就算唔教,都是基本諗法!, 同基本禮儀!
唔明點解會問!

ilovemagao    發表於 19-1-11 17:34
日月水火    發表於 19-1-10 14:55
Cheylenne    發表於 19-1-10 10:42

大宅

如果唔想按, 可以唔好企o係d"制"o個面
阻住人按, 又唔幫手按就唔好

大宅

咁都好鬧一餐我好趕的 所以一般都係我禁
D人未望我時道門已經關左
禁個制姐 又唔會少忽肉
咁d人開門預自己入點知比d人攝左入去會唔會搞到心理唔平衡?

別墅

回覆樓主:

原來人類已進化到呢個點,唉!

水晶宮

polliebb 發表於 19-1-10 10:33
係,啲人一入lift就睇手機,試過一次我同個仔最後lift,我仔一入去對門就閂埋撞到佢 ,因為無人 ...

指意人撳, 就是會做成呢d危險, 你永遠控制唔到別人做野, 由其是帶小朋友, 小朋友其實係由你照顧安全的, 門外有個開門掣, 你應該 稍移玉步, 先按門外的開門掣, 門開了, 先至讓小朋友及自己入lift.

小心為上, 冇人可以用lift門夾人, 只有人自己衡埋去俾lift門夾.

大宅

polliebb 發表於 19-1-10 10:33

係,啲人一入lift就睇手機,試過一次我同個仔最後入lift, ...

自己人入lift最好自己禁住 雙手拎野我就用對手頂住
次次都係咁
信唔過街外人

男爵府

一dd,有d好快關門,我屋企搭唔會禁,因為佢5秒已經自動關,有d好耐,大概15-20秒,睇情況啦,多人入就企入d比人關門,得自己入都會順手關門既。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

水草 發表於 19-1-10 10:13
如果我最後入,我一定㯲,因為我覺得係一般禮貌

呢D根本係基本知識, 通常最後一個入lift就會去㯲

大宅

回覆樓主:

我剩係知香港生活節奏急促,按唔按無分對與錯

翡翠宮

baby_yee 發表於 19-1-10 09:56
由細到大都會㩒關門制, 乜原來要趕時間先㩒架咩? 仲以為係common sense

同意

男爵府

素兒 發表於 19-1-10 10:37
Lift 門是會自動關上,不差果十幾秒!
無問題呀! 如果你住頂樓,每層都有人入lift, 而每個人都同你諗法 ...

公爵府

newcook 發表於 19-1-10 10:04
人地唔撳無問題, 咪自己撳, 反而最衰係D明明見到有人追緊LIFT就狂撳果D ...

好記得一次住公屋時既經歷:有次入左(emoji)我企入面,企(emoji)口位既係個亞婆。我睇住佢一入(emoji)就狂撳閂門,明明出面有個人跑住叫佢等埋,個亞婆明顯係見到的,所以再撳快啲。

伯爵府

sorry 我唔知你連common sense 都冇

你可以繼續咁做, 不過黑人憎咁解

珍珠宮

虎到金來勳章

howmuch 發表於 19-1-10 10:44
指意人撳, 就是會做成呢d危險, 你永遠控制唔到別人做野, 由其是帶小朋友, 小朋友其實係由你照顧安全的, 門 ...

你唔知有啲lift出面個制唔一定for開左對門架咩?
可能我一直諗住'正常人'入lift會按開門制方便入緊嘅人,我係正常人,無諗過有人咁唔正常囉。
而且一入lift無諗住按開門制就唔好企喺按制位啦唔該。

珍珠宮

虎到金來勳章

kate0403 發表於 19-1-10 10:44
自己人入lift最好自己禁住 雙手拎野我就用對手頂住
次次都係咁
信唔過街外人

而家咪怕左,每次都用手按住對門先敢入

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我會撳
不過我認同唔一定要撳

水晶宮

polliebb 發表於 19-1-10 10:50
你唔知有啲lift出面個制唔一定for開左對門架咩?

先按門外的開門掣, 門開了, 先至讓小朋友及自己入lift.

門唔開......, 仲要衡埋去?

首頁
12345...15

尾頁

跳至